- Το νέο τέλος θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Ιουλίου 2025
- Προβλέπεται να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών σε βασικά λιμάνια και προορισμούς στην Ελλάδα, βελτιώνοντας τις συνθήκες σε δημοφιλείς περιοχές και διευκολύνοντας την ανάπτυξη αναδυόμενων προορισμών
- Η συνεργασία με προορισμούς κρουαζιέρας για την υποστήριξη του βιώσιμου τουρισμού παραμένει προτεραιότητα για τον κλάδο
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί το 90% του κλάδου, σε συνέχεια δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το νέο τέλος επιβατών κρουαζιέρας, δεσμεύεται να συνεργαστεί με την Ελληνική Κυβέρνηση για την εφαρμογή του.
Η ανακοίνωση της CLIA ακολουθεί τις πρόσφατες συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βασίλη Κικίλια και την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, όπου όλες οι πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια Κοινή Ομάδα Εργασίας ως δίαυλο για συνεχή συνεργασία μεταξύ της CLIA και των δύο Υπουργείων.
Ο Bud Darr, Εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CLIA, δήλωσε: «Ο κλάδος της κρουαζιέρας έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της Ελλάδας ως μίας από τις πιο δημοφιλείς χώρες στον κόσμο για να επισκεφθεί κανείς. Παρότι η εισαγωγή του νέου τέλους εν μέσω της περιόδου τουριστικής αιχμής παρουσιάζει λειτουργικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε υπάρξει πιο έγκαιρη ενημέρωση, δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στην Κοινή Ομάδα Εργασίας με την κυβέρνηση για την εφαρμογή του, με έμφαση στη διασφάλιση της επανεπένδυσης των εσόδων στις λιμενικές υποδομές και τις τοπικές κοινότητες προς όφελος της οικονομίας του τουρισμού κρουαζιέρας της χώρας».
Η ανακοίνωση για τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας έρχεται μετά από τις ανησυχίες που εξέφρασε η CLIA σχετικά τόσο με τη λογική του νέου τέλους όσο και με τις λειτουργικές προκλήσεις και τις εμπορικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την εισαγωγή του τέλους εν μέσω της υψηλής τουριστικής περιόδου.
Στις συναντήσεις, η Κυβέρνηση τόνισε τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη ανερχόμενων τουριστικών προορισμών. Τα έσοδα που θα προκύψουν από το νέο τέλος αναμένεται να αποτελέσουν ζωτικό πόρο, επιτρέποντας στην Ελλάδα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως κορυφαία αγορά κρουαζιέρας. Αυτή η στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στη διαφοροποίηση των δρομολογίων κρουαζιέρας αλλά και στην υποστήριξη των μικρών κοινοτήτων, καθώς η κρουαζιέρα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Η κα Μαρία Δεληγιάννη, Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, σχολίασε: «Συμμεριζόμαστε την πεποίθηση της Κυβέρνησης για τις δυνατότητες ανάπτυξης της κρουαζιέρας σε εναλλακτικούς προορισμούς με βάση τη βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτής της κοινής ομάδας εργασίας, προσβλέπουμε στη διερεύνηση μελλοντικών συνεργασιών με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, των εμπορικών επιμελητηρίων και των τουριστικών φορέων. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη συνεργασία με τους προορισμούς κρουαζιέρας για την προστασία της μοναδικότητας της Ελλάδας ως προορισμού παγκόσμιας σημασίας».
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ του κλάδου της κρουαζιέρας και της κυβέρνησης είναι απαραίτητος για την επιτυχή εφαρμογή μιας στρατηγικής για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα. Η CLIA τόνισε ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κα Δεληγιάννη πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια και η προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της διαχείρισης του τουρισμού κρουαζιέρας σε δημοφιλείς προορισμούς, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές».
Όπως είπε η ίδια, «Σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, από φέτος εφαρμόζεται ένα βελτιωμένο σύστημα κατανομής θέσεων ελλιμενισμού για την καλύτερη διαχείριση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και των ροών επιβατών. Ένα παρόμοιο σύστημα έχει εφαρμοστεί στη Μύκονο, σε συντονισμό με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου».
Και η κα Δεληγιάννη κατέληξε: «Θα αξιολογήσουμε διεξοδικά τα αποτελέσματα αυτών των συστημάτων στο τέλος της σεζόν και θα προτείνουμε τυχόν απαραίτητες βελτιώσεις. Καθώς κάθε προορισμός είναι μοναδικός, είναι σημαντικό να προσαρμόζονται τα μέτρα διαχείρισης του τουρισμού στο εκάστοτε περιβάλλον και τις περιστάσεις».
Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός κρουαζιέρας, χάρη στα πολλά νησιά και τις ακτές της προς εξερεύνηση, καθώς και στην πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά. Είναι σημαντικό να διευρυνθεί η γεωγραφική εμβέλεια του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα. Το 2024, περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής δραστηριότητας κρουαζιέρας συγκεντρώθηκε σε μόλις τρία λιμάνια: τον Πειραιά, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Ωστόσο, η χώρα διαθέτει περισσότερους από 40 προορισμούς κρουαζιέρας. Ο εμπλουτισμός των δρομολογίων προάγει ευρύτερα οικονομικά οφέλη για τις κοινότητες σε όλα τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, αλλά η προετοιμασία και οι υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Την ίδια ώρα, ο τομέας της κρουαζιέρας έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και της βελτίωσης των εμπειριών των επισκεπτών.
Το 2024, η Ελλάδα υποδέχτηκε περισσότερους από 40 εκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων 1,8 εκατομμύρια (4,5%) ήρθαν ως επιβάτες κρουαζιέρας.
Η κρουαζιέρα έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα, προσφέροντας κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Συνολικά, ο οικονομικός αντίκτυπος του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2023 έφτασε τα 2 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. το 2022, ενώ στήριξε 22.600 θέσεις εργασίας.
Η συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 973 εκατομμύρια ευρώ. Η συνεισφορά προκύπτει από τέσσερις βασικές δραστηριότητες:
- δαπάνες επιβατών, οι οποίες εισέφεραν 540 εκατ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ, αντιπροσωπεύοντας το 55% της συνολικής συνεισφοράς της κρουαζιέρας στη χώρα,
- προμήθειες εταιρειών κρουαζιέρας, οι οποίες εισέφεραν 398 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ,
- ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, οι οποίες εισέφεραν 14 εκατ. ευρώ στο συνολικό ΑΕΠ, και
- δαπάνες πληρωμάτων που διαμένουν στην Ελλάδα, οι οποίες εισέφεραν συνολικά 21 εκατ. ευρώ στο συνολικό ΑΕΠ.