Αρχική Βραβεία Ανοικτό κάλεσμα για το Βραβείο Τέχνης 2025 Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη...

Ανοικτό κάλεσμα για το Βραβείο Τέχνης 2025 Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη Land art στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Το Ίδρυμα Γεωργίου & Αριστέας Μαμιδάκη απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο για το Βραβείο Τέχνης 2025.

Ο θεσμός του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, με όραμα την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρωτοπορίας, στηρίζει και προωθεί σύγχρονους δημιουργούς προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα νέο έργο τέχνης, το οποίο εντάσσεται στη συλλογή τέχνης του Ιδρύματος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, αποτελώντας έτσι μέρος μιας σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Φέτος το Ίδρυμα θα βραβεύσει μια πρόταση, η οποία θα ξεχωρίσει για την πρωτοτυπία, τη σχέση της με τον τόπο και τη δημιουργικότητά της. Το κάλεσμα αφορά μεγάλης κλίμακας τοποειδικά/site specific έργα land art, σχεδιασμένα για μόνιμη εγκατάσταση σε εξωτερικό χώρο, μεταμορφώνοντας το φυσικό περιβάλλον. Έργα που αφηγούνται μια εσωτερική πορεία/διαδρομή, λειτουργώντας ως σημεία αναφοράς στον χώρο έκθεσής τους.

Το Βραβείο Τέχνης 2025 απευθύνεται σε εικαστικούς καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς: land art, environmental art, ecological art, γλυπτική, εγκατάσταση, ηχητική εγκατάσταση, μικτές τεχνικές, κατασκευές με φυσικά υλικά και έργα που ενσωματώνουν την τέχνη και τη φύση με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων εμπειριών στον ανοιχτό χώρο.

Η επιλεγμένη πρόταση θα βραβευτεί με το ποσόν των 30,000 ευρώ, ενώ το Ίδρυμα θα αναλάβει και τα έξοδα κατασκευής του έργου. Ο/Η καλλιτέχνης που θα επιλεγεί, θα έχει στη διάθεσή του/της ένα διάστημα τριών μηνών περίπου για να δημιουργήσει το έργο, για το οποίο βραβεύτηκε. Το βραβευμένο έργο θα παρουσιαστεί στο κοινό σε ανοικτή τελετή το καλοκαίρι 2025 και θα παραμείνει σε μόνιμη έκθεση στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Μέχρι σήμερα το Βραβείο Τέχνης έχουν λάβει οι: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος και Γιώργος Ρυμενίδης για το έργο Come with the Wind (2019), Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ για το έργο Tender Shell Geophilia (2022), η Μάρω Φασουλή για το Nomadic Murals (2023), ο Αλέξανδρος Λάιος για το Day (2023), η Ami Yamasaki για το Whispers travel and whisper to you again (2023), η Ειρήνη Μίγα για το Τοπίο σε Κίνηση (2024), η Κατερίνα Νάκου για το The Resilient Thread (2024) και ο Στρατής Ταυλαρίδης για το Long Waves (2024).

Η συλλογή του Ιδρύματος συγκεντρώνει πρωτότυπα έργα σημαντικών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων είναι οι Magdalena Abakanowicz, Lynda Benglis, Cecilia Campos, Theodoros, Κώστας Βαρώτσος, Μαρία Λοϊζίδου, Κώστας Τσόκλης, Ρένα Παπασπύρου, Άγγελος Σκούρτης, Κώστας Ιωαννίδης, Νίκος Αλέξιου, Γιώργος Λάππας, Νίκος Κεσσανλής, Georgia Kotretsos, Γιώργος Γυπαράκης, Γιάννης Παρμακέλης, Μαρία Λουίζου και πολλοί άλλοι.

Καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, 23:59 (GMT+2). Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω διαμορφωμένης φόρμας στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.