Ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γ.Α. Τσακίρης απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, στην οποία αναφέρει τα εξής :
«Στα τέλη Ιανουαρίου 2010 σας είχαμε απευθύνει επιστολή, στην οποία επισημαίναμε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο συγκέντρωσε το πρόγραμμα των ΜΜΕ των ΠΕΠ, με προτάσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. €, και σας ζητούσαμε να μεριμνήσετε, ώστε να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για την κάλυψη της δημόσιας δαπάνης. Είχατε ήδη ανακοινώσει στον τύπο ότι από τον αρχικό προϋπολογισμό των 1,5 δις ευρώ, θα διατεθούν για τον τουρισμό περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τελικά μειώθηκαν στο μισό.
Σήμερα, ο ξενοδοχειακός κλάδος και κυρίως οι μικροί ξενοδόχοι, εξαιτίας αυτής της απόφασης, βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να απορρίπτονται προτάσεις τους, καίτοι έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων στα ΠΕΠ.
Στην πράξη αντί να ενισχύσετε τα κονδύλια της συγκεκριμένης δράσης, προχωρήσατε στην αποδυνάμωσή της με τη μεταφορά ήδη δεσμευμένων κονδυλίων σε άλλους τομείς. Αποτέλεσμα αυτής της αναδιάταξης των πόρων είναι το γεγονός ότι έμειναν «στα αζήτητα» επενδύσεις απαραίτητες για την αναβάθμιση της ποιότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος, οι οποίες θα ενίσχυαν την τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση, τροφοδοτώντας και ανακουφίζοντας άμεσα και έμμεσα την Αγορά σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Είναι βέβαιο πλέον ότι οι πολύτιμες αυτές επενδύσεις θα χαθούν οριστικά, γιατί πολύ λίγοι, μικροί επιχειρηματίες θα εξακολουθήσουν να πιστεύουν στην πρόθεση του κράτους να ενισχύσει τις επιχειρήσεις τους και θα ξαναμπούν στην ιδιαίτερα επίπονη, για μικρές επιχειρήσεις διαδικασία να επανυποβάλουν προτάσεις σε όποια μελλοντικό πρόγραμμα με άγνωστη πάλι κατάληξη, φέροντας εκ νέου το βάρος και το κόστος της ανασύνταξης των φακέλων τους και συνυπολογίζοντας το βάρος της καθυστέρησης των επενδύσεών τους (διαφοροποίηση των επιτοκίων προς τα πάνω, διαφυγόντα κέρδη από την καθυστέρηση των επενδύσεων κ.ο.κ.).
Κυρία Υπουργέ,
Στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το 88% των ξενοδοχείων είναι δυναμικότητας κάτω των 50 δωματίων. Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε πολύ να φροντίσετε, έστω και την ύστατη ώρα, για την αύξηση της διατιθέμενης για το Πρόγραμμα των ΜΜΕ των ΠΕΠ δημόσιας δαπάνης, ώστε να καλυφθούν όλες οι προτάσεις που έχουν λάβει υψηλή βαθμολογία. Με αυτό τον τρόπο, θα αποκατασταθεί και η αδικία προτάσεις του ίδιου κλάδου ή και άλλων κλάδων να εγκρίνονται στη μια περιφέρεια της χώρας με πολύ χαμηλότερη βαθμολογία, ενώ στην άλλη περιφέρεια πολύ καλύτερες και σημαντικότερες επενδυτικές προτάσεις να απορρίπτονται λόγω έλλειψης πόρων.
Τέλος, στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας για τη βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου, θέλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά την μεγάλη ανάγκη δημιουργίας ευνοϊκού πλαισίου κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των μικρού και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι η ισόρροπη ανάπτυξη και ενίσχυση όλων των καταλυμάτων, με κριτήριο τη δυναμική τους και την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού, ανεξαρτήτως κατηγορίας , θα βοηθήσει την διαφοροποίηση του προϊόντος μας, ενώ συγχρόνως θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Παράλληλα είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μια περιοριστική πολιτική για την ίδρυση νέων κλινών, σε περιοχές όπου οι υποδομές αδυνατούν να τις υποστηρίξουν, σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες και αναλυτικές προτάσεις, που σας έχουμε ήδη, από τριμήνου, καταθέσει μαζί με σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών μελετών και προβλέψεων (ΙΤΕΠ)».