Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, παρουσίασε την Πέμπτη 3, Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη στους προέδρους και καλλιτεχνικούς διευθυντές πολιτιστικών φορέων της πόλης το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών.
Σκοπός του προγράμματος είναι ο συντονισμός της δράσης των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης , ώστε ο σημαντικός πλούτος της πόλης – που ξεκινά από τον αρχαίο πολιτισμό, το Βυζάντιο και φτάνει στην έκφραση της νέας δημιουργίας- να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η Θεσσαλονίκη να εκπέμψει τόσο προς τα Βαλκάνια όσο και προς την Αθήνα μια ενιαία πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα.
Κάθε χρόνο οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης – και όποιος άλλος μπορεί και θέλει να συμβάλει- θα συμμετέχει στην πρόσκληση της πόλης προς έναν πολιτισμό και θα ανταλλάσει μαζί του πολιτιστικά αγαθά. Ουσιαστικά για ένα χρόνο η πόλη θα παίζει τον ρόλο του οικοδεσπότη σε έναν πολιτισμό.
Η αρχή θα γίνει από το 2011 με το πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή, θα ακολουθήσει το 2012 το πρόγραμμα για τα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Ευρώπη (με αφορμή και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της πόλης) κ.ο.κ.
Στόχος είναι όλοι οι φορείς μέσα από συντονισμένες δράσεις – και όχι παράλληλες ανεξάρτητες αφηγήσεις- να γίνουν πυλώνες ανάδειξης των πολιτισμών και μέσα από αυτά τα προγράμματα να προβληθεί παγκοσμίως η ταυτότητα της Θεσσαλονίκης που είναι το πολιτιστικό «δυναμό» της Ελλάδας και η καθοριστική της θέση ως σταυροδρόμι πολιτισμών στην ευρύτερη Νοτιανατολική Ευρώπη.
Μέσω των δράσεων αυτών θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια της πόλης και θα καταστεί παράλληλα η Βόρειος Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικός τουριστικός προορισμός προσελκύοντας νέους επισκέπτες και επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι και καλλιτεχνικοί διευθυντές των : ΚΘΒΕ, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού , Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Μουσείο Κινηματογράφου, Μουσείο Φωτογραφίας, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, ΙΣΤ ΕΠΚΑ, 9η ΕΒΑ, ΥΝΜΤΕ Μακεδονίας ΑΜΘ.