Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Διαδραστικά συστήματα-καινοτόμες εφαρμογές με την ονομασία ‘Creative Crete’

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Διαδραστικά συστήματα-καινοτόμες εφαρμογές με την ονομασία ‘Creative Crete’

στην_φωτο_ο_Περιφερειάρχης_με_συνεργάτες_του_στελέχη_του_ΙΤΕ_και_του_αεροδρομίου_ΗρακλείουΤουρίστες_μπροστά_στην_μεγάλη_διαδραστική_οθόνη_όπου_μπορούν_να_φωτογραφηθούν_με_αξιοθέατα_του_νησιούΔιαδραστικά συστήματα και καινοτόμες εφαρμογές μοναδικές στον κόσμο για την προβολή της Κρήτης λειτουργούν στην αίθουσα αφικνουμένων του διεθνούς αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το κορυφαίο διεθνώς Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του νησιού. Την παρουσίαση των νέων τεχνολογικών εφαρμογών ‘Creative Crete’ -μέσω αυτών μπορούν οι ξένοι και Έλληνες τουρίστες με δικές τους χρήσεις να πάρουν πληροφορίες, να φωτογραφηθούν και να κάνουν ένα σύντομο εικονικό ταξίδι στο νησί- έκαναν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ Κώστας Στεφανίδης, και ο ερευνητής του ΙΤΕ Δημήτρης Γραμμένος. Η παρουσίαση των νέων συστημάτων έγινε στα ΜΜΕ (παρουσία εκατοντάδων ξένων τουριστών, των αντιπεριφερειαρχών Ευριπίδη Κουκιαδάκη Θεανώς Βρέντζου, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νίκου Ραπτάκη, στελεχών του αεροδρομίου Ηρακλείου και του ΙΤΕ), και το επόμενο βήμα όπως διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είναι τα διαδραστικά συστήματα πληροφόρησης-προβολής να λειτουργήσουν στις μεγάλες πύλες εισόδου του νησιού, αεροδρόμιο Χανίων, και τα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας Χανίων κ.α.
Για τα νέα τεχνολογικά συστήματα, που προκάλεσαν τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον των αφιχθέντων τουριστών όπως είπαν οι ερευνητές έγινε συνδυασμός διαφορετικών τεχνολογιών για να «μπορέσουμε να δώσουμε στον επισκέπτη, σημαντικές πτυχές από την Κρήτη μέσω τεσσάρων διαδραστικών εφαρμογών, που παραπέμπουν στα αξιοθέατα του νησιού, στην ιστορία, τον πολιτισμό, στην παράδοση, στα προϊόντα και στην Κρητική διατροφή».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ότι για άλλη μια φορά η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
«Παραδίδουμε από σήμερα στον επισκέπτη, τον τουρίστα, να κάνει χρήση διαδραστικής τεχνολογίας παρακολουθώντας ένα διαφορετικό ‘πρόσωπο’ του νησιού. Όση ώρα περιμένει στην αίθουσα αφίξεων για να πάρει τις αποσκευές του θα έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί στα αξιοθέατα του νησιού, στον πολιτισμό στην ιστορία του, να δει τα προϊόντα μας, αλλά και την παγκοσμίως αναγνωρισμένη διατροφή του» είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Είναι μια καινοτόμος δράση που δείχνει πως θα πρέπει να είναι η αρχιτεκτονική της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την τουριστική προβολή του νησιού. Μέσα από τη δράση αυτή αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι με τη συνεργασία των Ιδρυμάτων της Κρήτης μπορούμε να πετύχουμε πολλά».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ Κώστας Στεφανίδης επεσήμανε ότι το αεροδρόμιο Ηρακλείου ‘Νίκος Καζαντζάκης’ είναι το μοναδικό στον κόσμο που έχει τέτοιου είδους συστήματα, αξιοποιώντας πρωτοποριακή τεχνολογία.
«Το Ινστιτούτο Πληροφορικής όπως και τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα του ΙΤΕ εργάζονται συστηματικά για την αξιοποίηση των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας και ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας. Σε παραγωγική συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ιδιαίτερα με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη εργαστήκαμε συστηματικά για να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά σήμερα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τα ‘εκθέματα’ αυτά, τα οποία αποτελούν ένα δείγμα του τεχνολογικού πολιτισμού που δημιουργείται στην Κρήτη από το ΙΤΕ, και τα άλλα ερευνητικά ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης». Ο κ. Στεφανίδης διευκρίνισε ακόμα ότι θα ακολουθήσει και άλλη εφαρμοσμένη εργασία, σε άλλα σημεία της Κρήτης και το αποτέλεσμα αυτό θα αξιοποιηθεί για τις αναπτυξιακές δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.
Παράλληλα, όπως είπε ο ερευνητής του ΙΤΕ Δημήτρης Γραμμένος, το υλικό μπορεί να εμπλουτίζεται, ενώ ο κάθε επισκέπτης έχει την δυνατότητα στους διαδραστικούς πίνακες να φωτογραφηθεί ‘εικονικά’ σε αξιοθέατα του νησιού, και να στείλει φωτογραφίες στους φίλους του εκείνη την στιγμή με mail, ή να τις ‘ανεβάσει’ στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά παράλληλα και να ψυχαγωγηθεί»…
Επίσης ο παριστάμενος αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, εκθείασε την προσπάθεια και την συνεργασία των τριών φορέων, δηλαδή Περιφέρειας-ΙΤΕ-αεροδρομίου Ηρακλείου. «Με την συνεργασία που είχαμε υπάρχουν πλέον πρωτοποριακές υπηρεσίες για τον επιβάτη-επισκέπτη. Αισθητικά επίσης ο χώρος άφιξης με τις ενέργειες της Περιφέρειας γίνεται πιο ‘ζεστός’ και πιστεύω να προχωρήσουμε με ανάλογες δράσεις και στις υπόλοιπες αίθουσες του αεροδρομίου, για να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το ‘Νίκος Καζαντζάκης».

Πρότυπο ανάπτυξης η Περιφέρεια Κρήτης
Η Περιφέρεια Κρήτης σταθερή πάντα στο αναπτυξιακό όραμα της για την ανάδειξη της Κρήτης σε νησί πρότυπο ανάπτυξης με πυλώνες την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, την έρευνα και καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και την πράσινη ανάπτυξη, συμμετέχει σε πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν το νησί μας πρότυπη περιφέρεια με ισχυρή ενιαία φωνή στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό.
Η Περιφέρεια Κρήτης, επιθυμώντας να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και της ενδοχώρας, ξεκίνησε ήδη από το 2012 την διαφημιστική καμπάνια Incredible Crete, που είχε μεγάλη αποδοχή από το κοινό εντός και εκτός Ελλάδας και τιμήθηκε με βραβεία για τον διαδικτυακό της τόπο, αλλά και για τα ευρηματικά της video.
Για να το επιτύχουμε αυτό, χρησιμοποιούμε κι εμείς μια νέα ματιά. Καλέσαμε σε συνεργασία ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας με διεθνή εμβέλεια, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ είναι πρωτοπόρο στην έρευνα και την εφαρμογή ηλεκτρονικών διαδραστικών συστημάτων για την προβολή πολιτιστικού περιεχομένου. Αυτά τα συστήματα μπαίνουν τώρα στην υπηρεσία της Κρήτης.
Οι εφαρμογές και το περιεχόμενο των νέων συστημάτων που σήμερα παρουσιάστηκαν, θα ανανεώνονται και θα εμπλουτίζονται με όλες τις όμορφες γωνιές και τα «μυστικά» της Κρήτης.
Για την πραγματοποίηση του καινοτόμου αυτού project «Creative Crete», συνεργάστηκαν μεθοδικά και αδιάκοπα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και του ΙΤΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.