Αρχική legacy Οι Αθηναίοι πήγαν στην μάχη και νίκησαν

Οι Αθηναίοι πήγαν στην μάχη και νίκησαν

18ο Παγκόσμιο Συνέδριο της AIMS, της Ένωσης Διεθνών Μαραθωνίων και Δρόμων Μεγάλων ΑποστάσεωνΟι Αθηναίοι πήγαν στην μάχη και νίκησαν, με αυτή την φράση έκλεισε την ομιλία του ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος στην έναρξη του 18ου Διεθνούς Συνεδρίου Μαραθωνίων Δρόμων, σήμερα 28 Οκτωβρίου 2010.

Ο κ. Γερουλάνος είπε τα εξής

Κυρίες και κύριοι,

Καλωσορίσατε στην πόλη της Αθήνας, στον τόπο που γεννήθηκε ο Μαραθώνιος. Για εσάς που τον τρέχετε ή τον αγαπάτε αυτός ο αγώνας συμβολίζει την δύναμη του ανθρώπου να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει, αλλά και την δυνατότητά του ανθρώπου να ξεπερνάει τον εαυτό του, τους φυσικούς αλλά και τους ψυχικούς του περιορισμούς.

Όμως αυτός ο αγώνας συμβολίζει και κάτι ακόμη πιο μεγάλο που δεν έχει να κάνει μόνο με την δύναμη του ανθρώπου αλλά με την δύναμη μιας κοινωνίας  να ξεπερνάει κάθε περιορισμό.

Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια οι δέκα Αθηναίοι στρατηγοί μαζεύτηκαν για να αποφασίσουν αν έπρεπε να πάνε στην μάχη με τους Πέρσες άμεσα ή αν έπρεπε να περιμένουν τους Σπαρτιάτες που θα ερχόντουσαν αργότερα. O Αρχιστράτηγος Μιλτιάδης και άλλοι τέσσερις στρατηγοί πίστευαν ότι έπρεπε να επιτεθούν πρώτοι. Όμως χρειαζόντουσαν μια ακόμη ψήφο για να επικρατήσει η άποψή τους. Ο Μιλτιάδης αφού μίλησε στους Αθηναίους και στους στρατηγούς, γύρισε στον πολέμαρχο Καλλίμαχο, τον επικεφαλής του αθηναϊκού στρατού και του είπε: «Όλα τώρα κρέμονται πάνω σε εσένα». Μετά από μια πολιτική συζήτηση που είχε χωρίσει την Αθήνα στα δύο, ο Μιλτιάδης έθεσε τον Καλλίμαχο μπροστά στις ευθύνες του. Ο Καλλίμαχος είχε ακούσει τα υπέρ και τα κατά της άμεσης επίθεσης και ψήφισε υπέρ και έτσι οι Αθηναίοι πήγαν στην μάχη του Μαραθώνα.

Το αποτέλεσμα της μάχης αλλά και της ιστορίας θα ήταν πολύ διαφορετικό αν ο Καλλίμαχος είχε αποφασίσει διαφορετικά. Σας θυμίζω ότι απέναντι περίμενε ο πιο δυνατός στρατός του τότε κόσμου. Με έναν βασιλιά που κανείς δεν αμφισβητούσε. Στον οποίο κανένας δεν έφερνε αντίρρηση. Ήταν ένας στρατός χωρίς διλήμματα. Χωρίς αναστολές. Χωρίς διαδικασίες. Ένας αποφάσιζε και οι άλλοι εκτελούσαν. Και πάντα έβγαιναν νικητές.

Δεν θα ήταν λοιπόν περίεργο αν απέναντι σε αυτόν τον εχθρό, μια μικρή πόλη είχε φοβηθεί, είχε πανικοβληθεί, είχε αρχίσει να αμφισβητεί τον εαυτό της και είχε αρχίσει να αμφισβητεί τις διαδικασίες που απαιτούσε το πολίτευμά της. Όμως δεν έκαναν αυτό. Συζήτησαν. Αντιπαρατέθηκαν. Και τελικά επικράτησε μία απόφαση και η απόφαση αυτή εκτελέστηκε από όλους. Και οι Αθηναίοι πήγαν στην μάχη και νίκησαν.

“Σταυροδρόμι των όπου γης Μαραθωνίων η Αθήνα”, ονομάζεται το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο της AIMS, της Ένωσης Διεθνών Μαραθωνίων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων, που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, ένα παράλληλο γεγονός που διεξάγεται για πρώτη φορά στην χώρα μας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε συμμετοχές συνέδριο που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η AIMS καθώς το ερχόμενο διήμερο θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του 190 σύνεδροι από 43 χώρες του κόσμου που εκπροσωπούν 106 Μαραθωνίους.
Από το 1987 η AIMS διατηρεί στους κόλπους της  τους διεθνείς αγώνες Μαραθωνίων που διοργανώνονται ανά την υφήλιο και από το 2007 η δράση της επεκτάθηκε και σε αγώνες εκτός δρόμου. Σήμερα αποτελεί εταίρο της IAAF και αριθμεί συνολικά 370 μέλη από 90 κράτη και πόλεις της υφηλίου.