Η Τοσκάνη ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί της ένα πολιτισμικό και γαστρονομικό «συμπόσιο» που φωτίζει τους βαθιούς δεσμούς της με την Ελλάδα. Στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, δύο από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της πόλης – Electra Metropolis Athens και το νέο Electra Rhythm Athens – μετατράπηκαν σε σημεία συνάντησης όπου η ελληνική και η ετρουσκική παράδοση συνομίλησαν μοναδικά, με την Ακρόπολη να δεσπόζει στο φόντο.
Το ταξίδι αυτό είχε ως επίκεντρο την κοιλάδα Val d’Orcia, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και παρουσιάστηκε μέσα από δύο βραδιές όπου η γαστρονομία έγινε ο κοινός κώδικας έκφρασης.
Πρώτη Βραδιά – 9 Δεκεμβρίου
Πράξη Πρώτη: Ετρουσκικές και ελληνικές γεύσεις σε ζωντανό διάλογο
Electra Metropolis Athens
Η αυλαία άνοιξε στο Electra Metropolis Athens με μια δημιουργική σύμπραξη ανάμεσα στον Roberto Lodovichi, πρόεδρο των Αρχιμαγείρων της Τοσκάνης, και τον βραβευμένο Έλληνα chef Χάρη Ζευγούλη, Executive Chef του ξενοδοχείου. Οι δύο σεφ, μέσα από ένα γαστρονομικό «4 hands» δείπνο, ένωσαν τις τεχνικές και τις φιλοσοφίες τους γύρω από την Αρμονία, την κοινή αξία που συνδέει τους δύο πολιτισμούς.
Κεντρικό ρόλο στο μενού είχε το farro, το αρχαίο ετρουσκικό δημητριακό που αναβίωσε μέσα από σύγχρονες ερμηνείες του Lodovichi. Η ελληνική δημιουργική ματιά του Ζευγούλη ήρθε να συμπληρώσει το ταξίδι των γεύσεων, αποδεικνύοντας πως η κουζίνα αποτελεί μια πανανθρώπινη γλώσσα.
Την αφήγηση της βραδιάς πλαισίωσαν ο Francesco Tapinassi και η Clara Svanera, ενώ την ελληνική οπτική παρουσίασε η Ελένη Σαρικόστα. Μπροστά σε 50 προσκεκλημένους – θεσμικούς, δημοσιογράφους και επαγγελματίες του τουρισμού – η πρώτη αυτή πράξη εξελίχθηκε σε μια πολυφωνική γιορτή πολιτισμών, στο πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης με θέα στην Ακρόπολη.
Δεύτερη Βραδιά – 10 Δεκεμβρίου
Το Συμπόσιο της Τοσκάνης & η αναγνώριση της ιταλικής φιλοξενίας
Electra Rhythm Athens
Τη δεύτερη ημέρα, το Electra Rhythm Athens αφιερώθηκε στη Φιλοξενία, μια έννοια που γεννήθηκε στην Ελλάδα και συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε το όραμα της Τοσκάνης πίσω από την υποψηφιότητα της ιταλικής γαστρονομίας για τον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Όπου κατά τη συνάντηση του Δεκεμβρίου, της UNESCO, στο Νέο Δελχί, η υποψηφιότητα έγινε δεκτή, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για τη διεθνή αναγνώριση της ιταλικής γαστρονομικής κουλτούρας και επιβεβαιώνοντας τη βαθιά σχέση της Τοσκάνης με τις αξίες της Μεσογειακής διατροφής.
Με την Ακρόπολη λουσμένη στο νυχτερινό της φως, ο Roberto Lodovichi απέτισε φόρο τιμής στην ιταλική γαστρονομική παράδοση, δημιουργώντας ένα μενού που γεφύρωνε Ελλάδα και Ιταλία.
Από το εμβληματικό Pappa al Pomodoro έως την κλασική Carbonara, το δείπνο ανέδειξε τη διατροφή όχι απλώς ως μαγειρική πρακτική, αλλά ως τρόπο ζωής. Τη «δίαιτα – diaita» όπως την όριζαν οι αρχαίοι Έλληνες· μια φιλοσοφία που οι μεσογειακές χώρες μοιράζονται και η UNESCO έχει ήδη τιμήσει μέσα από τη Μεσογειακή Διατροφή.
Αριστοτελική Ευεξία και η Τοσκάνη στο Επίκεντρο
Το Συμπόσιο της δεύτερης βραδιάς στόχευε στην ανάδειξη της Τοσκάνης ως προορισμού ευεξίας, μέσα από προϊόντα φτιαγμένα με γνώση, ποιότητα και συνέπεια.
Τα τοπικά προϊόντα έγιναν φορείς πολιτισμού, εκφράζοντας μια περιοχή που εξελίσσεται διατηρώντας ταυτόχρονα τον αυθεντικό της χαρακτήρα.
Ο Francesco Tapinassi, διευθυντής της Toscana Promozione Turistica, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η εκδήλωση αυτή είναι η φυσική συνέχεια μιας σχέσης που βασίζεται στη φιλία και την αμοιβαία εκτίμηση. Το να φέρουμε την κουζίνα μας στην Αθήνα δεν είναι απλή προβολή. Είναι επιστροφή στις ρίζες μας. Γιορτάζουμε την ένωση που γεννιέται στο τραπέζι και ελπίζουμε να δούμε την ιταλική κουζίνα να αναγνωρίζεται ως κληρονομιά όλων.»
Ένα διήμερο που άφησε αποτύπωμα
Το διήμερο αυτό αποτέλεσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η γαστρονομία μπορεί να ενισχύσει την ταυτότητα ενός προορισμού. Η παρουσίαση των τοπικών προϊόντων της Τοσκάνης, της φιλοσοφίας και της ιδιαίτερης κουλτούρας της πρόσφερε πολύτιμη γνώση και έμπνευση.
Ανέδειξε, επίσης, το πώς ο διάλογος ανάμεσα σε δύο χώρες μπορεί να προσφέρει νέα εργαλεία για τον ελληνικό γαστρονομικό και τουριστικό κλάδο.
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» απευθύνεται στους διοργανωτές – Toscana Promozione Turistica, Vetrina Toscana, Greece Therapy και τα ξενοδοχεία Electra Metropolis Athens & Electra Rhythm Athens – για την άρτια διοργάνωση και τη μοναδική πολιτισμική εμπειρία.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στους ξένους επισκέπτες και, ακόμη περισσότερο, στην Ελένη Σαρικόστα για τη συμβολή της στη γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών.











