Αρχική Φορείς Υπογράφησαν δύο συμβάσεις υλοποίησης έργων χρηματοδοτούμενων μέσω του ΕΣΟΑΒ

Υπογράφησαν δύο συμβάσεις υλοποίησης έργων χρηματοδοτούμενων μέσω του ΕΣΟΑΒ

Υπογράφησαν δύο συμβάσεις υλοποίησης έργων χρηματοδοτούμενων μέσω του ΕΣΟΑΒ Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, μετέβη στο Βελιγράδι με αφορμή την υπογραφή δύο συμβάσεων στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ). Η χρηματοδότηση των έργων αυτών αποτελεί μια σημαντική ελληνική συμβολή στον εκσυγχρονισμό των οδικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πρώτο έργο αφορά στην «Ανακατασκευή τμήματος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ» στη Σερβία. Ο Διάδρομος Χ, ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα διευκολύνει τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων μεταξύ της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, αρχίζει από τη Θεσσαλονίκη και καταλήγει στην Αυστρία (Σάλτσμπουργκ), διασχίζοντας τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ. Η ανακατασκευή τμήματος μήκους 16,3 χιλιομέτρων, μεταξύ των σερβικών πόλεων Donji Neradovac και Levosoje, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα σε ποσοστό 81% μέσω του ΕΣΟΑΒ. Με τη σύμβαση που υπογράφηκε, το σερβικό Δημόσιο ανέθεσε, μετά από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, στην ελληνική εταιρεία AKTOR S.A. την κατασκευή τμήματος μήκους 7,97 χλμ. μεταξύ των πόλεων Donji Neradovac και Srpska Kuca. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 21,8 εκ. ευρώ.

Στις αρχές της ίδιας εβδομάδας είχε υπογραφεί η δεύτερη σύμβαση, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “SEELight Programme” στη Σερβία. Το SEELight (SouthEastern European Lambda Network Facility for Research & Education) συγχρηματοδοτείται και αυτό από την Ελλάδα μέσω ΕΣΟΑΒ, σε ποσοστό 80%. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 6,1 εκ. ευρώ. Με τη σύμβαση που υπογράφηκε, η Telekom Serbia αναλαμβάνει να κατασκευάσει – όπου χρειάζεται – και στη συνέχεια να εκμισθώσει στο σερβικό Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών & Κοινωνίας της Πληροφορίας, για δεκαπέντε χρόνια, ένα υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο θα καλύπτει το σύνολο της σερβικής επικράτειας. Το δίκτυο, η κατασκευή και μίσθωση του οποίου θα στοιχίσει 3,8 εκ. ευρώ, θα συνδέει τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα διασύνδεσής τους, σε επόμενο στάδιο, με το συγγενές Πανευρωπαϊκό Δίκτυο GEANT και, μέσω αυτού, με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές και ερευνητικές κοινότητες της Ευρώπης. Σημαντικό ρόλο στην επίβλεψη και διαχείριση του έργου έχει αναλάβει το Ελληνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Για την Ελλάδα, η υλοποίηση του SEELight στη Σερβία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την απόκτηση μιας εναλλακτικής, χερσαίας, διασύνδεσης με τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές κοινότητες της Ευρώπης και την καθιέρωση της χώρας ως συνδετικού κρίκου του GEANT με την Κύπρο, την Τουρκία και τις χώρες της Μ. Ανατολής. Μέχρι σήμερα, η επικοινωνία των ελληνικών ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο GEANT είναι εφικτή μόνο μέσω υποθαλάσσιων συνδέσεων (Ιόνιο-Αδριατική) με υψηλό κόστος τοποθέτησης και συντήρησης. Οι οικονομικές και πρακτικές ωφέλειες που συνεπάγεται η πραγματοποίηση του έργου είναι προφανείς.

Επί τη ευκαιρία της υπογραφής των συμβάσεων, διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Σερβία, κ. Δημοσθένης Στωίδης, ο Υπουργός Υποδομών κ. Milutin Mrkonjic, η Υπουργός Τηλεπικοινωνιών & Κοινωνίας της Πληροφορίας κα Jasna Matic, η Υφυπουργός Οικονομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνική Συντονίστρια για το ΕΣΟΑΒ στη Σερβία κα Vesna Arsic και οι εκπρόσωποι των εταιριών. Στις δηλώσεις τους, οι Σέρβοι αξιωματούχοι και ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ επεσήμαναν ότι η υλοποίηση των δύο έργων, που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΟΑΒ, συμβολίζει τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στην αναπτυξιακή προοπτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και στη στόχευση της «Agenda 2014», καθώς και τη συνεπή ανταπόκριση σε ανειλημμένες δεσμεύσεις, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Σημειώνεται ότι το ΕΣΟΑΒ είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, μέσω του οποίου η Ελλάδα συγχρηματοδοτεί έργα, επενδύσεις, δράσεις, μελέτες και δραστηριότητες σε επτά βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Σερβία). Στόχοι της ελληνικής αναπτυξιακής πολιτικής στη ΝΑ Ευρώπη είναι η υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των επωφελούμενων χωρών, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων, η στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.