Αρχική legacy Μια ένεση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου

Μια ένεση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου

κτηνοτροφική φάρμα με παραγωγή-πώληση τυριού στο Baliehof, ΒέλγιοΝέοι Αγρότες της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, επισκέφθηκαν Αγροτουριστικές φάρμες στο Βέλγιο (Φλάνδρα, περιοχή Brugge, κοντά στην Βόρεια Θάλασσα) στα πλαίσια Επίσκεψης Μάθησης που οργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωβουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη, Ακολούθως τους έγινε ενημέρωση για την λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου και τέλος το σεμινάριο για την «Εμπορία των αγροτικών προϊόντων».
Ο κ. L. Callemeyn & η κα. K. Stroo (το ζευγάρι ιδιοκτητών της κτηνοτροφικής φάρμας με παραγωγή-πώληση τυριού στο Baliehof) ήταν μια ένεση ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Και οι δύο ανέπτυξαν την αγροτική τους επιχείρηση σιγά-σιγά και μεθοδικά, έχοντας όμως πάντα στο πλευρό τους μια πολύ ξεκάθαρη νομοθεσία και δημόσιους λειτουργούς, που υποστηρίζουν τους επιχειρούντες αγροτικά-τουριστικά.
Μέχρι το 1990 ο Luc & η Krista είχαν 200 στρέμματα καλλιέργειες και 26 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πουλώντας στην βιομηχανία το παραγόμενο γάλα. Το 1990 ξεκίνησαν να κάνουν γιαούρτη. Το 1992 άρχισαν να πειραματίζονται με το παγωτό. Λίγο αργότερα έβαλαν, στα πωλούμενα από το αγρόκτημα, το μούς και την κρέμα βανίλια. Το 1995 αποφάσισαν να στραφούν στο τυρί.
Η κα Krista Stro έχει την ευθύνη παραγωγής τυριού, κρέμας, μούς και παγωτού, φροντίζει για την σωστή τροφοδοσία του καταστήματος πωλήσεων στο αγρόκτημα, και ετοιμάζει τις γευσιγνωσίες τυριού. Παράλληλα έχουν παρουσίαση στο διαδίκτυο (www.baliehof.be), με την οποία ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δραστηριότητές τους, ο χώρος παραγωγής τυριού είναι ορατός για επισκέπτες, και ενώ τους ξεναγεί ο Luc Callemeyn, από μέσα εργάζεται η Krista και ενώ τους μιλάει ο Luc, η Krista ετοιμάζει την ευσιγνωσία.
Το Baliehof μετέχει σε Τοπικό Δίκτυο αυθεντικών Αγροτουριστικών μονάδων, ενημερωτικά έντυπα των οποίων βρήκαμε στην φάρμα (www.brugseommelandhoeveproducten.be). Ο πραγματικός αγροτουρισμός είναι μόνο αγροτικό επάγγελμα και το αγρόκτημα στο Baliehof είναι ένα πραγματικά φωτεινό παράδειγμα, κυρίως για τους ανίκανους να νομοθετήσουν εγκαίρως για τον αγροτουρισμό.
Στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια όλοι μιλάνε για αγροτουρισμό. Έχουν διατεθεί πολλά λεφτά σε επιδοτήσεις επενδύσεων και δικτυώσεων, ακόμα και για προβολή του αγροτουρισμού, χωρίς να υπάρχει ούτε μια μονάδα που να έχει την ονομασία αγροτουριστική στην άδεια λειτουργίας της, λόγω έλλειψης του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου. Έτσι αγρότες που θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες στον αγροτουρισμό, μέχρι σήμερα, αναγκάζονται να μπουν σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, ή κάνουν την μεταποίηση των αγροτικών τους προϊόντων (μαρμελάδες, λουκάνικα κλπ) στο όνομα της γυναίκας τους ή κάποιου παιδιού τους ή άλλου. Και πετυχαίνουν να λειτουργούν τις αγροτουριστικές τους δραστηριότητες με την ανοχή των τοπικών αρχών, όταν προσφέρουν τυρόπιτες ή πρωινό στους φλοξενούμενούς τους, ή όταν μαζεύουν ελιές όλοι μαζί και τις προετοιμάζουν.
Ταυτόχρονα παρατηρείται εισβολή στον χώρο του αγροτουρισμού μη αγροτών οι οποίοι εκμεταλλεύονται τόσο το όνομα του αγροτουρισμού όσο και τις χρηματοδοτήσεις που επιτεύχθηκαν με πάρα πολλή προσπάθεια για τους αγρότες, στα διάφορα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Αγροτουρισμός (agrotourism) είναι αγροτικό επάγγελμα. Κάθε άλλη δραστηριότητα που πιθανόν προσομοιάζει, πιθανόν να είναι τουρισμός ΥΠΑΙΘΡΟΥ (rural tourism), ή ΟΙΚΟτουρισμός (ecotourism) ή ΟΡΕΙΝΟΣ τουρισμός ή ότι άλλο, πάντως όχι ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Η υφαρπαγή τομέων των αγροτικών επαγγελμάτων από τους αγρότες, θα αποκλείσει τους Νέους Αγρότες μόνο σε «εργάτες γης», που είναι ολέθριο τόσο για τον αγροτικό κόσμο, όσο και για την ελληνική οικονομία γενικά.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Σ. Δανέλλης για την φιλοξενία των Νέων Αγροτών της ΠΕΝΑ, μεταξύ άλλων δήλωσε «Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι απόλυτη προτεραιότητα να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον απεγκλωβισμό του δυναμισμού της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου και να σταματήσουμε επιτέλους να σπαταλάμε δημοσιονομικούς, φυσικούς, αλλά και ανθρώπινους πόρους»

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης