Τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη ανέλυσε η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Ιωάννη Μπρατάκου.
Η κα Κεφαλογιάννη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τη διοίκηση του ΕΒΕΑ για τη διαρκή συνεργασία με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού.
Στην τοποθέτησή της, η Υπουργός τόνισε ότι “οι προσπάθειες της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και του ελληνικού λαού, αναγνωρίζονται διεθνώς”, επισημαίνοντας τα θετικά αποτελέσματα, παρά τις διεθνείς κρίσεις. Η Ελλάδα, με σταθερή διακυβέρνηση κατάφερε να εφαρμόσει αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική, που οδήγησε τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η Υπουργός επεσήμανε, επίσης, ότι ο τουρισμός παραμένει καθοριστικός για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Ειδικότερα, το 2024, ο τουρισμός κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ με έσοδα 21,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ειδική αναφορά έκανε στην αύξηση των αφίξεων και των εσόδων κατά τους «πλάγιους» και χειμερινούς μήνες, αποδεικνύοντας την επιτυχία της στρατηγικής για επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Επιπλέον, παρουσίασε τη στρατηγική του Υπουργείου για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για τη σύγχρονη προβολή της χώρας. Ανάμεσα στις προτεραιότητες έθεσε την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών και την απλοποίηση διαδικασιών.
Στην ομιλία της η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στα έργα που υλοποιούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), τα οποία ενισχύουν ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο ορεινός, ο ιαματικός, ο θαλάσσιος και ο αγροτουρισμός. Παράλληλα, υπογράμμισε την υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης και επανειδίκευσης έως και 20.000 εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και μακροχρόνια ανέργων, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.
Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία των συστηματικών συνεργειών μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, επιχειρήσεων και τοπικών φορέων για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ για θέματα όπως η τουριστική εκπαίδευση, η ανάπτυξη των προορισμών, η σύνδεση του τουρισμού με το εμπόριο και τη μεταποίηση, η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, καθώς και το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ειδικά για την Αθήνα.