Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Όλ. Κεφαλογιάννη στην έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe

Η Όλ. Κεφαλογιάννη στην έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe

‘‘Η έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe είναι αφιερωμένη στη διαφύλαξη της αυθεντικότητας, του χαρακτήρα, του φυσικού περιβάλλοντος και του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το όραμά μας για έναν αειφόρο τουρισμό που υπηρετεί τις αξίες μιας Ελλάδας, η οποία σέβεται το παρελθόν της και συνεχίζει να εμπνέει και να γοητεύει ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης” υπογράμμισε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την έκθεση του σπουδαίου Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα, η οποία συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Τουρισμού τον ΕΟΤ και το Μουσείο της Ακρόπολης και παρουσιάζεται στην αίθουσα εκθέσεων του Μουσείου από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.
H Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη

Η κα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι ‘‘ο Robert McCabe, έχει βεβαίως τιμηθεί στο παρελθόν πολλές φορές για το έργο του, αυτή ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία και το Υπουργείο Τουρισμού, αναγνωρίζει και τιμά την προσφορά του, γιατί εκτός των άλλων, μέσα από τις φωτογραφίες του διακρίνουμε ασφαλώς την Ελλάδα της αυθεντικής φιλοξενίας και μια Ελλάδα όπως την οραματιζόμαστε: που ενσαρκώνει τις αξίες τις βιώσιμης ανάπτυξης’’.
Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι “η ιδέα για την έκθεση «Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων», γεννήθηκε μέσα από το νέο μας όραμα για τον ελληνικό τουρισμό, ένα όραμα που υπηρετεί το μέτρο, την ισορροπία, τον σεβασμό των ανθρώπων, της φύσης των παραδόσεων του τόπου μας’’. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον τίτλο που όπως είπε, προέρχεται από τον Ομηρικό στίχο «Xαίρε Ξείνε, παρ’ άμμι φιλήσεαι» (σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη «Ξένε μου, καλωσόρισες, έλα να σε φιλέψουμε») και από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, «Ελλάς η χώρα των ονείρων».
Robert McCabe

‘‘Μέσα από τις φωτογραφίες του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου και φιλέλληνα Robert McCabe, πρόσθεσε η κα Κεφαλογιαννη, ‘αποτυπώνεται μια διαχρονική Ελλάδα γεμάτη συναίσθημα, αυθεντικότητα, ιστορία”.
Η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι ο McCabe ‘‘καταγράφει τον χαρακτήρα, το βλέμμα, τις προσδοκίες ενός λαού που ξέρει διαχρονικά να αγωνίζεται και να ελπίζει. Αναδεικνύει ανθρώπους, πολιτισμό, ιστορία, φυσική ομορφιά. Καταγράφει αρχιτεκτονήματα, μνημεία, καθημερινές ασχολίες και συνήθειες».
Και τόνισε: ” Οι φωτογραφίες του αναδεικνύουν πως η έννοια της φιλοξενίας στην Ελλάδα στηρίζεται ιστορικά στον ανθρώπινο παράγοντα, στην αυθεντική αλληλεπίδραση των ταξιδιωτών με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους’’.
Κατά την τοποθέτηση του ο κ. McCabe είπε έκανε μια αναδρομή της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1954 με τον αδελφό του τονίζοντας ότι ‘‘Εκείνο το καλοκαίρι έγινε μια ολόκληρη ζωή’” και πρόσθεσε: ‘‘Σύντομα θα γίνω 90 ετών. Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια υπέροχη φίλη. Μου έδωσε τη χαρά να ανακαλύψω τα χωριά, τις θάλασσες και τα νησιά της, καθώς και την εκπληκτική ιστορία της. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μερικές από αυτές τις ανακαλύψεις με τις φωτογραφίες μου’’.
Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφίες του Robert McCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη, ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της ‘Καλυψούς’, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά του αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα».
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, Επιμελητής της Έκθεσης ο οποίος επεσήμανε ότι οι φωτογραφίες του ΜcCabe αποτελούν έναν εθνικό θησαυρό για την Ελλάδα, καθώς μέσα από το φακό του έχει αποτυπωθεί η αμέριστη αγάπη των Ελλήνων για τη χώρα τους.
Ο Αρχιτέκτων της Έκθεσης καθηγητής του ΕΜΠ κ. Μανώλης Σταυρακάκης, εξέφρασε την χαρά του που συμμετείχε στο σπουδαίο έργο του κ. McCabe, υπογραμμίζοντας τη ‘‘βαθιά εμβάθυνση, στα πρόσωπα των Ελλήνων που κοιτάζουν τον φακό του Robert McCabe, το ελληνικό τοπίο, ή εμάς τους θεατές που στεκόμαστε μπροστά τους στον εκθεσιακό χώρο”.
O συνθέτης Μίνως Μάτσας

Τέλος, ο συνθέτης Μίνως Μάτσας ο οποίος προσέφερε τη μουσική υπόκρουση για την έκθεση του Robert McCabe, τόνισε πόσο φιλόξενα και ζεστά αισθάνθηκε κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν στο σπίτι του σπουδαίου φιλέλληνα φωτογράφου μια κρύα νύχτα του Χειμώνα ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε την έκθεση συναρπαστική, με στοιχεία δωρικότητας και δραματικότητας.
Ο κ R. McCabe, έχει τιμηθεί πολλές φορές για το έργο του, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία και το Υπουργείο Τουρισμού, αναγνωρίζει και τιμά την προσφορά του, βλέποντας μέσα από τις φωτογραφίες του μια Ελλάδα που ενσαρκώνει τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης και της αυθεντικής φιλοξενίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.