Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος 70 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στον πολιτισμό με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα. Στη συγκινησιακά φορτισμένη επετειακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στην Πειραιώς 260, παρουσία δημοσιογράφων Ελληνικών και ξένων Μέσων, καλλιτεχνών, συνεργατών του Φεστιβάλ, εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων φορέων παρουσιάστηκε το σύνολο των παραγωγών που φέτος θα ξεκινήσουν από τις 28 Μαΐου στο Θέατρο του Λυκαβηττού και θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Το φετινό, πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα, περιλαμβάνει σημαντικές παγκόσμιες πρεμιέρες, εμβληματικές παραγωγές, σπουδαίες συμπαραγωγές, ειδικές αναθέσεις, αξεπέραστα κλασικά κείμενα σε σύγχρονη ανάγνωση, νέες δημιουργίες και κορυφαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς θεατρικής και μουσικής σκηνής και του χορού. Το ένθερμο και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου, δείχνει ότι φέτος το Φεστιβάλ αναμένεται να αφήσει μια ξεχωριστή σφραγίδα στην ιστορία του.
Με 107 μοναδικές παραγωγές, σχεδόν 3000 καλλιτέχνες, θρυλικές προσωπικότητες της παγκόσμιας σκηνής και με την μεγαλύτερη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών από κάθε άλλη φορά, η Αθήνα και η Επίδαυρος θα γίνουν το απόλυτο πολιτιστικό hotspot. Η διάσημη σταρ του κινηματογράφου Juliette Binoche, ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης Ulrich Rasche, η μυσταγωγική Arca, ο καθηλωτικός Θεόδωρος Κουρεντζής, η αγαπημένη στο ελληνικό κοινό Ariane Mnouchkine, η πολυζητημένη περφόμερ Carolina Bianchi, η Φιλαρμονική του Μονάχου με την Hilary Hahn, ο ιδιοφυής μαέστρος Κωνσταντίνος Kαρύδης, η σπουδαία πιανίστρια Yuja Wang, ο πολυσχιδής William Kentridge αλλά και αγαπημένα βιβλία που «ανεβαίνουν» στη σκηνή (όπως Τα χρόνια της Annie Ernaux και Η χορτοφάγος της Χαν Γκανγκ) από σημαντικούς σκηνοθέτες, είναι μόνο μερικές από τις στιγμές που θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο φετινό πλούσιο, επετειακό πρόγραμμά του.
«Επιθυμούμε το Φεστιβάλ να αποτελεί ένα προσιτό και γόνιμο έδαφος για την καλλιτεχνική δημιουργία και εφαλτήριο για τη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης έξω από τα σύνορα της χώρας. Μιας τέχνης που δεν γνωρίζει όρια και περιορισμούς» δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Δημήτρης Πασσάς. Συμπλήρωσε επίσης ότι το φετινό πολυδιάστατο και πλούσιο πρόγραμμα υλοποιήθηκε χάρη στη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού -το οποίο μάλιστα φέτος προχώρησε σε έκτακτη χρηματοδότηση- αλλά και στις γενναιόδωρες δωρεές και χορηγίες των υποστηρικτών του Φεστιβάλ».

«Σε λίγες μέρες το θαύμα του πολιτισμού επιχειρεί για μια ακόμη φορά να αντισταθεί στο σκότος. Ας γίνουμε οι πιο φωτεινοί πολλαπλασιαστές του» είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας. Αναφέρθηκε επιπλέον στην αδιάλειπτη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Φεστιβάλ, τονίζοντας ότι πρωταγωνιστές του είναι οι άνθρωποι που το απαρτίζουν: οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοί του. Αναφερόμενος στο πλούσιο, πολυσυλλεκτικό φετινό πρόγραμμα, είπε χαρακτηριστικά: «Ήδη χιλιάδες άτομα περιμένουν να ανοίξει η προπώληση των εισιτηρίων για να τα κάνουν ανάρπαστα!».
Από τη μεριά της η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου αναφερόμενη στα 70 χρόνια που γιορτάζει φέτος ο θεσμός τόνισε: «Η επέτειος αυτή δεν αποτελεί για εμάς απλώς αφορμή για μια –επιβεβλημένη– ιστορική ανασκόπηση, είναι, κυρίως, ένα δημιουργικό εφαλτήριο προς το μέλλον». Ταυτόχρονα έθεσε καίρια ερωτήματα για τη σχέση του Φεστιβάλ με το κοινό και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. «Μπορούμε να λειτουργήσουμε ως πλατφόρμα νέων, ριζοσπαστικών προσεγγίσεων; Μπορεί το Φεστιβάλ να αγκαλιάσει ακόμα πιο ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών φωνών, να γίνει σημείο συνάντησης διαφορετικών τεχνών και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής μας; Και τι σηματοδοτεί μια επέτειος σε μια εποχή όπου η Τέχνη κινδυνεύει; Σε μια εποχή όπου προαιώνιες κατακτήσεις για την ελευθερία της έκφρασης τίθενται υπό αμφισβήτηση και ο φανατισμός της ρητορικής του μίσους κερδίζει έδαφος;». Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην ευθύνη του Φεστιβάλ να παρουσιάζει έργα που «μας βοηθούν να πλοηγηθούμε σε αφιλόξενες εποχές, που σκιαγραφούν και μας προετοιμάζουν για τις προκλήσεις του μέλλοντος, γιατί όχι έργα που μας συγχύζουν και μας αποπροσανατολίζουν. Έργα που τολμούν να ενοχλήσουν, έργα παρηγορητικά, έργα που αφυπνίζουν».

Παράλληλα παρουσιάστηκε η οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου από το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο Beetroot η οποία συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον οργανισμό. Eκ μέρους της ομάδας, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, μίλησε για την κεντρική θεματική της οπτικής ταυτότητας του Φεστιβάλ που φέτος εστιάζει στους ανθρώπους του: τους δημιουργούς, τους συντελεστές και το κοινό του. Ένα ζωηρό, πολύχρωμο κοινό, και ανάμεσά τους εμβληματικές προσωπικότητες, συγγραφείς, συνθέτες, συγγραφείς, ηθοποιοί, αλλά και μυθικά πλάσματα και στοιχεία, που απαρτίζουν την ιστορία και την ουσία του Φεστιβάλ.
Σπουδαίες παραγωγές και εκλεκτοί καλλιτέχνες στην Επίδαυρο
Το φετινό πρόγραμμα της Επιδαύρου, που ήδη από την ανακοίνωσή του τον προηγούμενο μήνα είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση, περιλαμβάνει σπουδαίες παραγωγές που μάλιστα, στην πλειονότητά τους, θα παρουσιαστούν αποκλειστικά στο Αρχαίο Θέατρο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κορυφαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου και της λόγιας μουσικής.
Στην αιχμή του προγράμματος οι τέσσερις παραγωγές του Φεστιβάλ (η Αντιγόνη σε σκηνοθεσία του Ulrich Rasche – σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, η συναυλία του Θεόδωρου Κουρεντζή με την Utopia Orchestra, το έργο Ο Όρκος της Ευρώπης σε κείμενο και σκηνοθεσία του Wajdi Mouawad και η θεατρική σύνθεση Οιδίπους. Η ιστορία μιας μεταμόρφωσης από το σκοτάδι στο φως σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά – σε συμπαραγωγή με την εταιρία Λυκόφως), που σχεδιάστηκαν με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων του και παρουσιάζονται χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο συμβάλει καθοριστικά στη φετινή διοργάνωση ως Μέγας Δωρητής του Επετειακού Προγράμματος στην Επίδαυρο.
Μια γιορτή πολιτισμού και στην Αθήνα
Ιδιαίτερα πλούσιο και εντυπωσιακό είναι και το πρόγραμμα θα «απλωθεί» στους χώρους της Αθήνας, για δύο μήνες από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και το θρυλικό θέατρο του Λυκαβηττού μέχρι την Πειραιώς 260, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, τον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πλήθος παραστάσεων θεάτρου, χορού, συναυλίες, performances, συζητήσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις θα προσφέρουν στο κοινό συναρπαστικές στιγμές.
Το φετινό πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα υλοποιείται χάρη στην αμέριστη στήριξη της ΔΕΗ που είναι ο Μέγας Χορηγός. Η ΔΕΗ επιπλέον στηρίζει το σχεδιασμό και την υλοποίηση του νέου pavilion πολλαπλών χρήσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, καθώς και την παραγωγή της της ταινίας «Ηλέκτρα 7» η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Το Φεστιβάλ στηρίζουν επίσης οι Χρυσοί Χορηγοί MASTERCARD, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και MORE.COM, η Τράπεζα Πειραιώς ως Ειδικός Χορηγός, ο ΑΔΜΗΕ, η AEGEAN (Χορηγός Αερομεταφορών), το ΑCADEMIAS HOTEL (Χορηγός Φιλοξενίας) και η ΚΟRRES (Χορηγός Προϊόντων). Τη στήριξή τους προσφέρουν και οι: Δήμος Αθηναίων, Τεχνόπολις, Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, Δήμος Κηφισιάς, Ωδείο Αθηνών, Goethe-Institut, Institut Français, Athens Pride, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Χαρτιά Περράκη.