Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά SETE Digital Workshops | ESG & Τουρισμός

SETE Digital Workshops | ESG & Τουρισμός

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “METRON Sustainable Tourism”, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μαΐου webinar με τίτλο «ESG & Τουρισμός: Ένας Πρακτικός Οδηγός για τις Τουριστικές Επιχειρήσεις».

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του ΣΕΤΕ, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece. Με σημείο εκκίνησης την πρωτοβουλία “METRON Sustainable Tourism” και με τη συνδρομή εξειδικευμένων συμβούλων σε προγράμματα βιωσιμότητας, στόχος του ΣΕΤΕ είναι η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για τη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων προς τη βιωσιμότητα.

Η αειφόρος ανάπτυξη βοηθά τις τουριστικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή μέσω της ορθολογικής διαχείρισης πόρων και της προσαρμογής των υποδομών τους σε μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Επίσης, μειώνει μεσοπρόθεσμα τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων μέσω εξοικονόμησης ενέργειας, καλύτερης διαχείρισης αποβλήτων και προώθησης καινοτόμων λύσεων.

Το webinar χωρίστηκε στις εξής θεματικές ενότητες:

Ενότητα 1: Η επίδραση του ESG στον τουρισμό: Εξερευνώντας τις υποχρεώσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και τον επιχειρηματικό αντίκτυπο

Μαρία Τσιαδή, CEO Impacta Consulting:

«Το ESG παίζει καθοριστικό ρόλο στον μετασχηματισμό και την ανθεκτικότητα του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Εκτός από τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας CSRD, την πρόταση Omnibus, τη σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η αξιόπιστη συλλογή δεδομένων σε κριτήρια ESG βοηθά στην ορθή και αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα στον τουρισμό, η ψηφιακή πλατφόρμα της πρωτοβουλίας “METRON Sustainable Tourism” του ΣΕΤΕ αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για τις τουριστικές επιχειρήσεις στη μέτρηση και τεκμηρίωση της βιωσιμότητας».

Δείτε την παρουσίαση εδώ

Ενότητα 2: Συλλογή δεδομένων αειφορίας για ένα αποτελεσματικό report

Σωτήρης Μυλωνάς, Σύμβουλος  Αειφορίας, Πολιτικός Μηχανικός ΜΒΑ:

«Η τεκμηριωμένη συλλογή ESG δεδομένων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε βιώσιμης στρατηγικής ειδικά στον τουρισμό. Χωρίς δεδομένα, δεν μπορείς να παρακολουθήσεις την επίδοσή σου, ούτε να λάβεις τεκμηριωμένες αποφάσεις. Μέσω μετρήσιμων και αξιόπιστων πληροφοριών ενισχύεται η διαφάνεια, η συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό θεσμικό πλαίσιο (CSRD / ESRS, Κλιματικός Νόμος, ΗΜΑ / HMAT κ.α.), η ανθεκτικότητα και η επιχειρησιακή αποδοτικότητα και συνέχεια».

Τον συντονισμό ανέλαβε η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΤΕ, Μαρία Γάτσου, η οποία υπογράμμισε:

«Υπάρχει ένα “παράθυρο ευκαιρίας περίπου δύο ετών” έως την υποχρεωτική εφαρμογή των νέων πλαισίων ESG. Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη. Μπορούμε να προετοιμαστούμε οργανωτικά, να χτίσουμε τον μηχανισμό εφαρμογής, να ορίσουμε αρμοδιότητες, να ξεκινήσουμε τη συστηματική καταγραφή, και να επενδύσουμε σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία. Η επένδυση αυτή που σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο απαιτεί χρόνο και πόρους, θα επιτρέψει να είμαστε πλήρως έτοιμοι και να αποκομίσουμε μακροπρόθεσμα οφέλη: μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, βελτιωμένη εικόνα διεθνώς, προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της εμπιστοσύνης όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο δεν είναι απλώς υποχρέωση – είναι στρατηγική επιλογή που διασφαλίζει το μέλλον του ελληνικού τουρισμού».