Σε τελική φάση προγραμματισμού για την πρόσληψη 43 νέων επιστημόνων στον κλάδο ΠΕ Ηλεκτρονικών ATSEP βρίσκεται η ΥΠΑ. Ο νέος διαγωνισμός αποσκοπεί στην ενίσχυση του προσωπικού Αεροναυτιλίας με την προσέλκυση εξειδικευμένων επαγγελματιών με σύγχρονες γνώσεις.
Διαδικασία και Προθεσμίες
Η διαδικασία επιλογής θα διεξαχθεί από το ΑΣΕΠ, το οποίο θα διασφαλίσει την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού, και προγραμματίζεται για το πρώτο τετράμηνο του 2025.
Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν ακαδημαϊκούς τίτλους σε ειδικότητες που προβλέπονται στο π.δ.85/2018, άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, πιστοποιητικό υγείας Γ’ κατηγορίας, και να μην έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους. Η συμμετοχή στη διαδικασία αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματική ανέλιξη στον διαρκώς εξελισσόμενο τομέα της τεχνολογίας των συστημάτων και υπηρεσιών αεροναυτιλίας.
Ο Διοικητής της ΥΠΑ, κ. Γιώργος Σαουνάτσος, δήλωσε: «Η Υπηρεσία επενδύει στρατηγικά στο ανθρώπινο δυναμικό της. Αναζητούμε ταλαντούχους μηχανικούς με ικανότητες και γνώσεις, έτοιμους να διακριθούν σε ένα απαιτητικό και ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον. Οι νέοι ηλεκτρονικοί ΑTSEP θα συμμετέχουν ενεργά στην τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας της χώρας. Είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων, που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της ανάπτυξής μας τα επόμενα χρόνια.»
Νέα σύγχρονη διαδικασία επιλογής Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με την αξιοπιστία του EUROCONTROL και του ΑΣΕΠ.
Εν τω μεταξύ στις 18 Δεκεμβρίου 2024, υπεγράφη στις Βρυξέλλες η Συμφωνία μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL) για τη διεξαγωγή του νέου διαγωνισμού επιλογής Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) της ΥΠΑ. Αντίστοιχη συμφωνία θα υπογραφεί ηλεκτρονικά τις προσεχείς ημέρες και μεταξύ του EUROCONTROL και του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) το οποίο και θα διοργανώσει τον διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα, ο Διοικητής της ΥΠΑ, κ. Γιώργος Σαουνάτσος, και ο Γενικός Διευθυντής Δικτύου του EUROCONTROL, κ. Iacopo Prissinotti, υπέγραψαν τη Συμφωνία, που προβλέπει την υιοθέτηση του σύγχρονου και αδιάβλητου συστήματος αξιολόγησης FEAST. Το σύστημα αυτό αποτελεί διεθνές πρότυπο, το οποίο εφαρμόζεται από 53 παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας και έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 180.000 υποψηφίους παγκοσμίως.
Νέα Διαγωνιστική Διαδικασία
Με τη χρήση του συστήματος FEAST, η ΥΠΑ και το ΑΣΕΠ εισάγουν την πιο σύγχρονη διαγωνιστική διαδικασία που διασφαλίζει ταχύτητα, ποιότητα επιλογής και αξιοπιστία. Πέραν αυτών, η διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει μια δεξαμενή επιτυχόντων, για τη συνεχή ροή νέων ΕΕΚ τα επόμενα τρία έτη, εξασφαλίζοντας την κάλυψη υφιστάμενων κενών σε οργανικές θέσεις ΕΕΚ, καθώς και μελλοντικών αναγκών λόγω αποχωρήσεων.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά κρίνει η ΥΠΑ, βάσει του Άρθρου 62 του νέου νόμου Ν 5149/2024, που εκπονήθηκε σε αγαστή συνεργασία μεταξύ ΥΠΑ και ΑΣΕΠ τους τελευταίους έξι μήνες.
Οργάνωση και Υλοποίηση
Το ΑΣΕΠ θα αναλάβει την οργάνωση και εποπτεία του διαγωνισμού στην Ελλάδα, με στελέχη εκπαιδευμένα από το EUROCONTROL. Παράλληλα, ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο οποίος προβλέπει την αρχική πρόσληψη 97 ΕΕΚ.
Ο διαγωνισμός προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε εξεταστικό κέντρο του ΑΣΕΠ, και θα είναι αποκλειστικά στα Αγγλικά που είναι η επίσημη γλώσσα της αεροναυτιλίας κατά ICAO και EASA. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο στάδια:
- FEAST I: Δοκιμασία γνωστικών ικανοτήτων που αποβλέπει στην αξιολόγηση των βασικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων στη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη, τη συλλογιστική, την προσοχή και την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών.
- FEAST II: Δοκιμασία προσομοίωσης στο αντικείμενο απασχόλησης της θέσης (RADAR), που αποβλέπει στην αξιολόγηση της αντίληψης χώρου, χρόνου και προσανατολισμού, την εγρήγορση, αντίληψη και κατανόηση οπτικών και ακουστικών πληροφοριών, καθώς και την ικανότητα συμμετοχής σε ομαδική εργασία και τη δυνατότητα συνεργασίας σε εργασιακό περιβάλλον, που αποτελούν βασικούς πυλώνες της ασφάλειας των πτήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μέσα από αυτήν την υποδειγματικά αξιοκρατική διαδικασία, η ΥΠΑ προσβλέπει στην πρόσληψη των καλύτερων από τους καλύτερους.
Κριτήρια Συμμετοχής
Το ανώτατο όριο ηλικίας για συμμετοχή ορίζεται στα 30 έτη, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή ακαδημαϊκού τίτλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Επίσης, θα ισχύσουν και κριτήρια εντοπιότητας.