Αρχική Δήμοι Άμεση η κινητοποίηση του Δήμου Λαυρεωτικής για τους πληγέντες από την πυρκαγιά...

Άμεση η κινητοποίηση του Δήμου Λαυρεωτικής για τους πληγέντες από την πυρκαγιά της 30ης Ιουνίου 2024

Σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά της 30ης Ιουνίου 2024 η οποία έπληξε την Πλάκα, το Ριμπάρι, το Δημολάκι και το Μαρκάτι, ο Δήμος Λαυρεωτικής ενημερώνει τους πληγέντες για τα εξής:

Ο Δήμος Λαυρεωτικής άμεσα απέστειλε κατεπείγον αίτημα στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών για την διενέργεια αυτοψιών στις κατεστραμμένες περιουσίες των πολιτών προκειμένου να εκκινήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Η πρώτη αυτοψία διενεργήθηκε αμέσως μετά στις 2 Ιουλίου και η δεύτερη για τις περιουσίες που δεν ελέγχθηκαν στην πρώτη αυτοψία καθώς και επανέλεγχο των «κόκκινων» κατοικιών σήμερα 12 Ιουλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ήδη έχει αποφασίσει να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 2.000€ και προσωρινή στέγη στον οικογενειάρχη που έχασε το σπίτι του την ώρα που μετείχε ενεργά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πρακτικά η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους έχει ως εξής:

Κατοικίες

Όλη η διαδικασία περιγράφεται στην υπ’ αριθμ. 33862/2019 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών όπως τροποποιήθηκε το 2023 (συνημμένο το σχετικό κείμενο)

Οι πληγέντες συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα καταθέτουν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου (πρωτόκολλο Κερατέας και Λαυρίου).

Οι αποζημιώσεις περιγραμματικά έχουν ως εξής:

  • Επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών 600€ (για πολύτεκνους και ΑμεΑ + 600€)
  • Επίδομα αντιμετώπισης επισκευαστικών εργασιών έως 6.000€ για κύριες κατοικίες (μείωση 50% για δευτερεύουσες)
  • Επίδομα για τραυματίες που υπέστησαν αναπηρία 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς 4.500€

Τονίζεται ότι για τα ανωτέρω αρκεί η αυτοψία από κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών.

Αφού συγκεντρωθούν και ελεγχθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά ο Δήμαρχος θα εκδώσει απόφαση αναγνώρισης των δικαιούχων των ανωτέρω επιδομάτων.

Τονίζεται ότι οι σχετικές αιτήσεις από τους πληγέντες πρέπει να υποβληθούν εντός προθεσμίας 45 ημερών αρχομένης από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 30η Ιουνίου 2024.

Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις

Ήδη ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει εκδώσει από την 2α Ιουλίου 2024 ανακοίνωση του ανταποκριτή του ΕΛΓΑ για την δήλωση ζημιάς φυτικής και ζωικής παραγωγής από την πυρκαγιά όπου αναφέρονται οι προϋποθέσεις για τις αναγγελίες και δηλώσεις ζημιάς φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου (συνημμένη θα βρείτε την σχετική ανακοίνωση)

Επιχειρήσεις

Στις επιχειρήσεις και στους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς δύναται να παρέχεται επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.4797/2021 (ΦΕΚ 66/τ.Α΄/23-4-2021). Η διαδικασία διενεργείται από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής πέρα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών (καθαρισμούς, περιπολίες, προσλήψεις κλπ.) καθώς και την ενεργοποίηση του μηχανισμού του για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς (οχήματα, συντονισμός με κρατικούς φορείς και άλλους Δήμους, εθελοντικών μηχανισμών κλπ.) στέκεται δίπλα στους πληγέντες συμπολίτες μας  διενεργώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες αφενός για την άμεση συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργεία, Περιφέρεια κλπ.) προκειμένου να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις και η όσο το δυνατό ταχύτερη καταβολή των βοηθημάτων που έχει θεσπίσει η πολιτεία και αφετέρου να υλοποιήσει όλα τα έργα που απαιτούνται για την κατά το δυνατό αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και του αστικού εξοπλισμού.

Η κινητοποίηση της κοινωνίας της Λαυρεωτικής για την συμπαράσταση στους πληγέντες αποτελεί την διασφάλιση ότι κανένας δεν θα μείνει μόνος του μέσα σε αυτή την τραγωδία και ότι όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανακούφιση των οικογενειών και επιχειρήσεων που έχασαν τις περιουσίες τους.

Περαιτέρω για πληροφορίες και υποβολή ερωτήσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση protokollo@lavrio.gr και στο τηλέφωνο 2292320176.