Αρχική Αεροδρόμια Στην Αθήνα το 28ο ετήσιο North America/Central Europe Airport Issues Conference (IAAE)

Στην Αθήνα το 28ο ετήσιο North America/Central Europe Airport Issues Conference (IAAE)

Στη φωτογραφία από αριστερά: ο κ. Perry J. Miller, President & CEO, Richmond International Airport, Past AAAE Chair, η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing, ΔΑΑ, ο κ. Matija Bračić, Assistant Professor, Head of Laboratory for Modelling and Simulation in Aviation / Air Traffic Management, University of Zagreb, ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Fraport Greece και ο κ. Grzegorz Bykowski, Vice President of the Board, Poznan Airport

Πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα το 28ο ετήσιο North America/Central Europe Airport Issues Conference (IAAE).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα όπως η ανάπτυξη υποδομών των αεροδρομίων με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού, συμπεριλαμβανόμενης και της ανάλυσης του οικονομικού αντίκτυπου της αεροπορίας στον τουρισμό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO), ΔΑΑ, κ. Γιάννης Παράσχης

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Γιάννης Παράσχης, ο οποίος εκτίμησε ότι φέτος η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα υπερβεί τα 31,5 εκατ., αριθμός που παραπέμπει σε σημαντική ανάπτυξη σε σχέση με το 2019.

 

Για το περαιτέρω άνοιγμα του Διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας στις μακρινές αγορές με αιχμή τις ΗΠΑ και τον Καναδά μίλησε και η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, επισημαίνοντας πως το 10,5% της κίνησης του αεροδρομίου προέρχεται από τις long haul αγορές και το 89,5% από αγορές μικρών και μεσαίων αποστάσεων.

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Marketing, ΔΑΑ, κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου

Παράλληλα έγιναν αρκετές σημαντικές ανακοινώσεις αύξησης των συνδέσεων από την Βόρεια Αμερική.

  • Η American Airlines ανακοίνωσε την προσθήκη της Charlotte προς την Αθήνα το επόμενο καλοκαίρι, καθιστώντας τη Charlotte έναν νέο προορισμό για το αεροδρόμιο, αυξάνοντας το ήδη ισχυρό δίκτυο των ΗΠΑ σε 8 προορισμούς (από 7 φέτος).
  • Η Delta Airlines, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ανακοίνωσε την προσθήκη 4 επιπλέον εβδομαδιαίων συχνοτήτων μεταξύ Ατλάντα και Αθήνας, ανεβάζοντας τις συνολικές συχνότητες στη διαδρομή σε 11/7 (ανά εβδομάδα) για το επόμενο καλοκαίρι.
  • Η United Airlines, επίσης, ανακοίνωσε την προσθήκη 3 επιπλέον εβδομαδιαίων συχνοτήτων μεταξύ Νέας Υόρκης / Νιούαρκ και Αθήνας, ανεβάζοντας τις συνολικές συχνότητες στο δρομολόγιο σε 10/7 (από 7/7) αυτό το καλοκαίρι. Επίσης, η United Airlines θα επεκτείνει τη σεζόν για τις πτήσεις προς Νέα Υόρκη Νιούαρκ και Σικάγο, ξεκινώντας 3 εβδομάδες νωρίτερα.
  • Η Norse θα αυξήσει τη χωρητικότητά της προς τη Νέα Υόρκη (JFK) κατά 12%, λόγω της αύξησης των συχνοτήτων από 5/7 σε 6/7.
  • Η ισχυρή ζήτηση για αεροπορικό ταξίδι καθώς και οι σημαντικοί αριθμοί μετεπιβιβαζόμενων επιβατών από τη Δυτική Ακτή και το Μαϊάμι, καθιστούν τους συγκεκριμένους προορισμούς των ΗΠΑ προτεραιότητα για απευθείας συνδέσεις στο μέλλον.

Η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επίσης τόνισε πως το 2025 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πρόκειται να γίνει το πρώτο πράσινο αεροδρόμιο της Ευρώπης και να αποτελέσει case study στον κλάδο του περνώντας στην κατηγορία zero carbon, από carbon neutral που είναι σήμερα, με την χαρακτηριστική φράση “Plastic is no more fantastic“.

O κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Fraport Greece

Ο k. Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου North America/Central Europe Airport Issues Conference (IAAE) μίλησε για τη στρατηγική που ακολουθεί η Fraport Greece στην κατεύθυνση τόνωσης της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) στα άκρα της σεζόν, δηλαδή στους μήνες που προηγούνται ή έπονται της περιόδου υψηλής ζήτησης.

Ο Πρόεδρος του ΔΑΑ Μιχάλης Κεφαλογιάννης

Κατά τη διάρκεια του 28ου ετήσιου North America/Central Europe Airport Issues Conference (IAAE) παρατέθηκε δείπνο στους συμμετέχοντες, στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης, με ομιλητή τον Πρόεδρο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κ. Μιχάλη Κεφαλογιάννη.