Το Athens Digital Arts Festival ολοκλήρωσε με επιτυχία την επετειακή του διοργάνωση, γιορτάζοντας για έντεκα μέρες στην καρδιά της Αθήνας 20 χρόνια ψηφιακής επανάστασης μαζί με 9.500 επισκέπτες και επισκέπτριες. Υπό τον τίτλο «TECHNO(S)CENE», το 20ο Athens Digital Arts Festival μετέτρεψε τα πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα, την Πλατεία Δικαιοσύνης και το Εθνικό Θέατρο – Θέατρο REX σε έναν ζωντανό κόμβο για την ψηφιακή καινοτομία στη σύγχρονη τέχνη που εντυπωσίασε το κοινό όσο καμία άλλη χρονιά.
Το ADAF 2024: TECHNO(S)CENE παρουσίασε μία εντυπωσιακή γκάμα 350 έργων 305 καλλιτεχνών από 76 χώρες, που επιλέχθηκαν από περισσότερες από 3.000 προτάσεις που υποβλήθηκαν μέσω του ανοιχτού καλέσματος συμμετοχής, καθώς και επιλεγμένους καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν από την επιμελητική ομάδα του φεστιβάλ, ολοκληρώνοντας ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα.
Το κοινό περιηγήθηκε ανάμεσα σε εμβυθιστικές εμπειρίες μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις (installations), έργα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR/XR), ψηφιακές εικόνες (digital image), διαδικτυακή τέχνη (web art) και εγκαταστάσεις βίντεο (video installations). Το φεστιβάλ παρουσίασε επίσης συλλογές video art και animation με διαφορετικές θεματικές, προβολές έργων που ξεχώρισαν στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών (festivals of the world), όπως η Ars Electronica και το The WOW στο The New Museum of Networked Art, αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα ζωντανών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων περφόρμανς, συναυλιών, DJ sets, εργαστηρίων και ομιλιών. Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών συνεργασιών που διαμορφώνει σε κάθε διοργάνωση, το ADAF ανέδειξε ανερχόμενους καλλιτέχνες από το Chengchi University της Ταιβάν και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του ADAF 2024 ήταν ο διαγωνισμός video mapping με τη συμμετοχή μερικών από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του είδους. Αποτίοντας φόρο τιμής στο μέσο καταβολής του φεστιβάλ, τη βίντεο τέχνη, στην πιο σύγχρονη έκδοσή του—με την τεχνική mapping—, οι θεατές κάθε μέρα με τη δύση του ηλίου εμβυθίζονταν σε σόου φωτός, χρώματος και κινούμενης εικόνας στην όψη των πρώην Δικαστηρίων Σανταρόζα. Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Τομαράς μετά από ψηφοφορία του κοινού.
Από τα πιο εμβληματικά έργα ήταν η μεγάλης κλίμακας υπαίθρια εγκατάσταση FLUX 2024 του Ksawery Kirklewski (PL) που έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης αλληλεπιδρούσαν ασταμάτητα με το έργο αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα σε αυτό, καθώς μέσα από έναν σένσορα μετατρέπονταν σε ψηφιακή εικόνα, συμμετέχοντας έτσι στο έργο-σχόλιο του καλλιτέχνη για τους κρυφούς αλγορίθμους που διαμορφώνουν ταχύτατα τις διαδικτυακές μας επαφές.
Μία από τις δράσεις που προκάλεσαν εξίσου το ενδιαφέρον του κοινού ήταν το ειδικό αφιέρωμα στις Γυναίκες στην Video Art, που τίμησε μερικές από τις πιο σημαντικές δημιουργούς βίντεο τέχνης και ψηφιακών τεχνών, από την δεκαετία του ‘80 έως και σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Shigeko Kubota, Pipilotti Rist και Judith Barry. Αναδεικνύοντας πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας που ήταν για χρόνια στο περιθώριο, το 20ο Athens Digital Arts Festival ανέδειξε το έργο και την επίδραση της γυναικείας ματιάς στην τέχνη.
Ξεχωριστές επίσης στιγμές προσέφερε η παράσταση Uncanny Valley των Rimini Protokoll, ένα έργο που εξερευνά την περίπλοκη σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, μαγνητίζοντας το κοινό και κινητοποιώντας τη σκέψη για το μέλλον της τεχνολογίας. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ADAF 2024, στους χώρους του Εθνικού Θεάτρου – Θέατρο Rex σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», έναντι των πρώην δικαστηρίων, στις 24 και 25 Μαΐου, σε δύο sold-out παραστάσεις.
Παράλληλα, παιδιά και νεανικό κοινό έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία, με διαδραστικές εγκαταστάσεις και ένα παράλληλο πρόγραμμα δράσεων ειδικά σχεδιασμένων για αυτά, συμπεριλαμβανομένων προβολών animation αλλά και εργαστηρίων, στο πλαίσιο του ADAF KIDS, διασφαλίζοντας ότι το φεστιβάλ είναι εκπαιδευτικό και συμπεριληπτικό για κάθε ηλικιακή ομάδα.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το closing event του φετινού φεστιβάλ: τη μουσική συναυλία της πρωτοπόρου ποπ καλλιτέχνιδας ΤΑΜΤΑ. Στην αυλή των πρώην Δικαστηρίων Σανταρόζα, η ΤΑΜΤΑ ερμήνευσε για το κοινό του ADAF τραγούδια από το νέο της άλμπουμ και διασκευές μερικών από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της διεθνούς μουσικής, σε ένα πειραματικό οπτικοκοακουστικό show με μια τέκνο διάσταση που διασκέδασε και συνεπήρε το κοινό.
Το ADAF 2024: TECHNO(S)CENE ήταν μια μεγάλη γιορτή για τον ψηφιακό πολιτισμό, που τίμησε την πλούσια ιστορία του φεστιβάλ και της ευρύτερης σκηνής της ψηφιακής τέχνης, στρέφοντας συγχρόνως το βλέμμα στο μέλλον της τέχνης και του σημείου που εφάπτεται με την τεχνολογία και την επιστήμη. Θεωρώντας ότι η τεχνολογία αποτελεί μια διάχυτη δύναμη που διαμορφώνει την τέχνη, τις δημιουργικές εκφράσεις, τις αντιλήψεις και εν τέλει την ίδια μας την ύπαρξη, το 20ο Athens Digital Arts Festival αποτέλεσε μια διοργάνωση ορόσημο για τις ψηφιακές τέχνες καθώς συμπύκνωσε την εξέλιξη του ψηφιακού πολιτισμού προσφέροντας μια κλεφτή ματιά στο τι πρόκειται να επακολουθήσει.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την επιτυχία του 20ου Athens Digital Arts Festival και βαθιά ευγνώμονες με την μεγάλη ανταπόκριση τόσο των καλλιτεχνών όσο και του κοινού» αναφέρει ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ιδρυτής και διευθυντής του φεστιβάλ. «Αυτή η διοργάνωση αποτελεί μια απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης της ψηφιακής τέχνης και της ικανότητάς της να εμπνέει, να προκαλεί και να οραματίζεται ένα μέλλον όπου η τεχνολογία και η δημιουργικότητα συναντιώνται με πολλαπλούς τρόπους. Αυτή η δύναμη έγινε πιο ορατή από ποτέ σε αυτή την διοργάνωση και μέσα από τον τρόπο που παρουσιάστηκε η ψηφιακή τέχνη σε συνομιλία με την αρχιτεκτονική του ξεχωριστού κτιρίου των πρώην Δικαστηρίων Σανταρόζα, αναδεικνύοντας έτσι συγχρόνως και αυτό το ιστορικό κτήριο της Αθήνας. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εμπειρία και ανυπομονούμε για την επόμενη διοργάνωση με την υπόσχεση να συνεχίζουμε να ωθούμε τα όρια μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας και επιστήμης υποστηρίζοντας και αναδεικνύοντας πάντα τους σύγχρονους δημιουργούς».
20ο Athens Digital Arts Festival «TECHNO(S)CENE»
16-26 Μαΐου 2024
Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα
Πλατεία Δικαιοσύνης
Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»
2024.adaf.gr#ADAF #ADAF2024
Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «20o και 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival», η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.
Το 20ο Athens Digital Arts Festival υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείο Ανάπτυξης, του Υπουργείο Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).