Αρχική Γαστρονομία 3 χρόνια «Ελληνικό Πρωινό»

3 χρόνια «Ελληνικό Πρωινό»

websiteΚαίριας σημασίας εργαλείο για τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας αποτελεί το Πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», που είναι πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.
Ελληνικο Πρωινό1Ελληνικό Πρωινό2Σε πανηγυρική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, βραβεύθηκαν οι Ενώσεις Ξενοδόχων που συνέβαλλαν στην υπογραφή των 15 πρώτων Τοπικών Συμφώνων Ελληνικού Πρωινού, καθώς και τα 100 πρώτα ξενοδοχεία που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι ήδη 117 ξενοδοχεία συμμετέχουν στο «Ελληνικό Πρωινό», ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων, ο φάκελος των οποίων τελεί υπό εξέταση.
Σύμφωνα με ειδική έρευνα του Εργαστηρίου «Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού» του Πανεπιστημίου Πατρών τα συνολικά έσοδα της αγοράς πρωινού για τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2012 ανήλθαν στο ποσό των 368 εκατ. ευρώ. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας εκτιμά ότι το «Ελληνικό Πρωινό», όντας σημαντικό όπλο στη φαρέτρα προβολής και ποιότητας του ελληνικού τουρισμού, θα επαυξήσει σημαντικά και μετρήσιμα κέρδη για τα ελληνικά ξενοδοχεία και την οικονομία. Το σήμα του «Ελληνικού Πρωινού» είναι πλέον ένα αναγνωρίσιμο brand που προσδίδει αξία στα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποτελώντας υψηλή προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.  
Όπως υποστηρίζει στην έρευνα του το Πανεπιστήμιο Πατρών, το παραπάνω αναφερόμενο οικονομικό αποτέλεσμα των 368 εκατ. ευρώ σε μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αποτελεί άκρως συντηρητική εκτίμηση και βασίζεται στα επίσημα στοιχεία διακίνησης (διανυκτερεύσεις) των ελληνικών ξενοδοχείων το 2012.
Στη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου καταγράφεται μεταξύ άλλων ότι το 2012 καταναλώθηκαν στο πλαίσιο του πρωινού των ελληνικών ξενοδοχείων 191 εκατ. αυγά, 580 χιλ. κιλά γλυκού κουταλιού, 2,8 χιλ. τόνοι μαρμελάδας, 7.9 εκατ. κιλά αρτοσκευασμάτων, 677 χιλ. κιλά βουτύρου, 5,42 εκατ. κιλά σφολιατοειδών και πιτών, 102,1 χιλ. τόνοι φρούτων, 12,2 χιλ. κιλά τυριών και 9,7 χιλ. κιλά αλλαντικών.
Στην ομιλία του στην εκδήλωση του «Ελληνικού Πρωινού», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης υπογραμμίζει ότι το «Ελληνικό Πρωινό» είναι η γέφυρα ανάμεσα στον ελληνικό τουρισμό και τα αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης. «Πέτυχε, να διασυνδέσει οργανικά, δυο τομείς της εθνικής οικονομίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης» Ο κ. Τσακίρης τονίζει ότι : «σε μια εποχή που ο παγκόσμιος τουρισμός κινείται πάνω στις ράγες της μοναδικότητας της  τουριστικής εμπειρίας και η τουριστική ανταγωνιστικότητα είναι συνυφασμένη με τον υψηλό βαθμό διαφοροποίησης, το «Ελληνικό Πρωινό», ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ελληνικής γαστρονομίας, εμπλουτίζει σημαντικά τις διαστάσεις του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και απαντάει με όρους ποιότητας στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η παροχή στον επισκέπτη εμπειριών με χαρακτήρα μοναδικότητας».  
Όπως επισημαίνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξ.Ε.Ε και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» Γιώργος Πίττας : «Παραμένει ο στόχος για συμμετοχή στο Ελληνικό Πρωινό 300 ξενοδοχείων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μάλιστα εξ αιτίας του υψηλού ενδιαφέροντος των ξενοδόχων εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 ξενοδοχεία θα εισέλθουν στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2015». Ταυτόχρονα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει στην πιστοποίηση των ενταγμένων ξενοδοχείων στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό».  Πρόσφατα υπεγράφη στην Καβάλα από τις Ενώσεις Ξενοδόχων Δράμας, Καβάλας και Θάσου το «Ελληνικό Πρωινό Ανατολικής Μακεδονίας» που αποτελεί 15ο Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού ανά την επικράτεια, ενώ λίγες ημέρες πριν στην Αλεξανδρούπολή παρουσιάστηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Θράκης το «Ελληνικό Πρωινό Θράκης» και στη Χαλκίδα παρουσιάστηκε το «Ελληνικό Πρωινό Εύβοιας». Είχαν προηγηθεί φέτος οι παρουσιάσεις του «Ελληνικού Πρωινού Σαντορίνης», του «Ελληνικού Πρωινού Κρήτης» και του «Ελληνικού Πρωινού Κέρκυρας».
Στις δράσεις εξωστρέφειας που δρομολογεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας για την προώθηση του νέου θεσμού εντάσσεται η συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις, στις περισσότερες των οποίων συμμετέχει και ο ΕΟΤ. Τον προσεχή Ιούλιο ολοκληρώνεται η νέα δίγλωσση διαδικτυακή πύλη του «Ελληνικού Πρωινού» στην οποία θα καταγράφονται τα προϊόντα, οι παραγωγοί, οι σχετικές συνταγές κάθε περιοχής και τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Πρόκειται για την ίδρυση μιας δυναμικής διαδικτυακής πύλης γαστρονομίας και προβολής των ελληνικών ξενοδοχείων στον ξένο τουρίστα που θα αποτελέσει γέφυρα του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο προφίλ του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.