Τους ανεξερεύνητους γαστρονομικούς θησαυρούς της Καρπάθου επιχείρησε να αναδείξει το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου.
Στο φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Καρπάθου στην πρωτεύουσα του νησιού, τα Πηγάδια, πλήθος επισκεπτών είχε τη χαρά να γευτεί την πλούσια κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού των Δωδεκανήσων.
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν κορυφαίοι τοπικοί σεφ, οι οποίοι παρουσίασαν μοναδικές γεύσεις, βασισμένες στην τοπική γαστρονομική παράδοση, και στα τοπικά προϊόντα της Καρπάθικης γης.
Τιμητική μαγειρική επίδειξη, πραγματοποίησε ο αγαπημένος σεφ, Άκης Πετρετζίκης, χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες. Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν πιάτα, που συνδύασαν τα αγνά τοπικά προϊόντα με τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα.
Ο Κώστας Αννούσης, από το Porto Bello Restaurant, παρουσίασε ένα παραδοσιακό πιάτο με θράψαλο, φασολάκια και πατάτες,σε σάλτσα ντομάτας, τιμώντας τις ρίζες της Καρπαθικής κουζίνας και τα τοπικά προϊόντα.
Ο Μάικ Γιαλλουράκης, από το Sonam Restaurant, συνδύασε το παραδοσιακό πλιγούρι με «σβήσιμο» ριζότου με μοσχαρίσιο μάγουλο, δίνοντας μια μοντέρνα πινελιά σε κλασικές γεύσεις του νησιού. Ο Αργύρης Χιώτης από το Anoi Bar, εντυπωσίασε με τα signature cocktails του που βασίζονται σε τοπικά υλικά όπως η μαστίχα, το φραγκόσυκο και το καρπαθικό μέλι προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία που αναδεικνύει τη γαστρονομική ταυτότητα του νησιού. Τέλος, ο Βασίλης Ρουσάκης από το SeaZone Restaurant, παρουσίασε δημιουργικά πιάτα με φρέσκο ψάρι και άγρια καρπαθικά χόρτα, συνοδεία κόκκινης σάλτσας και πουρέ μαραθόριζας με καρπάθικο βούτυρο, συνδυάζοντας τις γεύσεις της θάλασσας, με τη γη της Καρπάθου.
Το φεστιβάλ δεν περιορίστηκε μόνο στη δημιουργική γαστρονομία, αλλά ανέδειξε και τη ζωντανή παράδοση του νησιού με ζωντανή μουσική και παραδοσιακές γεύσεις. Πολλοί επισκέπτες απόλαυσαν μακαρούνες, τοπικά τυριά και άλλα παραδοσιακά πιάτα και είχαν την δυνατότητα να αγοράσουν τοπικά προϊόντα από τους τοπικούς παραγωγούς,σε μια βραδιά γεμάτη αυθεντικές γαστρονομικές εμπειρίες.
«Η Κάρπαθος, με τις μοναδικές της γεύσεις, τις παραδοσιακές συνταγές και τους τοπικούς σεφ, αναδεικνύεται ως προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, όχι μόνο για τις φυσικές της ομορφιές, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της, αλλά και για τη γαστρονομική της ταυτότητα. Με το Γαστρονομικό Φεστιβάλ να αποτελεί μόνο την αρχή, το νησί δύναται να προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία που “παντρεύει” την παράδοση με τη δημιουργικότητα. Η Κάρπαθος σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τα κρυφά γαστρονομικά της διαμάντια και να γευτείτε αυθεντικές γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Καρπάθου Τάσος Μηλιός.