FedHATTA/ ΗΑΤΤΑ: Η δυναμική των τουριστικών γραφείων όχημα για στρατηγικές κινήσεις στον Ελληνικό τουρισμό
Συνάντηση με τον γ.γ. του ΕΟΤ για τον εκθεσιακό σχεδιασμό και την ενίσχυση διεθνών αγορών
Συνάντηση για τον στρατηγικό προσανατολισμό του Ελληνικού τουρισμού με «αιχμή» τον έγκαιρο προγραμματισμό συμμετοχής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και την προβολή σε καθιερωμένες και αναδυόμενες – αλλά εξαιρετικά δυναμικές- τουριστικές αγορές, πραγματοποίησαν την Τρίτη, 15 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA), κ. Λύσανδρος Τσιλίδης και ο γ.γ. FedHATTA και πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Νικόλας Κελαϊδίτης με τον γ.γ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Ανδρέα Φιορεντίνο, στα γραφεία του ΕΟΤ. Στη συνάντηση το «παρών» έδωσε και η αρμόδια για το συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, κ.Πωλίνα Βραχάτη.
Η συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της διαχρονικής συνεργασίας των FedHATTA και ΗΑΤΤΑ με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, και επικεντρώθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού, εξορθολογισμού και επιχειρησιακής αναβάθμισης του πλαισίου συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, με στόχο την ενίσχυση της προβολής της χώρας στο παγκόσμιο τουριστικό περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα στρατηγικού συγχρονισμού, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε η επιτακτική ανάγκη για έγκαιρη ανακοίνωση του ετήσιου προγράμματος συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον δώδεκα μηνών, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη προετοιμασία των συμμετοχών σε αυτές και η ποιοτική ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας. Όπως υπογράμμισαν οι πρόεδροι των δύο φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδο των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, η καθυστέρηση ανακοίνωσης του ετήσιου εκθεσιακού προγράμματος στερεί τη δυνατότητα αξιοποίησης σημαντικών ευκαιριών προβολής του Ελληνικού τουρισμού, τις οποίες οι ανταγωνιστικές χώρες έχουν ήδη καθιερώσει ως καλή πρακτική.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση της συνεργασίας που έχουν αναπτύξει FedHATTA και ΗΑΤΤΑ με την ECTAA* ως τον οργανισμό-βεντάλια των ενώσεων τουριστικών γραφείων των 27 χωρών της ΕΕ αλλά και με την WTAAA** (World Travel Agents’ Associations Alliance), με στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φωνής στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και τη βελτίωση της διαπεριφερειακής τουριστικής κινητικότητας.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, οι δύο φορείς ανέδειξαν τη σημασία προώθησης του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με επίκεντρο τις αγορές της Ινδίας, της Κίνας αλλά και της Λατινικής Αμερικής, με την τελευταία να αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον Ελληνικό τουρισμό καθότι πολλοί επισκέπτες της έχουν ως πρώτο σταθμό τους στην Ευρώπη την Ισπανία και ύστερα άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Παράλληλα, ο Ελληνικός τουρισμός επωφελείται από τις ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης βίζας Σένγκεν στην Ισπανία, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.
FedHATTA και ΗΑΤΤΑ υπογράμμισαν την αξία της αγοράς της Λατινικής Αμερικής για την Ελλάδα, καθώς αυτή αποτελείται από ταξιδιώτες με έντονο ενδιαφέρον για τα βασικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το Ελληνικό τουριστικό προϊόν όπως ο πολιτισμός, τα συνέδρια, ο θεματικός τουρισμός, η οινογνωσία, η γαστρονομία και ο τουρισμός δραστηριοτήτων και ο θρησκευτικός τουρισμός.
Άλλωστε, πρόκειται για την ίδια αγορά όπου καταγράφεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκδρομές στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολυήμερων και ολιγοήμερων διακοπών, με επισκέψεις στην Αρχαία Ολυμπία, την Επίδαυρο, το Ναύπλιο, τους Δελφούς, τα Μετέωρα και τη Καλαμπάκα, το Δίο, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη αλλά και με αυξανόμενη ζήτηση για νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, Κως -Δωδεκάνησα και Κυκλάδες).
Μάλιστα, διατυπώθηκαν προτάσεις προβολής Ελληνικών προορισμών, ειδικά για τα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντα της αγοράς της Λατινικής Αμερικής, όπως τα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθος) και η Χαλκιδική.
Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση, στην οποία συζητήσαμε ενέργειες που θα μπορέσουν να συνδυάσουν τη δυναμική των δεσμών που διατηρούμε με περισσότερα από 350.000 ενεργά γραφεία ταξιδίων και tour operators στην Ευρώπη και τον κόσμο, με στρατηγικές επιλογές προώθησης του Ελληνικού τουρισμού σε αγορές-κλειδιά, προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού στην καρδιά ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο, και εν τέλει να συμβάλλουμε στην ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα, έναν κλάδο που συμβάλει καταλυτικά στο εθνικό ΑΕΠ».