Αρχική General Επιστρέφεται σήμερα το “Ξύλινο Ορφανοτροφείο” της Πριγκήπου

Επιστρέφεται σήμερα το “Ξύλινο Ορφανοτροφείο” της Πριγκήπου

το "Ξύλινο Ορφανοτροφείο" της ΠριγκήπουΤο κτίριο του Ορθόδοξου Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου/Büyükada στην Κωνσταντινούπολη/Istanbul στην Τουρκία, επιστρέφεται σήμερα επισήμως στην ιδιοκκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το Τουρκικό Δημόσιο στο Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο χώρο του Ορφανοτροφείου, το Πατριαρχείο σχεδιάζει να λειτουργήσει διεθνές διαθρησκευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο.

Το πολυώροφο συγκρότημα του Ορφανοτροφείου είχε κατασκευαστεί από γαλλική εταιρία στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο και θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης. Η στατική του όμως κατάσταση δεν είναι καλή και χρειάζεται επειγόντως εκτεταμένες και πολυδάπανες επισκευές και συντήρηση.

Το 1964, το έτος κατά το οποίο η πίεση των Τούρκων κατά του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης είχε φτάσει στο αποκορύφωμα μετά το πογκρόμ του 1955, το ορφανοτροφείο κλείστηκε από τις τουρκικές αρχές με τη δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Μαζί με το Ορφανοτροφείο έκλεισαν και το παρακείμενο δημοτικό σχολείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.