Αρχική legacy Kορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός η θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Kορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός η θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Oikoumenikos Patriarchis VartholomeosKορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός  η σημερινή τέλεση της θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά.
Για πρώτη φορά μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανταλλαγή πληθυσμών τελέστηκε σήμερα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, στον Πόντο.
Χιλιάδες οι πιστοί που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την Λειτουργία και να προσκυνήσουν.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού “Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες”.
Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου “προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη “κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη “θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε επίσης στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και στην τουρκική γλώσσα.

Παλαιότερο Άρθρο

Η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1922 στην Παναγία Σουμελά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.