Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ECONOMIST: 28η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ECONOMIST: 28η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Declan Costello (2ος Α), αναπληρωτής γενικός διευθυντής, ΓΔ ECFIN, Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήMartin Bijsterbosch, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, ΕΚΤ, ο Colin Ellis (Κ), παγκόσμιος πιστωτικός στρατηγικός, Moody’s Investors Service, ο Δημήτριος Τσάκωνας (2ος Δ), γενικός διευθυντής, Υπηρεσία Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και ο Βασίλης Κωστούλας (Α), Senior Editor, Economist Impact SE Europe, συμμετέχουν σε πάνελ, στο 28th Annual Economist Government Roundtable, στο Λαγονήσι, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
 
Spiralling through the conflicts in search of opportunities

2, 3 και 4 Ιουλίου 2024 Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi

Με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
 
Sir Alok Sharma, πρόεδρος της COP26
Τον κίνδυνο υπαναχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων στην περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ανέδειξε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της COP26 Sir Alok Sharma. Αναρωτήθηκε αν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ευρώπη θα μπορούσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο, όπως π.χ. στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Πρόσθεσε επίσης ότι ενώ πολλές πράσινες επενδύσεις στις ΗΠΑ ενδέχεται να αποσυρθούν, αναδύεται και μια ευκαιρία για την Ευρώπη να τις προσελκύσει.
 
Ο κ. Sharma υπενθύμισε τη συμφωνία στην COP26 της Γλασκώβης πριν από 2,5 χρόνια, αποτέλεσμα σύγκλισης που βασίστηκε στον αισθητό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις χώρες, στην αναγνώριση του κόστους αδράνειας αλλά και της απουσίας συνόρων στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί έκτοτε και στην σημερινή κατάσταση, με ζητούμενο εάν θα επιβεβαιωθεί ο στόχος για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σημείωσε ότι στη Γλασκώβη επιτεύχθηκε μια «εύθραυστη νίκη», για να ακολουθήσουν φιλόδοξοι στόχοι στις CO27 και COP28, αλλά πέρυσι είχαμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ φέτος διατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Sir Alok Sharma σημείωσε την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση και ειδικότερα σε δίκτυα, χωροταξικό και κατάρτιση των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνεργασία κυβερνήσεων και ιδιωτικού τομέα για ανάπτυξη κινήτρων και αύξηση της χρηματοδότησης. Πρόσθεσε ακόμα ότι απαιτείται καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της πράσινης μετάβασης, καθώς και κατανόηση από την πλευρά των ηγετών του κατεπείγοντος του ζητήματος.
 
 
Μαρία Κορδά, υποδιευθύντρια Γυμνασίου, Pierce-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
Σε δύο διακυβεύματα, αφενός της επιδίωξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και αφετέρου των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων με όλα τα συνοδά τους αποτελέσματα και τον στόχο του σχολείου να τα συνδυάσει εντάσσοντας την τεχνολογία και τη μηχανική στα παραδοσιακά επιστημονικά πεδία που διδάσκονται, αναφέρθηκε η υποδιευθύντρια Γυμνασίου του Pierce-Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Μαρία Κορδά. Αυτήν την απαίτηση έρχεται να καλύψει το STEM, όχι ως ένα επιπλέον μάθημα στο αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά ως ένας νέος τρόπος προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας,που θα εμπλέκει βιωματικά τους μαθητές με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλίσει τον τεχνολογικό τους εγγραματισμό και να τους καλλιεργήσει την ανάγκη για καινοτομία», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Κορδά. «Είναι πρόκληση για εμάς τους εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία πάντοτε με τους γονείς, να δημιουργήσουμε στα παιδιά κίνητρα για να ονειρεύονται και να τους δώσουμε τα εφόδια να τα πραγματοποιήσουν», σημείωσε κλείνοντας.
 
Δάφνη Σιδεράκη, αρχηγός της ομάδας “Seewache”, Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου
Κωνσταντίνος Κανακούδης, μέλος της ομάδας “Seewache”, ειδικός ρομποτικής, Κολλέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης
Την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς να βρει λύσεις για την κλιματική κρίση μέσα από τη συνεργασία αλλά και τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης ανέδειξαν στο ετήσιο συνέδριο του Economist οι μαθητές Δάφνη Σιδεράκη, αρχηγός της ομάδας “Seewache” από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου και ο Κωνσταντίνος Κανακούδης, επίσης μέλος της “Seewache” και ειδικός ρομποτικής από το Κολλέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης, που εκπροσώπησαν την ομάδα. Η “Seewache” αναδείχθηκε νικήτρια του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού “Future League” στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2023 παρουσιάζοντας ένα μίνι υποβρύχιο πλήρως εξοπλισμένο με εργαλεία για την ευκολότερη καλλιέργεια θαλάσσιων φυκιών και παράλληλα για την παρακολούθηση και προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος. Οι εκπρόσωποι της ομάδας σημείωσαν πως εξελίσσουν και βελτιώνουν διαρκώς το πρότζεκτ τους ενόψει και της συμμετοχής τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, διατυπώνοντας την ελπίδα για τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας που θα δώσει νέες ευκαιρίες στους ανθρώπους, προσφέροντας παράλληλα προστασία στο περιβάλλον. «Πλέον έχουμε όλοι κατανοήσει πως πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε το κλίμα και να απαλλαγούμε από τις ανισότητες. Η συνεργασία όμως θα δώσει πολλές και περισσότερες λύσεις», υπογράμμισαν κλείνοντας οι εκπρόσωποι της Seewache.
Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών
Οι διεθνείς εξελίξεις στην εποχή μας χαρακτηρίζονται από υπερεδαφικότητα και ασυμμετρία, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί μια εξωτερική πολιτική πολυμερή και ενεργητική, βασισμένη σε αρχές, αξίες και κανόνες. Σχολίασε ότι η διεθνής αρχιτεκτονική ασφαλείας απέτυχε να επιβάλει τα αυτονόητα όσον αφορά τους δύο πολέμους στην περιοχή μας (Ουκρανία, Μέση Ανατολή). Σημείωσε ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ φέρουν και τη σφραγίδα της Ελλάδας, όπως για το ψηφιακό πιστοποιητικό την περίοδο της covid-19, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και την ευρωπαϊκή άμυνα. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι υπηρεσία στην πατρίδα είναι να μπορούμε να συζητάμε με τους γείτονές μας, προσθέτοντας ότι αυτό έφερε αποτελέσματα στα ελληνοτουρκικά, όπως ο έλεγχος της μετανάστευσης, ο μηδενισμός υπερπτήσεων και αερομαχιών και η μεγάλη αύξηση των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα ένα σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο και απόδειξη αυτού είναι και ότι η χώρα μας ψηφίστηκε από 182 χώρες –σχεδόν ομόφωνα– για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως είπε.
 
Cristina Gherasimov, αναπλ. πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Μολδαβία
Η Μολδαβία έχει περίπου 1.200 χλμ. σύνορα με την Ουκρανία για αυτό και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι υπαρξιακό ζήτημα για τη Μολδαβία, τόνισε στο συνέδριο του Economist η αναπλ. πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση της Μολδαβίας Cristina Gherasimov. Μίλησε για «ιμπεριαλιστικές τάσεις» της Ρωσίας και για ανάγκη επιστροφής σε μια παγκόσμια τάξη βασισμένη σε κανόνες. Η κ. Gherasimov τόνισε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση της μολδαβικής κυβέρνησης στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Αναφέρθηκε σε εκστρατείες παραπληροφόρησης και προπαγάνδα που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, για τον επηρεασμό εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανάγκη οι δημοκρατίες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τάχθηκε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης που θέλουν να είναι μέλη. Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και την πολιτική της Μολδαβίας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
 
Dmytro Kuleba, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας
Επιβίωση και νίκη είναι οι στόχοι μας, τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, αναφερόμενος στον πόλεμο στη χώρα του, ενώ τόνισε ότι η Ουκρανία έπρεπε να επανεπινοήσει πολλά πράγματα για να καταφέρει να αμυνθεί με επιτυχία. Αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, στους συμμάχους της Ουκρανίας καθώς και στην πρόσφατη διάσκεψη για την ειρήνη που έλαβε χώρα στην Ελβετία. Ο υπουργός τόνισε ότι η Ουκρανία δεν ανησυχεί για τις εκλογές στην Ευρώπη και την Αμερική και σέβεται τις αποφάσεις όλων των λαών, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική στη νίκη της Ουκρανίας, γιατί σε άλλη περίπτωση η Ρωσία και οι σύμμαχοί της μπορούν να δημιουργήσουν αστάθεια και σε άλλες περιοχές. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι μόνο με νίκη της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί η διεθνής τάξη. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να δοθούν στην Ουκρανία όλα τα μέσα που χρειάζεται για να αμυνθεί αποτελεσματικά στη ρωσική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων εναέριων μέσων και όπλων που μπορούν να περάσουν τα σύνορα της Ρωσίας.
 
Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στις σημερινές προκλήσεις που απειλούν την ασφάλεια στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πόλεμο βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά που αποσταθεροποιεί τη βόρεια Αφρική, τη Λιβύη και τη Συρία, ενώ, όπως ανέφερε, έχουμε και μια παράδοξη κίνηση από τους Χούθι που κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν το εμπόριο, αλλά βιώνουμε και μια πρόκληση από την κατάσταση στο Σαχέλ. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας και στο πώς το Κίεβο στέκεται και κερδίζει τα εδάφη, ενώ σημείωσε πως κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει τι έγινε την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάποιοι δεν αγαπούν το ΝΑΤΟ, αλλά όλοι παραδέχονται ότι είναι η πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμφωνία στη ιστορία. Το ΝΑΤΟ πρέπει όμως να γίνει κάτι περισσότερο, γιατί το έχει στο DNA του να είναι κάτι παραπάνω από μια στρατιωτική συμφωνία. Πρέπει να γίνει μια συμμαχία αρχών για να μπορεί να εξάγει αυτές τις αξίες στον κόσμο». Ο ίδιος τόνισε ότι πιστεύει σε μια συμμαχία δημοκρατίας, αρχών και αξιών.
 
Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τις αμυντικές δαπάνες. «Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% και δεν είναι πλούσια χώρα, κάνουμε θυσίες. Βλέπω τις δαπάνες στην άμυνα να ξεπερνούν και το 4% ως εισιτήριο προς την επιβίωση. Δεν είναι ότι απλά δαπανούμε. Μεταρρυθμίζουμε. Η ατζέντα 2030 θα φέρει τις ένοπλες δυνάμεις στον 21ο αιώνα. Εισάγουμε την καινοτομία με γρήγορο τρόπο, ώστε να έχουμε τις πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που είχαμε ποτέ. Και αυτό θα είναι η συμβολή μας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε κλείνοντας.
 
 
Γιώργος Τζ. Τσούνης, Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία
Για τη δυναμική ένταξη της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, με τη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη αλλά και τη δημιουργία ενός κόμβου, ο οποίος διασυνδέει τις γειτονικές χώρες και βοηθά στο «να κρατήσουμε τα φώτα αναμμένα στην Ουκρανία», έκανε λόγο ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία Γιώργος Τσούνης, επισημαίνοντας ότι η βοήθεια για το Κίεβο πρέπει να περάσει μέσα από την Ελλάδα.
 
Μιλώντας για τις αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσούνης ανέφερε πως η Ελλάδα τις έχει αυξήσει και αυτό πρέπει να ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα κράτη. Μόνον έτσι, σύμφωνα με τον ελληνοαμερικανό διπλωμάτη, θα καταλάβουν όσοι θέλουν να επιτεθούν σε άλλους. «Καταλαβαίνουν μόνο τη δύναμη και την αποτροπή για να αποθαρρυνθούν. Πρέπει να δείξουμε λοιπόν περισσότερη αποφασιστικότητα στην άμυνα, κάτι που αν είχαμε κάνει και στο παρελθόν τα πράγματα ίσως ήταν καλύτερα», πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσούνης, τόνισε πως αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό «είναι ότι αν υποχωρήσουμε στην Ουκρανία, θα σταλεί λάθος μήνυμα σε άλλους ανά τον κόσμο. Πρέπει να στηρίξουμε τους Ουκρανούς».
 
David Harris, τέως διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής
Μιλώντας για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής David Harris εξέφρασε την άποψη πως η γενεσιουργός αιτία που οδήγησε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 ήταν «η αδυναμία μας να καταλάβουμε την ιδεολογία της Χαμάς και όσων ήταν από πίσω της, όπως το Ιράν, οι ιδρυτές της στο Κατάρ αλλά και η μουσουλμανική αδελφότητα, διότι η κατοχή τελείωσε το 2005».
 
Σε ό,τι αφορά τη λύση των δύο κρατών, ο κ. Harris έθεσε ένα καίριο ερώτημα: «ποιος λογικός άνθρωπος θα έλεγε όχι σε μια σταθερή βιώσιμη λύση δύο κρατών;». Όμως αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «βρίσκεται από το 1947 στο τραπέζι των διεθνών συζητήσεων». Όπως είπε ο κ. Harris, θα πρέπει να εστιάσουμε στην αντιμετώπιση του Ιράν. «Το Ισραήλ είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν πρέπει να γίνει ο αμνός που θα θυσιαστεί», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
 
Τζέιμς Σταυρίδης, ναύαρχος εν αποστρατεία, πρ. ανώτατος διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων, The Carlyle Group
Τη σημασία να δοθεί έμφαση από το ΝΑΤΟ σε δύο τομείς που αλλάζουν το πώς λειτουργεί ο κόσμος, την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη, υπογράμμισε ο ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην ανώτατος διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη Τζέιμς Σταυρίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως υπό τη νέα ηγεσία της συμμαχίας θα σημειωθεί πρόοδος.
 
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πλανήτης, ο κ. Σταυρίδης συμφώνησε ότι Μεσόγειος και οι προκλήσεις στον Νότο είναι πολύ βαθιές και απτές, ωστόσο πρόσθεσε πως «έχουμε και ένα νέο σύνορο που πρέπει να
υπερασπιστούμε στα βόρεια, με τον αρκτικό διάδρομο και όσα συμβαίνουν εκεί να είναι εξαιρετικά σημαντικά». Μάλιστα, με φόντο το βόρειο σύνορο 600 μιλίων με τη Ρωσία, ο ίδιος σημείωσε πως πρέπει να συζητηθεί ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που πρέπει αμυντικά ή και επιθετικά να αντιμετωπιστούν οι όποιες απειλές.
 
Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα επηρεαστεί η Συμμαχία σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατήσει στις αμερικανικές εκλογές, ο Τζέιμς Σταυρίδης ανέφερε πως «το καλύτερο που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ θα είναι να αναβαθμίσει τον στόχο για τις αμυντικές δαπάνες και να πάει στο 2,5% του ΑΕΠ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν 3,5% του ΑΕΠ. Νομίζω τώρα είμαστε κοντά στον μέσο όρο από 12 μέλη που έχουν αυτό το ποσοστό, αλλά αν θέλεις να έχεις ενθουσιώδη συμμετοχή στον οργανισμό με τις ΗΠΑ υπό τον Τράμπ θα πρέπει να ανεβάσεις λίγο τον πήχη», σημείωσε.
 
Sergei Konoplyov, διευθυντής, Black Sea Security Programme, Σχολή Διακυβέρνησης Kennedy του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ
«Η ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πόρους», ανέφερε ο ο διευθυντής του Black Sea Security Programme της Σχολής Διακυβέρνησης Kennedy του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Sergei Konoplyov, επισημαίνοντας πως για την άμυνα στο ΝΑΤΟ απαιτούνται κονδύλια πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Απαιτείται να δείξουμε πυγμή, σημείωσε ο Konoplyov, προσθέτοντας: «Χωρίς εξοπλισμό δεν μπορούμε να αντισταθούμε και έχουμε παραδείγματα από το παρελθόν. Ιστορικά οι βλέψεις της Ρωσίας για την Ευρώπη ήταν να μπορέσει να πλήξει και να εισβάλει σε όσο περισσότερες χώρες μπορεί (…) Πιστεύω ότι η Ουκρανία πρέπει να ανήκει στο ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις της Ουκρανίας είναι οι πιο ετοιμοπόλεμες και οι πιο ικανές να γίνουν μέλος της Συμμαχίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.