Παραδοσιακά νευρικός ο Σεπτέμβριος για το «μαγαζάκι», αυτή την φορά έχει και κάποιους λόγους παραπάνω… Η δυσπιστία των δυνάμεων της αγοράς για το εάν η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον σκόπελο παραμένει …και αυτό όπως είναι φυσικό έχει αντίκτυπο και στο «ταμπλό». Αυτό και άλλα πολλά θα κουβεντιάσουμε όπως πάντα από τούτη δω την γωνιά του Travelling News..
• Μπορεί δειλά – δειλά κάποιοι οίκοι αξιολόγησης να κάνουν σταδιακή στροφή στην στάση τους απέναντι στην Ελλάδα μιλώντας για «εντυπωσιακή αρχή στο πρόγραμμα σταθερότητας», η αμφιβολία όμως παραμένει για το κατά πόσο είναι εφικτό να τα καταφέρει η εγχώρια οικονομία να περιορίσει το έλλειμμά της, να επιστρέψει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, περιορίζοντας ταυτόχρονα το ρίσκο μια πιθανής αναδιάρθρωσης χρέους..
• Και το «αγκάθι» είναι ότι παρά τις θετικές εκθέσεις, τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αγορές ελληνικών ομολόγων, αλλά και το ότι παρά την υστέρηση των εσόδων ο στόχος του ελλείμματος δείχνει εφικτό να επιτευχθεί, εκείνοι που έχουν το χρήμα στα χέρια τους δεν το ..επενδύουν Ελλάδα..
• Η πρόσφατη έξοδος της χώρας για δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων και το «τσουχτερό» επιτόκιο που πρέπει να εξοφληθεί έκανε ακόμη πιο διστακτικό το ξένο χρήμα, βλέποντας βεβαίως και τα δυσθεώρητα ύψη που παραμένουν συνολικά τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα.. Ο χρόνος «κυλάει», το «πακέτο» των 110 δισ. είναι εκείνο που συντηρεί με τα ..σωληνάκια τον κρατικό μηχανισμό και συνολικά την οικονομία, με τις αγορές να μην ..πείθονται…
• Και όσο υπάρχει αυτό ακριβώς το κλίμα, το «μαγαζάκι» θα περιορίζεται σε σπασμωδικές κινήσεις εντός μίας πολύ συγκεκριμένης διαδρομής: Υψηλότερα επίπεδα μοιάζουν αδιαπέραστα και αυτό γιατί μόλις γίνεται η κίνηση για την διάσπαση της όποιας οροφής δεν υπάρχει το εργαλείο εκείνο που χρειάζεται για να «σπάσει»: Το «φρέσκο» χρήμα…
• Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που την ώρα που γράφω τούτες τις γραμμές, το «μαγαζάκι» έχει ήδη γράψει 5 ημέρες συνεχόμενων ζημιών.. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έπεσε χαμηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 1540 μονάδων και η οποία αν επιβεβαιωθεί με συνεχόμενα κλεισίματα, θεωρείται περίπου βέβαιη η επιστροφή των τεχνικών σεναρίων για διολίσθηση προς την επόμενη στήριξη των 1457 μονάδων.
• Με φόντο το γενικότερα βαρύ και δύσπιστο «μάτι» που εξακολουθούνν να μας βλέπουν οι διεθνείς αγορές, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα από την ανακοινωθείσα αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, αλλά και από το κακό κλίμα σε όλους σχεδόν τους επιχειρηματικούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας το οποίο συνοδεύεται από αυξημένα λουκέτα και απολύσεις: Στοιχείο βεβαίως που δεν βοηθάει στην ανάκαμψη του Χ.Α.
• Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και εκθέσεις όπως αυτές του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που στέλνουν εξαιρετικά «μαύρα» μηνύματα: Όπως αναφέρεται σε αυτή η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα είναι παρατεταμένη, με αύξηση των ανέργων στο 1 εκατομμύριο το 2011, υποχώρηση, έως και 10 χρόνια, του βιοτικού επιπέδου και των αποδοχών και κατά πολλές δεκαετίες πιο πίσω των δικαιωμάτων (εργασιακών και ασφαλιστικών), που εκτιμά ότι τα μέτρα λιτότητας που θα γνωρίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την προσεχή τριετία θα επιδεινώσουν τουλάχιστον κατά 30% το βιοτικό τους επίπεδο. Το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα υπερβεί το 20% (1 εκατ. άτομα) φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας.
• Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, στον τομέα της ανάπτυξης είναι επιτακτική η δημιουργία ενός ευέλικτου μηχανισμού που θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές. Το άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων και τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις είναι κάποια από τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
• Αυτά προς το παρόν, μέχρι το επόμενο ραντεβού μας να είστε καλά και ..καλό κουράγιο..
Ο ταξιδευτής
Κατά κόσμον Βαγγέλης Δουράκης