Δράσεις με επίκεντρο τον πολιτισμό, την επιστήμη και τη γαστρονομία, που αναδεικνύουν το πολύμορφο ελληνικό τουριστικό προϊόν και, παράλληλα, συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο στο Αγρίνιο, το Καστελόριζο, αλλά και στο Τορόντο του Καναδά υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.
Αύριο Παρασκευή 3 Οκτωβρίου ξεκινά στην πόλη του Αγρινίου το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, πολυσυλλεκτική διοργάνωση που αποσκοπεί στην παρουσίαση υψηλού επιπέδου χορωδιακής μουσικής. Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν 28 χορωδίες από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κορυφαίους μαέστρους και 1.050 χορωδούς. Επίτιμη καλεσμένη χορωδία και στο φετινό φεστιβάλ θα είναι η ανδρική «The Gwalia Singers», από τις καλύτερες χορωδίες της Ουαλίας, ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την εισβολή στην Αμμόχωστο και στο πλαίσιο των Ημερών Κύπρου 2025, θα βραβευτεί η Χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή 5 Οκτωβρίου.
Το τριήμερο 17-19 Οκτωβρίου διεξάγεται στο Καστελόριζο το 5ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, πολιτιστικό-επιστημονικό φεστιβάλ εθνικής εμβέλειας που πραγματοποιείται από το 2021 με στόχο τη διάχυση νέας γνώσης και πολιτισμού, μέσα από ποικίλες επιστημονικές δράσεις, καινοτόμα πειράματα, ομιλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με κύρια θεματική τους γρίφους. Στη διάρκεια των εκδηλώσεών του, η σχέση επιστήμης και τέχνης αναδεικνύεται με τρόπο πρωτοπόρο, απολαυστικό και διαδραστικό, πέρα από τα συμβατικά πρότυπα, από καταξιωμένους ανθρώπους του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες. Σημειώνεται ότι η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού για τη διοργάνωση του φεστιβάλ δεν είναι τυχαία, αφού σε αυτό λειτουργεί από το 2020 το μοναδικό στην Ελλάδα κι ένα από τέσσερα σε όλο τον κόσμο Μουσείο Γρίφων.
Τέλος, στις 18 και 19 Οκτωβρίου διοργανώνεται στο Τορόντο του Καναδά η εκδήλωση The Greek Experience. Πρόκειται για μια πολυθεματική διοργάνωση που στοχεύει στην προώθηση στην αγορά του Καναδά και ευρύτερα της Βόρειας Αμερικής της ελληνικής γαστρονομίας και πολιτισμού. Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει πολλούς Έλληνες παραγωγούς και εκθέτες με αυθεντικά ελληνικά προϊόντα απευθείας από την Ελλάδα, καθώς και γνωστούς Έλληνες σεφ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν workshops για παιδιά με θέμα την ιστορία της ελιάς και τη διαδικασία μαζέματος και παραγωγής της, γευσιγνωσία, καθώς και δημιουργικές κατασκευές για βιωματική εμπειρία. Ακόμα, η εκδήλωση δίνει έμφαση την πολιτισμική σύνδεση (cultural fusion) μέσω συνεργασιών με ασιατικές κοινότητες και χορευτικά συγκροτήματα, επιδιώκοντας την προσέλκυση κατοίκων της χώρας με ασιατική καταγωγή.