Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εξασφαλίστηκαν οι πόροι για τα επιλεκτικά και αυτόματα προγράμματα του Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. –...

Εξασφαλίστηκαν οι πόροι για τα επιλεκτικά και αυτόματα προγράμματα του Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. – Νέα ημερομηνία επαναλειτουργίας της πλατφόρμας του cash rebate

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. AE ανακοινώνει τα εξής:
Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί υπαγωγές 70 επενδυτικών σχεδίων και έχουν αποπληρωθεί άλλα 46 επενδυτικά σχέδια τα οποία ολοκληρώθηκαν. Συνολικά, το cash rebate από το 2019 έως σήμερα έχει αποπληρώσει 211 επενδυτικά σχέδια με το ποσό των 130 εκατ. ευρώ εκ των οποίων σχεδόν 50 εκατ., τον τελευταίο χρόνο.
Ωστόσο, παραμένουν εκκρεμότητες, για την επίλυση των οποίων συνεργάστηκαν τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους για το Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ.
Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκαν πόροι από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι μαζί με μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ θα καλύψουν τις ανάγκες των επενδυτικών σχεδίων που έχουν αιτηθεί στο πλαίσιο του ν. 4487/2017.
Επιπλέον, εξασφαλίστηκε το απαιτούμενο ποσό από τον τακτικό προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση των εγκρίσεων και προεγκρίσεων των επιλεκτικών προγραμμάτων των περιόδων Β’ του 2023 και Α’  του 2024 , που δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πλατφόρμα υποβολής νέων αιτήσεων για το Πρόγραμμα CRGR του ν. 5105/2024 θα λειτουργήσει στις αρχές του νέου έτους, προκειμένου έως τότε να διεκπεραιωθεί η πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων του ν. 4487/2017, ήτοι εκείνων που έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 10/5/2024.
Με τον τρόπο αυτό η λειτουργία της πλατφόρμας θα διασφαλίσει εφεξής, τη σταθερότητα, βιωσιμότητα και ευρωστία ενός νέου, αποτελεσματικού και αξιόπιστου επενδυτικού εργαλείου. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο από το 2025 να διατίθενται σε ετήσια βάση σταθεροί και αυξημένοι πόροι.
Η στήριξη της κινηματογραφικής, οπτικοακουστικής και εν γένει δημιουργικής βιομηχανίας αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση και το Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. με τρόπο που θα εγγυάται τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και τη νομική ασφάλεια.