Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, το πρωί της Τρίτης 7/05, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά και τον Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Παναγιώτη Νιάφα, πραγματοποίησε αυτοψία στο βουνό της Πεντέλης, έναν από τους «πράσινους πνεύμονες» της Αττικής. Η επιθεώρηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας διαχείρισης και προετοιμασίας για τις προκλήσεις που θέτει η φετινή αντιπυρική περίοδος, ιδίως μετά από έναν ξηρό και άνυδρο χειμώνα.
Στα έργα πυροπροστασίας περιλαμβάνονται η συντήρηση των χωματόδρομων, το κλάδεμα των δέντρων όπου υπάρχουν καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, ο καθαρισμός ξερής βλάστησης και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της Πολιτικής Προστασίας, της Αυτοδιοίκησης, των αρμόδιων φορέων και των κατοίκων για να διασφαλιστεί ότι οι περιοχές αυτές διατηρούνται ασφαλείς και καθαρές.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σήμερα κάνουμε αυτοψία με τον κύριο Υφυπουργό, τον κύριο Τουρνά και τον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, τον κύριο Νιάφα, σε όλες τις περιοχές που εφάπτονται με την Πεντέλη, έναν από τους τρεις πνεύμονες πρασίνου και οξυγόνου στο Λεκανοπέδιο. Εδώ κάνουν έργα το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το Antinero 3 – καθαρισμός και διάνοιξη χωμάτινων δρόμων, κάνει έργα ο ΔΕΔΔΗΕ – κλαδέματα και καθαρισμός του πρασίνου και χόρτου, και προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας διαμέσου των Δήμων – γιατί βλέπετε είναι μία περιοχή περιαστική, περιδασική με πολλά θέματα και πολλά προβλήματα. Τα κλαδιά απ’ τα πεύκα στους κήπους τους, στα σπίτια τους, στις περιοχές που είναι εντός των δήμων, να τα καθαρίσουν. Έχουμε δώσει παράταση μέχρι τις 30 Μαΐου. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά όλους να κάνουν την δουλειά τους. Θα πάμε γύρω-γύρω από τον ορεινό όγκο, θα φτάσουμε μέχρι κάτω, στην άλλη πλευρά, την ανατολική. Ξεκινήσαμε πίσω από την βόρεια πλευρά του ορεινού όγκου.
Θα ήθελα να πω ότι η δουλειά αυτή ποτέ δεν τελειώνει. Πάντα υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα. Και άλλα θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη και την προετοιμασία. Έχουμε δώσει μεγάλη βάση όμως σε αυτό τη φετινή χρονιά. Είναι μια δύσκολη χρονιά, ένας άνυδρος χειμώνας. Το φθινόπωρο έφτασε μέχρι το Δεκέμβρη μήνα. Δεν υπάρχει χιόνι και πάγος στο βουνό για να λιώσει το καλοκαίρι. Οι συνθήκες δημιουργούν μια πολύ μεγάλη πρόκληση για εμάς όλους. Την προσπάθεια θα την κάνουμε από κοινού: το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία, τα άλλα Σώματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αυτοδιοίκηση και παρακαλώ πάρα πολύ θερμά και τους συμπολίτες μας και όλους τους ανθρώπους των περιοχών αυτών κατά κύριο λόγο. Ελάτε να προστατεύσουμε όλοι μαζί το σπίτι μας.
Ήδη όπως βλέπετε από το Μάρτιο έχουν μπει πολλά-πολλά πρόστιμα για πυρκαγιές εξ αμελείας – αυτό είναι το ένα κομμάτι το οποίο μας απασχολούσε. Ανέβηκαν και τα ποσά αυτά με βάση τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη. Δεν θα θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Θα θέλαμε να υπάρχει και συνείδηση συλλογική και κοινωνική του καθενός από εμάς. Δεν ζητάμε κάτι ξένο από τη φύση του ανθρώπου: να προστατεύσει το σπίτι του, την οικογένειά του, τους ανθρώπους του. Η πολιτεία φυσικά έχει αυτή την ευθύνη κι αναλαμβάνει αυτό το μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά να μπούμε στις αυλές του κόσμου δεν γίνεται. Πρέπει οι ίδιοι να κάνουν αυτό που πρέπει. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές, ξέρουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών πόσο μεγάλες δυσκολίες υπάρχουν και πόσες πολλές φορές και χρονιές έχουν κινδυνεύσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ: Είχαμε αρκετές πυρκαγιές. Στατιστικά βέβαια είμαστε στα ίδια επίπεδα. Εντούτοις, είναι φωτιές που μπαίνουν αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα από αγρότες ή βοσκούς, για να καθαρίσουν τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται. Οφείλουν όμως και αυτοί να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην τους ξεφύγουν οι φωτιές. Οφείλουν να το κάνουν αυτό εκτός αντιπυρικής περιόδου, όταν δεν υπάρχει άνεμος, να έχουν μαζί νερό έτσι ώστε να τη σβήσουν συνέχεια.
Παρ’ όλα αυτά, κάποια τέτοια μέτρα δεν τα τηρούν με αποτέλεσμα να τους ξεφεύγει. Και δυστυχώς, πράγματι έχουμε φτάσει να έχουμε αρκετές φωτιές. Έχουμε κάνει πάνω από 300 συλλήψεις και έχουν επιβληθεί πάνω από 400 πρόστιμα από τις αρχές του έτους. Ήδη βέβαια, όπως είπε ο κύριος Υπουργός, από 1η Μαΐου έχουμε μπει στην αντιπυρική και έχουν αυξηθεί όλα αυτά, και τα πρόστιμα και οι διατάξεις που εφαρμόζονται. Άρα, λοιπόν, από εδώ και στο εξής, απαγορεύεται η φωτιά.