Αρχική Μουσεία 9.500 νομίσματα η λεία των αρχαιοκάπηλων που κατασχέθηκε στη Χαλκιδική

9.500 νομίσματα η λεία των αρχαιοκάπηλων που κατασχέθηκε στη Χαλκιδική

Την καταμέτρηση του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού των ευρημάτων που κατασχέθηκαν στη πρόσφατη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Χαλκιδική, ολοκλήρωσαν οι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.Οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ολοκλήρωσαν την καταμέτρηση των ευρημάτων και έχουν ήδη ξεκινήσει την περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του συνόλου των κατασχεθέντων αρχαιοτήτων, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Συνολικά καταμετρήθηκαν περίπου 9.500 νομίσματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι χάλκινα. Προέρχονται ως επί το πλείστον από το Βορειοελλαδικό χώρο και χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά έχουν εντοπιστεί και αρκετά αργυρά, κυρίως τετράδραχμα 4ου αι. π.Χ. κοπής Χαλκιδικής Συμμαχίας και Φιλίππου Β΄.
Μεταξύ του σημαντικού αριθμού των υπολοίπων ετερόκλητων μικροαντικειμένων, υπάρχουν χάλκινα ειδώλια αναθηματικού τύπου και επίσης χάλκινα κοσμήματα όπως ενώτια, περιδέραια, δαχτυλίδια, ψέλλια, χάλκινες τοξωτές πόρπες, περόνες και περίαπτα, προερχόμενα ενδεχομένως από λαθρανασκαφές ταφικών συνόλων. Ξεχωρίζουν 3 χρυσά επιστόμια πιθανόν του 6ου αι. π.Χ.
Ανάμεσα στα κατασχεθέντα αντικείμενα εντοπίστηκε και ένας μικρός αριθμός κίβδηλων, όπως χαρακτηριστικά, μία απομίμηση μαρμάρινου κυκλαδικού ειδωλίου και ένα αγαλματίδιο που απεικονίζει την «Αφροδίτη της Μήλου».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ έχουν ήδη ξεκινήσει την περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση των αρχαιοτήτων, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.