Αρχική legacy ΤΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ…ΕΓΚΑΤΑΛΛΕΙΜΕΝΟ !!!

ΤΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ…ΕΓΚΑΤΑΛΛΕΙΜΕΝΟ !!!

Απο πολλα χρονια και συγκεκριμενα μετα την ολικη επισκευη του με την ευκαιρια της διασκεψης κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης του 1994,τα κτιρια του Αχιλλειου της Κερκυρας,της θαυμασιας θερινης κατοικιας της Αυτοκρατειρας Ελισαβετ της Αυστριας ειναι σε ελλεεινη κατασταση !!!

Τα Ελληνικα Ακινητα, που εκμεταλλευονται το Μουσειο και που εχουν επιβαλλει ακριβοτατη εισοδο,ακομα και για τους μαθητες σχολειων !!!,παρ ολα τα επανειλημμενα  διαβηματα των τοπικων αρχων,αρθρογραφια του τοπικου τυπου,διαμαρτυριες των τοπικων ξεναγων και τουριστικων πρακτορων Κερκυρας,δεν κανουν τιποτα για την βελτιωση της αθλιας καταστασης παρα σπανια καμμια μικροεπισκευη. Περυσι κομματια της οροφης του κηπου των Μουσων κοντευαν να πεσουν στα κεφαλια των επισκεπτων. Ξεφλουδισμενοι τοιχοι,εγκαταλειψη,τα αγαλματα σε αθλια κατασταση εχουν χρονια να συντηρηθουν,μαυρισμενα,το μαρμαρινο ασπρο αγαλμα του θνησκοντος Αχιλλεα που φωτογραφιζεται καθημερινα απο εκατονταδες τουριστες,εχει προχωρησει σε τριτου βαθμου διαβρωση απο τις υγρασιες και την εγκαταλειψη…….. ειναι μαυρο…… Κυριολεκτικα σε ορισμενα σημεια του παλατιου μας κανει ντροπη να ξεναγουμε τους ξενους…….. Σε καθε γωνια βλεπει κανεις την αδιαφορια των υπευθηνων της Εταιριας Ελληνικων Ακινητων που κατα τα φαινομενα το μονο που τους ενδιαφεραι ειναι τα καθημερινα δεματα με τα χιλιαδες ευρω που εισπρατονται απο τις εισοδους να φευγουν προς την Αθηνα…………… και ο διευθηντης του Αχιλλειου να παρκαρει την πολυτελεστατη Μερζεντες του στους κηπους του Παλατιου…………  Aπο επισκεψεις Υπουργων Πολιτισμου και υποσχεσεις “αρμοδιων”για να βελτιωθει η κατασταση, εχουμε χορτασει…………… Θα σας μιλησουν βεβαια για Κοινοτικα προγραμματα, ΕΣΠΑ κλπ ενω στη πραγματικοτητα ειναι δουλεια αγαπης προς το μνημειο,νοικοκυρεματος με μερικες εκατονταδες ευρω και μονο μπορει να επισκευαστουν πολλες ζημιες και να συντηρηθει το μνημειο.!

Σημειωτεον οτι το παλατι της Σισσυ ειναι ο πρωτος προορισμος εκατονταδων τουριστων των κρουαζιεροπλοιων που προσεγκιζουν καθημερινα το λιμανι της Κερκυρας !

Για να μην μιλησουμε για τα γλεντια και τα γευματα που η διευθηνση του Μνημειου δινει την αδεια να οργανωνονται στους κηπους με τα αγαλματα, και ολα αυτα παρ ολον οτι ο τοπικος τυπος εχει βουηξει κατα καιρους.

Ρωταμε   Υπαρχει καποιος φορεας,καποιος που θα ευαισθητοποιηθει για να στα ματησει αυτη η εγκαταλειψη και να αναβαθμιστει το δυστυχο Μνημειο…..κυριως ομως να μην εξευτελιζομαστε στα ματια των ξενων οτι ειμαστε ανικανοι να συντηρησουμε την Πολιτιστικη μας Κληρονομια ???

Σπυρος Σπαθας
Διπλ. Ξεναγος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητέ κε. Σπάθα και φίλοι που διαβάσατε το άρθρο σχετικά με το Αχίλλειο της Κέρκυρας, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε όλοι τις υπερβολές. Μιλάω ως γνώστης της κατάστασης, δεδομένης της θέσης μου ως τοπικός Τουριστικός Πράκτορας. Είναι αλήθεια ότι το Παλάτι του Αχιλλείου θα μπορούσε και οφείλει να ήταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα, προκειμένου να εξυπηρετεί σωστά τους χιλιάδες επισκέπτες του, δεδομένης της θέσης του ως το πλέον δημοφιλές μνημείο της Κέρκυρας αλλά και της ιστορικής και πολιτιστικής του σημασίας. Η ευθύνη γι’αυτό βαρύνει αποκλειστικά τον αρμόδιο φορέα για την διαχείρηση και συντήρησή του. Η αλήθεια είναι πως ο τωρινός διευθυντής κάνει τα αδύνατα δυνατά δεδομένων των συνθηκών και αυτό θα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε όλοι. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του φέτος άνοιξε νέα αίθουσα με ιστορικές φωτογραφίες και πρωτότυπους πίνακες ζωγραφικής, συντηρήθηκαν πίνακες που παρέμεναν επί χρόνια παραχωμένοι, και διοργανώθηκαν ειδικές πολιτιστικές εκθέσεις.
    Γι’αυτό και τα κακεντρεχή σχόλια καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Κανείς δεν παρκάρει στους κήπους – υπάρχει ειδικός χώρος εντός της έκτασης για τα υπηρεσιακά οχήματα.
    Ούτε είναι εις βάρος του μνημείου η χρήση του ως venue για ειδικά events μετά τις ώρες επίσκεψης – αντίθετα, είναι σημαντικό για το νησί μας, τους υψηλούς επισκέπτες μας και ιδιαίτερα για το συνεδριακό τουρισμό να έχουν την δυνατότητα διοργάνωσης ειδικών επίσημων εκδηλώσεων στους χώρους του Αχιλλείου. Τέτοιες εκδηλώσεις προβάλλουν το μνημείο και την Κέρκυρα ως προορισμό και οφείλουμε όλοι να τις υποστηρίζουμε. Θα έπρεπε και άλλα ιστορικά κτίρια του νησιού μας να διατίθονται για τέτοιου είδους εκδηλώσεις έναντι της σχετικής αμοιβής, αντί να εγκαταλλείπονται και να μαραζώνουν… Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και κριτικοί όσον αφορά σχετικά δημοσιεύματα που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο, τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και δυστυχώς διαστρεβλώνουν την αλήθεια, διαμορφώνοντας λάθος εντυπώσεις.
    Ας μην παρασυρόμαστε από αυτά λοιπόν και ας εστιάσουμε στα αληθινά προβλήματα του Αχιλλείου (ανάγκη για ικανό χώρο πάρκινγκ, ελλείψεις σε προσωπικό, καθαριότητα, συντήρηση, επισκευές) που οφείλουμε όλοι με τον τρόπο μας να επιλύσουμε και ας συγκεντρώσουμε τις ενέργειές μας στο να πιέσουμε την Εταιρεία Ελληνικών Ακινήτων να αναγνωρίσει τις ανάγκες του μνημείου και την σημασία του για την Κέρκυρα, ώστε να του παρασχεθούν τα αναγκαία κονδύλια και να διαταχθούν οι σχετικές λοιπές μελέτες και ενέργειες για την επίλυσή τους ώστε να μην παρουσιάζει την σημερινή εικόνα και να είμαστε όλοι περήφανοι για το μνημείο αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.