Αρχική legacy Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Πράσινες Επενδύσεις

Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Πράσινες Επενδύσεις

Την Δευτέρα, 23/8/2010, στην αίθουσα ΕΣΗΕΜΘ, έγινε η παρουσίαση του ΟΔΗΓΟΥ για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και την ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, του Ευρωβουλευτή Οικολόγων Πρασίνων κ. Μ. Τρεμόπουλου, με τίτλο «Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις».
Στην παρουσίαση, που μίλησαν οι κκ Στέλιος Ίκας, Γιάννης Μπίκος & Πάνος Λυμπέρης, μαζί με τον κ. Μιχάλη Τρεμμόπουλο, παρέστησαν πολλοί ασχολούμενοι με την Αυτοδιοίκηση και υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον τ. Υπουργό κ. Χ. Κοσκινά και τους Υποψήφιους Δήμαρχους Θεσσαλονίκης κκ. Τ. Τζήκα, και Τρ. Μουταφίδη.
Μέσα στις συνθήκες της ελληνικής κρίσης, και του Καλλικρατικού ανασχηματισμού, το έργο των νέων αυτοδιοικητικών αρχών θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Χρειάζεται λοιπόν, μετά τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και των στόχων των νέων αυτοδοιηκήσεων, ένα «εργαλείο», που να συνδυάζει ένα εκτενές ευρετήριο προγραμμάτων και χρηματοδοτικών ευκαιριών για την Αυτοδιοίκηση, καθώς και χρήσιμες πηγές, συνδέσεις και επαφές.
Στην έκδοση «Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις» γίνεται μια προσπάθεια συνοπτικής συνολικής παρουσίασης των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την Αυτοδιοίκηση (νέοι Δήμοι και εκλεγμένες Περιφέρειες), για πράσινες επενδύσεις, με στόχο τη βιώσιμη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
«Να λοιπόν που αποδεικνύουμε ότι τελικά λεφτά υπάρχουν! Αρκεί να έχουμε όραμα για ένα δημιουργικό μέλλον και επεξεργασμένο σχέδιο μετασχηματισμού των πόλεων και των περιφερειών μας. Μέσα στις συνθήκες της κρίσης, γνωρίζουμε ότι το έργο των νέων αυτοδιοικητικών αρχών είναι ακόμη πιο δύσκολο. Σίγουρα, πολλά ζητήματα μπορούν να λυθούν και χωρίς λεφτά. Αρκεί να μπουν και οι πολίτες στο προσκήνιο και να μπορέσουμε με αισιοδοξία να αναβαθμίσουμε τις πόλεις μας, να ανασυγκροτήσουμε τις περιφέρειες, να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας. Παρουσιάζουμε ένα χρήσιμο «εργαλείο», που να συνδυάζει ένα εκτενές ευρετήριο προγραμμάτων και χρηματοδοτικών ευκαιριών για τους ΟΤΑ, καθώς και χρήσιμες πηγές, συνδέσεις και επαφές. Η Αυτοδιοίκηση έχει να παίξει ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο την επόμενη δεκαετία σε ό,τι αφορά την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την ενεργειακή αυτονομία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη δημιουργία πράσινων δικτύων μεταφορών αλλά και τη προώθηση ενός διαφοροποιημένου παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στα τοπικά προϊόντα/υπηρεσίες, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αλλά και την ανάπτυξη των πράσινων επαγγελμάτων, νέων και καινοτόμων μορφών απασχόλησης, δηλαδή με θετική επίπτωση στο περιβάλλον και στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού», Μ. Τρεμόπουλος
«Με το πολύ επίκαιρο αυτό βιβλίο, προσφέρει ένα εργαλείο που πρέπει να μπει στις βιβλιοθήκες όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Αλλά και όλοι οι καινούργιοι δήμοι και οι περιφέρειες και ιδιαίτερα τα γραφεία και οι διευθύνσεις προγραμματισμού πρέπει να το προμηθευτούν γιατί, στην περίοδο οικονομικής στενότητας που βιώνουμε, θα πρέπει να αναπτύξουμε άλλες δυνατότητες, με διαύλους επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε προγράμματα και πόρους και να έχει αποτέλεσμα η διοίκηση που ασκούμε» Ι. Μπίκος (πρώην Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης).
Στο βιβλίο «Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις» καταγράφονται Δίκτυα Συνεργασιών, όπως: Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων, Συνέλευση Περιφερειών Ευρώπης, Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιφερειών, Πόλεις για την Συνοχή, Διασκεψη Περιφερειακών & Παράκτιων περιοχών Ευρώπης, Δίκτυο Ευρωπόλεων, Δίκτυο Ευρ. Περιφερειών Έρευνας & Καινοτομίας και Polis (στην τελευταία συνάντηση μετείχαν από Ελλάδα μόνο δύο Δήμοι!).
Επίσης σαν καλές πρακτικές αξιοποίησης χρηματοδοτικών σχημάτων καταγράφονται στο βιβλίο τα: Ασύρματο Ευρυζωνικό Δίκτυο Κοζάνης, Πλωτή μονάδα αφαλμύρωσης νερού Νοτίου Αιγαίου, Active AGE Θεσσαλονίκης, REPAIR Θεσ/νίκης, MILE Κομοτηνής & Αλικαρνασσού, LUMASEC Καβάλας, LINKS Βέροιας, CASH Πτολεμαϊδας, HistoricentresNet Κέρκυρας, CityRegionNet Τρικάλων, CTURΠόδου, RomaNet Ηρακλείου, Urban NOSE Αγρινίου, BHC Μαρουσίου, URBAMECO Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, RegGov Χαλανδρίου, EVUE Ζωγράφου Αττικής, NeT-TOPIC Χαϊδαρίου, JESSICA Αθηνών, InteGROW Ζεφυριού, REDIS Πειραιά, RUnUP Πάτρας και URBENENERGY Πύργου.
Η έντυπη έκδοση του ΟΔΗΓΟΥ διατίθεται σε όποιον την ζητήσει και ηλεκτρονικά, σε μορφή CD, στο michail.tremopoulos@europarl.europa.eu, στο 2310 266705, στο 210 3709705 και στο φαξ 210 3709707.
Την Δευτέρα, 30/8/2010, θα γίνει παρουσίαση στην Δυτ. Θεσσαλονίκη μόνο για αυτοδιοικητικούς.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.