- Συνάντηση εργασίας στο MOMus και ξενάγηση στην έκθεση για τον Pablo Picasso
- Επίσκεψη εργασίας στο «Ολύμπιον» και σύσκεψη με τον Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστη Ανδρεαδάκη
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 7 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, όπου υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων.
Η σύμβαση υπεγράφη ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης με σκοπό την ενίσχυση του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων, για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Περιφέρειας με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ, προϋπολογισμού 420.000 ευρώ.
Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη:
Η σημερινή υπογραφή αποτελεί τυπική κατάληξη μιας συζήτησης που ξεκινήσαμε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όπου έθεσε το αίτημα του Δήμου στο Υπουργείο Πολιτισμού για υποστήριξη στη διοργάνωση των Δημητρίων.
Η προγραμματική σύμβαση είναι το θεσμικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε τον Δήμο για τα Δημήτρια. Είναι μία προγραμματική σύμβαση η οποία τυπικά είναι μονοετής – για διάφορους διαχειριστικούς λόγους – κατ’ ουσίαν όμως μέσα από ένα Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου με το ΥΠΠΟ θα καλύψουμε μια τριετία, δηλαδή 2024, 2025 και 2026 όπου οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν όχι απλώς με κάποιες εκδηλώσεις, αλλά συμβάλλουν σε συνέργεια πάντα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου, στη διαμόρφωση του προγράμματος των Δημητρίων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για την εξαιρετικά καλή συνεργασία που έχουμε όλη αυτή την περίοδο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου, που υποστήριξαν τη διαδικασία αυτή και φυσικά τα Δ.Σ. των τριών φορέων και τους καλλιτεχνικούς διευθυντές , οι οποίοι συνεργαζόμενοι μεταξύ τους και με τους αρμόδιους παράγοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης συγκρότησαν το πρόγραμμα των Δημητρίων.
Περιμένουμε όλοι την έναρξη και φυσικά όλες τις εκδηλώσεις που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και θα φτάσουν μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Είναι ιδιαίτερη η χαρά για το Υπουργείο Πολιτισμού, που συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση της πολιτιστικής εικόνας της πόλης, μέσα από το συγκεκριμένο θεσμό των Δημητρίων, ο οποίος διακρίνεται για την ιστορικότητα και τη βαρύτητά του».
Το Φεστιβάλ Δημητρίων αποτελεί τον μακροβιότερο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης και λαμβάνει διεθνή αναγνώριση. Στην 59η έκδοσή του θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου έως την 1 Νοεμβρίου 2024, παρουσιάζοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις θεάτρου και χορού, εκθέσεις έργων τέχνης, performances, συναυλίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις.
Όπως όλα τα χρόνια της 59ης λαμπρής ιστορίας τους, τα Δημήτρια φιλοξενούν και φέτος επιφανή και «βαριά» ονόματα της τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς και καλλιτεχνικά σχήματα από την Ευρώπη, και πέρα από αυτήν.
Στόχος είναι η προαγωγή και διάδοση της τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ενίσχυση των σχέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον πολιτισμό, η συμβολή στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας και στην αποκέντρωση, η προαγωγή του διαλόγου για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης, όσον αφορά στον πολιτιστικό τομέα, σε επίπεδο τοπικό, περιφερειακό και διεθνές και η υποστήριξη με κάθε δυνατό μέσο της δημιουργίας καλλιτεχνικού έργου υψηλής ποιότητας και την προβολή της ελληνικής και διεθνούς πολιτιστικής δημιουργίας.
Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης η Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε το Μουσείο MOMus, στο πλαίσιο των επισκέψεών της σε πολιτιστικούς φορείς που εποπτεύει το ΥΠΠΟ και είχε σύσκεψη εργασίας με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ξεναγήθηκε από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus Μαρία Τσαντσάνογλου, στην έκθεση «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία», η οποία παρουσιάζεται έως τις 10 Νοεμβρίου 2024.
Η έκθεση έχει ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Παρουσιάζονται σχέδια, χαρακτικά και κεραμικά, προερχόμενα από τις συλλογές του Museo Casa Natal de Picasso στη Μάλαγα, ενώ πολλά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας.
«Το MOMus είναι ένας οργανισμός απόλυτα υγιής και με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές. Είχαμε μια εξαιρετικά θετική συνεργασία με τον κ. Χριστοφιλόπουλο και ακολούθως με την κυρία Τσαντσάνογλου για να δούμε τα σχέδια του Μουσείου, στα τρέχοντα θέματα. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ μια σειρά διαδικαστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων είναι ήδη δρομολογημένες. Η παρουσία μου εδώ δηλώνει την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ προς το συγκεκριμένο πολιτιστικό οργανισμό, που είναι από αυτούς που πραγματικά είναι απολύτως υγιής στα οικονομικά του και με ένα σαφές πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία όσον αφορά στο τι θέλει να κάνει, πού θέλει να πάει. Είναι προφανές ότι στεκόμαστε δίπλα τους», δήλωσε η Υπουργός.
Στη συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε την αίθουσα του «Ολύμπιον» και παρακολούθησε τις εργασίες αποκατάστασής της, οι οποίες χρηματοδοτούνται από πόρους του ΥΠΠΟ και του ΤΑΑ, ενώ είχε συνάντηση εργασίας με τον Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστη Ανδρεαδάκη.
Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι οι χώροι καθίστανται καθολικά προσβάσιμοι και τόνισε ότι η πλήρης προσβασιμότητα στους χώρους πολιτισμού αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και ζήτημα Δημοκρατίας.
«Το Φεστιβάλ είναι ένας διεθνής θεσμός, εξαιρετικά επιτυχημένος, που έχει φύγει όχι απλώς από τα σύνορα της πόλης, αλλά και της χώρας μας. Το διαπιστώνουμε κάθε χρόνο στις καθιερωμένες εκδηλώσεις του. Το ΥΠΠΟ προφανώς στέκεται δίπλα στο Φεστιβάλ, στηρίζει το φεστιβάλ είτε με πόρους εθνικούς από τον προϋπολογισμό του, είτε μέσω προγραμμάτων. Σήμερα πραγματικά είναι μία πολύ όμορφη μέρα για όλους μας γιατί βλέπουμε αυτή την αγαπημένη αίθουσα του «Ολύμπιον» να αποκαθίσταται πλήρως με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά από πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Φεστιβάλ -και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη και την Ελίζ Ζαλαντό- για την πρωτοβουλία να καταστήσουν τους χώρους, αλλά και τις ταινίες, καθολικά προσβάσιμους. Η καθολική προσβασιμότητα στους χώρους πολιτισμού είναι μια πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και ανταποκρίνεται πλήρως στο εθνικό σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία, που τελεί υπό την προσωπική μέριμνα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η προσβασιμότητα για εμάς και ιδιαίτερα στον πολιτισμό είναι ζήτημα δημοκρατίας. Όλοι οι συμπολίτες μας , όλοι οι επισκέπτες μας -Έλληνες και ξένοι στη Θεσσαλονίκη- έχουν ίσα δικαιώματα. Επομένως το να είναι προσβάσιμες οι δραστηριότητες αυτού του διεθνούς θεσμού, τιμά όλους μας και κυρίως ανταποκρίνεται στις ουσιαστικές αρχές της δημοκρατίας», επισήμανε η Υπουργός Πολιτισμού.