Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Να μπει ψηλά ο τουρισμός στην ευρωπαϊκή ατζέντα Εκδήλωση – συζήτηση...

Να μπει ψηλά ο τουρισμός στην ευρωπαϊκή ατζέντα Εκδήλωση – συζήτηση του ΞΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών

Η ανάγκη να βρεθεί ο τουρισμός ψηλά στην ατζέντα της ευρωπαϊκής πολιτικής τονίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε) την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, για την παρουσίαση του «Μανιφέστου» της HOTREC που περιλαμβάνει τα αιτήματα του ευρωπαϊκού τομέα της φιλοξενίας ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

H HOTREC ορίζει πέντε σαφείς προτεραιότητες προς τα θεσμικά όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ για την επόμενη πενταετία:

  1. Ενίσχυση του τουρισμού. Ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής στην ΕΕ επειδή σχετίζεται με πολλούς άλλους κλάδους και παράγει το 10% του Ακαθάριστου Προϊόντος της Ευρώπης.
  2. Αντιμετώπιση ελλείψεων σε δεξιότητες και εργατικό δυναμικό. Η λήψη αποτελεσματικών μέτρων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την προσέλκυση, εκπαίδευση και διατήρηση ταλέντων.
  3. Διασφάλιση δίκαιων ψηφιακών κανόνων. Πρέπει να διαφυλάσσεται μια δίκαιη σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων φιλοξενίας και των διαδικτυακών διαμεσολαβητών. Ειδική έμφαση στην εξασφάλιση αποτελεσματικών κανόνων για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις που να εξισώνουν τους όρους στον τομέα της διαμονής και να προάγουν τον θεμιτό ανταγωνισμό.
  4. Επένδυση στη βιωσιμότητα. Δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και παροχή επαρκούς υποστήριξης από την ΕΕ, με σκοπό να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση στον τομέα της φιλοξενίας και να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην απεξάρτηση από τον άνθρακα και σε βιώσιμες πρακτικές.
  5. Προσαρμογή στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ικανοποίησης των εύλογων απαιτήσεων των καταναλωτών για σαφήνεια και ενημέρωση, παράλληλα με την επιβολή αναλογικών απαιτήσεων στους επιχειρηματίες φιλοξενίας.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των υποψηφίων ευρωβουλευτών Ελίζας Βόζεμπεργκ (Ν∆) και Όλγας Μαρκογιαννάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.) με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο τουρισμός έχει ειδικό βάρος και σημασία για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς στηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεισφέρει καταλυτικά στην απασχόληση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα. Είναι ο λόγος που το ΞΕΕ πρωταγωνιστεί,  προκειμένου ο τουρισμός να έχει τη θέση που αξίζει στην ευρωπαϊκή ατζέντα.  Κι αυτό πρέπει να  εκφράζεται στην πράξη με βάση τις προτεραιότητες που παρουσιάσαμε, με ειδική χρηματοδοτική γραμμή για τον τουρισμό και με τη θέσπιση Επιτρόπου Τουρισμού. Ακούσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις των υποψηφίων ευρωβουλευτών που μας τίμησαν με την παρουσία τους, προσβλέπουμε σε μια παραγωγική συνεργασία με το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη αξία να υπάρχει σε αυτό ισχυρή ελληνική φωνή και εκπροσώπηση.»  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.