Αρχική FedHATTA FedHATTA: Παρέμβαση στα Χανιά για τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου των τουριστικών...

FedHATTA: Παρέμβαση στα Χανιά για τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου των τουριστικών γραφείων

Σε μια εκδήλωση με έντονο συμβολισμό και σημαντικές παρεμβάσεις για τα διαχρονικά προβλήματα του τουριστικού κλάδου, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA), πραγματοποίησε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του την Παρασκευή, 21 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Chania Flair Boutique Hotel στη Νέα Χώρα Χανίων.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης κ. Μιχάλη Κυριακάκη, καθώς και όλων των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου: κ.κ. Μανώλη Βλαστό, Γενικό Γραμματέα, Αντώνη Γελασάκη, Αντιπρόεδρο, Περικλή Χηνόπουλο, Αντιπρόεδρο, Σταύρο Γιαννετάκη, Ταμία – του προέδρου της FedHATTA κ. Λύσανδρου Τσιλίδη, καθώς και εκπροσώπων τουριστικών και επιχειρηματικών φορέων της περιοχής.
 
Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Άρης Στρατάκης, απελθών διευθυντής του γραφείου Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του ΕΟΤ ο οποίος και παρέλαβε τιμητική πλακέτα κατά την εκδήλωση, και ο κ. Γιώργος Αλεξάκης ο οποίος ανέλαβε την θέση του διευθυντή στην ΠΥΤ Κρήτης – ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, κ. Μανώλης Σταματάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, κ. Μανώλης Γιαννούλης και ο φοροτεχνικός σύμβουλος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής FedHATTA, κ. Ηλίας Φουστέρης.
 
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Τσιλίδης αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που εμποδίζουν το έργο του κλάδου των τουριστικών γραφείων. Ο πρόεδρος της FedHATTA υπογράμμισε ότι τα τουριστικά γραφεία της χώρας αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί λόγω της αδράνειας των αρμόδιων φορέων.
 
Τα βασικά προβλήματα του κλάδου
 
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που ταλανίζουν τα τουριστικά γραφεία και τους επαγγελματίες του κλάδου, που είναι τα ακόλουθα…
 
-Μεταφορικό έργο τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ: Τονίστηκε η στρέβλωση της αγοράς λόγω της εκτέλεσης έργου των τουριστικών λεωφορείων με υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ (ενέργεια αντικειμενικά παράνομη), η οποία γίνεται με την στήριξη ερμηνευτικών εγκυκλίων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του οποίου η ερμηνεία των σχετικών νομοθετικών διατάξεων -εσφαλμένη και αντίθετη από αυτήν του Υπουργείου Τουρισμού- δημιουργεί -εκτός των άλλων- και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο κλάδων, καθώς τα τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούν, αντίστοιχα, να εκτελούν συγκοινωνιακό έργο. Επιπλέον δε, και παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου ότι αυτό θα διορθωθεί οριστικά, τα τουριστικά γραφεία εξακολουθούν να υφίστανται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τα τουριστικά λεωφορεία τους, καθώς καλούνται να καταβάλλουν γι’ αυτά διπλάσια τέλη κυκλοφορίας από εκείνα των ΚΤΕΛ.
 
-Mini van τουριστικών γραφείων και ξενοδοχείων: Παρουσιάστηκε το πρόβλημα της υποχρέωσης των τουριστικών γραφείων να καταχωρούν εκ των προτέρων τα αναλυτικά περιεχόμενα του voucher για κάθε μεταφορά πελατών τους στο πλαίσιο των οργανωμένων ταξιδιών (ταξιδιωτικών πακέτων) των τελευταίων στο σχετικό ψηφιακό μητρώο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς αντικειμενικό λόγο και ενώ τα ξενοδοχεία, που διαθέτουν αντίστοιχα mini van για τις ανάγκες μεταφοράς των πελατών τους, δεν υποχρεούνται σε οποιαδήποτε παρόμοια επαχθή και χρονοβόρα ενέργεια. Τα τουριστικά γραφεία ελέγχονται πολλαπλά σχετικά με τα έσοδά τους (MyDATA), τους εργαζομένους τους (ΕΡΓΑΝΗ) και ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται να γνωρίζει η Πολιτεία για τη νόμιμη λειτουργία τους, ώστε να περιττεύουν εντελώς τέτοιου είδους έλεγχοι, που δεν υφίστανται και σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
 
-Συνεργασία με ξεναγούς: Υπογραμμίστηκε το ζήτημα των αυξημένων αμοιβών που απαιτούν ορισμένες ομάδες ξεναγών, καθώς και η υποχρεωτική ένταξη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, η οποία επιβαρύνει γραφειοκρατικά και οικονομικά τα τουριστικά γραφεία.
 
-Εργασιακά θέματα: Συζητήθηκαν θέματα εργασιακών σχέσεων, που αφορούν τα τουριστικά γραφεία και που χρειάζεται να διερευνηθούν, ώστε να μην υπάρχει δυσαρμονία στην διαχείριση του προσωπικού.
 
-Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Το ισχύον καθεστώς, σε συνδυασμό με τις χρεώσεις για τη χρήση πιστωτικών καρτών, επιβαρύνει περαιτέρω τα τουριστικά γραφεία.
 
Ο κ. Τσιλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι τουριστικοί φορείς ζητούν θεσμικές αλλαγές που δεν αφορούν επιδοτήσεις ή χρηματοδοτήσεις, αλλά την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων και την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς η καθυστέρηση επίλυσης αυτών των θεμάτων βλάπτει τον τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, σε συνεργασία με την FedHATTA, δεσμευθήκαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ανάδειξης των προβλημάτων του κλάδου και να πιέσουμε για ουσιαστικές λύσεις που θα στηρίξουν τα τουριστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών. Επίσης, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για την από κοινού διοργάνωση Παγκόσμιας ή Πανευρωπαϊκής Συνάντησης Τουριστικών Γραφείων, σε συνεργασία με την WTAAA και την ECTAA αντίστοιχα, στο ίδιο πλαίσιο που είχαμε συνεργαστεί και στο παρελθόν, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους καλεσμένους μας με την σφραγίδα της κρητικής φιλοξενίας».
 
Στην εκδήλωση επίσης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «NATIONALBANKPACK: Πακέτο προϊόντων & υπηρεσιών για Τουριστικά Γραφεία» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας και της FedHATTA, με σκοπό να στηρίξει τις Ενώσεις και τα τουριστικά γραφεία-μέλη τους με προνομιακούς όρους.