Αρχική Γαστρονομία Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις στο Συνέδριο της CEUCO στην Ισπανία

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις στο Συνέδριο της CEUCO στην Ισπανία

Το 22ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη O Grove, της περιφέρειας Γαλικίας της Ισπανίας που έλαβε χώρα στις 28-29-30 Νοεμβρίου 2025.

Στο προσυνέδριο ψηφίστηκε το νέο Δ.Σ. ( 2026-2029) της CEUCO και ανανεώθηκε η θητεία τόσο του προέδρου κ. Carlos Martin Cosme, αλλά και των αντιπροέδρων όπως η υπερψήφιση του αντιπροέδρου για την Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης.

Στο συνέδριο χαιρετισμό έδωσαν ο πρόεδρος της CEUCO κ. Carlos Martin Cosme, η κα Marta Villaverde Θαλάσσιος Σύμβουλος της Γαλικίας, ο κ. Xose Merelles Τουριστικό Γραφείο της Γαλικίας, o κ. Jose A. Cacabelos Rico Δήμαρχος O Grove, o κ. Davis Castro Πρόεδρος του συλλόγου Salnes, o κ. Alfonso Rueda Valenzuela πρόεδρος της da Xunta της Γαλικίας, ο κ. Luis Lopez πρόεδρος αντιπροσωπείας της πόλης Ποντεβέντρα, ο κ. Victor Otero Prol πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπή του συνεδρίου, ο κ. David Catro πρόεδρο της κοινοπολιτείας της πόλης Salnes.

Τέλος χαιρετισμό έδωσαν οι αντιπρόεδροι της CEUCO από την Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Μακάο όπως και της Ελλάδας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης στον χαιρετισμό του έδωσε έμφαση ότι η γαστρονομία αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την οικονομία, καθώς αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, παρέχοντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Επιπλέον, η γαστρονομία σχετίζεται στενά με άλλους τομείς, όπως στον τουρισμό και την φιλοξενία, δημιουργώντας συνεργασίες και συνδέσεις που προάγουν την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των επιχειρήσεων, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη νέων τάσεων, όπως η υγιεινή διατροφή, τα φυτικά και βιολογικά προϊόντα, και η βιώσιμη παραγωγή, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα και καινοτομία.

Θερμές ευχαριστίες, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις,προς τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού – ΕΟΤ, για την στήριξη και υλοποίηση του ταξιδιού αυτού. Επίσης ευχαριστεί την Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, το οινοποιείο κτήμα Σεμέλη, τους Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλος, το Οινοποιείο Αθανασίου, το οινοποιείο Κτήμα Φουντή, την ποτοποιία Αμόργιον, τις 7 Θάλασσες, το Αλλαντοτεχνείον Μουτεβέλη και το περιοδικό Travel cuisine.

Αμέσως μετά στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου έγιναν οι βραβεύσεις για το 2025 εκ τον οποίο η Ελλάδα έλαβε 4 βραβεία και αυτό δίνει μια επιπλέον δυναμική της Γαστρονομικής Διπλωματίας.
Τα βραβεία που έλαβε η Ελλάδα ήταν τα εξής:

Ο καλύτερος Αρχιμάγειρας της Ευρώπης απονεμήθηκε στον κ. Ιάκωβο Απέργη
  • Ο καλύτερος Αρχιμάγειρας της Ευρώπης απονεμήθηκε στον κ. Ιάκωβο Απέργη.
  • Το καλύτερο Ιστορικό Ξενοδοχείο της Ευρώπης απονεμήθηκε στο ξενοδοχείο Πάνδροσος της Πάρου.

  • Το καλύτερο Οινοποιείο της Ευρώπης απονεμήθηκε στο Semeli Estate – κτήμα Σεμέλη, Νεμέα.

  • Η καλύτερη Γαστρονομική Μάνατζερ της Ευρώπης απονεμήθηκε στην κα Μαρία Ζησούλη.

Στο τέλος του συνεδρίου ψηφίστηκε για την διεξαγωγή του επόμενου συνεδρίου να γίνει στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας την Λισαβώνα.

Για την Ελλάδα η 20 μελής αποστολή ήταν από το Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, Οινοχόοι, Ελαιοπαραγωγοί, επιχειρηματίες, μάνατζερ τουρισμού, Σύμβουλοι επιχειρήσεων, αρχιμάγειρες, ζαχαροπλάστες.