Την ανάδειξη της Ελλάδας στην κορυφή της προτίμησης των ισραηλινών επισκεπτών προβάλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ισραήλ, στον απόηχο της επίσκεψης του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο Τελ Αβίβ.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Άθλησης στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρεται με έμφαση στη σημασία της επίσκεψης και στα αποτελέσματά της, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας να κεφαλαιοποιήσει τα αποτελέσματα των επαφών. Συγκεκριμένα σημειώνεται πως η Υπουργός Λιμόρ Λιβνάτ θεωρεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» ως τη σωστή ευκαιρία για την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε, ότι το Ισραήλ θα χαρεί να συμμετέχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης. Σημείωσε επίσης, ότι οι πρωτοβουλίες του είδους αποτελούν σημαντικό βήμα για τη θεμελίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε, ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν διεθνή γλώσσα συναδέλφωσης λαών, πόλεων και χωρών. Επίσης η κ. Λιβνάτ ανέφερε, ότι θα πρέπει να ανανεωθεί η συμφωνία συνεργασίας σε πολιτιστικά θέματα που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ τον Μάιο του 1992, για να γίνει δυνατή η συμμετοχή του Ισραήλ σε Ολυμπιακές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.
Στο ηλεκτρονικό περιοδικό TheMarker της εφημερίδας Haaretz, δημοσιεύθηκε άρθρο της Irit Rosenbloom, το οποίο σήμερα δημοσιεύτηκε και την έντυπη έκδοση της Haaretz, προϊόν της συνέντευξής της με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Γερουλάνου. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Γερουλάνος συναντήθηκε μεταξύ των άλλων, με τον Υπουργό Τουρισμού Στας Μισέζνικοβ – πρώτη συνάντηση μεταξύ Υπουργών Τουρισμού Ελλάδας – Ισραήλ εδώ και 15 χρόνια – και συζήτησε μαζί του για τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ.
Τον προσεχή Οκτώβριο με Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα συνέδριο εκπροσώπων του τομέα τουρισμού της Ελλάδας και του Ισραήλ, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Υπουργός Τουρισμού Στας Μισέζνικοβ και θα επαναληφθεί η συνάντηση στο Ισραήλ.
Στόχος του θα είναι η προώθηση των τουριστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η προώθηση του τουρισμού προς την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ από την Ρωσία και τις ΗΠΑ εκ μέρους του Ισραήλ, και από την Βρετανία και Γερμανία, εκ μέρους της Ελλάδας».
Η συντάκτρια επισημαίνει επίσης πως: «Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες με τους οποίους συναντήθηκε ο Γερουλάνος ανέφεραν, ότι κατά την εκτίμησή τους, κατά την περίοδο του καλοκαιριού επισκέφτηκαν την Ελλάδα 250.000 Ισραηλινοί, σε σύγκριση με τους 100.000 που την επισκέφτηκαν κατά το προηγούμενο έτος» και παραθέτει δήλωση του κ. Γερουλάνου πως «Όταν υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε τα πάντα να λειτουργούν όπως πρέπει και οι επισκέπτες να μένουν ευχαριστημένοι».
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις σχέσεις με την Τουρκία και την χρονική συγκυρία των επισκέψεων. Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως «ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε, ότι εύχεται οι Ισραηλινοί να συνεχίσουν να επισκέπτονται την Ελλάδα και μετά τη λήξη της κρίσης με την Τουρκία, παρότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι συγκριτικά υψηλότερες, μιας και είναι μέλος της ευρωζώνης. “Η κρίση μεταξύ Ισραήλ –Τουρκίας δεν μας απασχολεί. Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας παύουν να περικλείουν ένταση και υπάρχουν επαφές μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών. Η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ έπρεπε να είχε ξεκινήσει από καιρό. Υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές – αγάπη της Ελληνικής μουσικής από τους Ισραηλινούς και μεγάλος θαυμασμός Ισραηλινών και Εβραίων συγγραφέων εκ μέρους των Ελλήνων, όπως του Άμος Όζ, του Πρίμο Λέβυ και άλλων.”».
Επίσης προσθέτει δηλώσεις του κ. Γερουλάνου, πως στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων είναι ανταγωνιστικές και η Ελλάδα έχει να προτείνει ένα πιο πλούσιο προϊόν από αυτό της Τουρκίας, που αφορά όχι μόνο στα νησιά αλλά και την ηπειρωτική χώρα. «Η προβλεπόμενη αύξηση του τουρισμού από το Ισραήλ θα είναι στην ηπειρωτική χώρα – στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι πόλεις της Ελλάδας παρουσιάζουν πλεονέκτημα, όσον αφορά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, δραστηριότητες και αυτό είναι σημαντικό, γιατί δημιουργούνται συνθήκες για τη μόνιμη θεμελίωση τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο λαών».
Σε άλλη συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, στο Y-net, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Yediot Ahronot, και υπογράφει ο Ziv Reistein ο κ. Γερουλάνος μιλά για τις σχέσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ με αφορμή το πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη του 2011: «Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη και σημαντική εβραϊκή κοινότητα» τόνισε ο Γερουλάνος, «για τον λόγο αυτό επιλέξαμε την πολιτιστική συνεργασία με το Ισραήλ σε οτιδήποτε αφορά σε μουσεία, φεστιβάλ, κινηματογράφο και άλλους θεσμούς, που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τον τουρισμό». Το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, κάθε χρόνο, κάποια άλλη χώρα ή περιοχή θα βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος από τουριστική και πολιτιστική άποψη. Την πρώτη χρονιά, το πρόγραμμα έχει θέμα του τη Μέση Ανατολή και μέσα σε αυτή και το Ισραήλ, όπου στόχος είναι η αναζήτηση τομέων στους οποίους Ισραηλινοί και Άραβες έχουν κοινά χαρακτηριστικά και μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Ο Υπουργός εξήγησε ότι στόχος του προγράμματος είναι να υπάρξουν πολιτιστικές ανταλλαγές, οι οποίες θα συνεισφέρουν στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα η συνεργασία με το Ισραήλ. Από τουριστικής πλευράς υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον και για τις δύο χώρες: «Οι Ισραηλινοί αγαπούν την ελληνική μουσική και οι Έλληνες αγαπούν τον Άμος Όζ», πρόσθεσε ο Υπουργός.
Επίσης ο κ. Γερουλάνος ρωτάται για τον ανταγωνισμό με την Τουρκία και την οικονομική κρίση της χώρας μας για να απαντήσει πως «Δεν πιστεύω ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Εμείς ενδιαφερόμαστε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με προοπτική στο μέλλον και όχι για ότι συμβαίνει στο παρόν»… «Στην αρχή πιστέψαμε ότι η φετινή χρονιά δεν θα είναι καλή από πλευράς τουρισμού. Οι τιμές έπεσαν και ο τομέας επλήγη, αλλά στο τέλος της τουριστικής σεζόν -της καλοκαιρινής- είδαμε, ότι την κλείσαμε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε. Οι χαμηλές τιμές προκάλεσαν πολλούς επενδυτές, μεταξύ αυτών και Ισραηλινούς, να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα».