Αρχική Δήμοι Stama: Ανοιχτή επιστολή προς Δήμαρχο Αθηναίων – Γιατί οδηγηθήκαμε στα δικαστήρια;

Stama: Ανοιχτή επιστολή προς Δήμαρχο Αθηναίων – Γιατί οδηγηθήκαμε στα δικαστήρια;

Αξιότιμε Δήμαρχε Αθηναίων, αγαπητέ κε Δούκα

Σε άρθρο σας στην Καθημερινή με ημερομηνία ανάρτησης 21.04.2024 διαβάσαμε πολύ ενδιαφέρουσα στοιχεία τοποθετήσεις, προτάσεις αλλά και μια εκ παραδρομής σοβαρή ανακρίβεια που δημιουργεί σύγχυση και λάθος εντυπώσεις για το ρόλο των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Θα μας επιτρέψτε λοιπόν να τοποθετηθούμε και να διευκρινίσουμε.

Είναι γεγονός ότι η Αθήνα τα τελευταία χρόνια καταγράφει συνεχή άνοδο στη προσέλκυση των επισκεπτών της. Αυτό οφείλεται κατά πολύ μεγάλο μέρος στην συμβολή και της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και στο ελκυστικό τρόπο φιλοξενίας που προσφέρει. Τα ακίνητα που προσφέρονται και από τις εταιρείες διαχείρισης και από τους ιδιώτες της πόλης είναι υψηλού επιπέδου και παρέχονται σε προσιτές τιμες. 

Όπως αναφέρετε και εσείς στο άρθρο σας σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων– καταγράφεται αύξηση κατά 475% στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα ήθελαν πολύ να είναι στη θέση της Αθήνας. 

Πιστέψτε μας.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι επισκέπτες των πόλεων πιέζουν τα συστήματα και τις υποδομές της. Για αυτό χαιρετίζουμε τις προτάσεις σας ώστε το τέλος ανθεκτικότητας να οδηγείται στα ταμεία της τοπικής αυτοδιοίκησης και συντασσόμαστε με την απόφαση της ΚΕΔΕ. Επίσης για το τέλος παρεπιδημούντων εάν αυτό νομοθετηθεί και επανέλθει στο 2% δε θα μας βρεί αντίθετους. 

Θέλουμε και εργαζόμαστε για το όφελος και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Πιστεύουμε ότι οι πόλεις μας και οι κοινωνίες μας θα πρέπει να ωφελούνται από την άνοδο των επισκεπτών τους.

Το μοναδικό ζήτημα στα παραπάνω είναι ότι δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε. Ούτε εσείς, ούτε και εμείς. Το παραδέχεστε και εσείς στο κείμενο σας όπου αναφέρετε ότι, «το τέλος παρεπιδημούντων που ήδη καταβάλλεται στον δήμο, όπως και σε όλους τους δήμους, να αποδίδεται στο ποσοστό που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, στο 2% και όχι στο 0,5% που με υπουργική απόφαση μειώθηκε το 2009»

Γιατί οδηγηθήκαμε στα δικαστήρια λοιπόν; 

Όπως αναφέρετε στο άρθρο σας «Ο δήμος της Αθήνας έχει επιβάλει το τέλος παρεπιδημούντων και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγος για τον οποίο έχει οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια» 

Ο Δήμος Αθηναίων και κάθε δήμος της χώρας όπως και εσείς αποδέχεστε δεν μπορεί από μόνος του να νομοθετήσει για το τέλος παρεπιδημούντων (δείτε παραπάνω)

Οδηγηθήκαμε στα δικαστήρια αγαπητέ Δήμαρχε γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή εντελώς αυθαίρετα άρχισε να ζητάει από τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιες μισθώσεων τέλος παρεπιδημούντων από το 2017 και να επιβάλλει πρόστιμα. Τέλος το οποίο δεν επιβαλλόταν δια νόμου. Η επιβολή του έγινε νόμος για τη βραχυχρόνια μίσθωση με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 

Αμφισβητείται αυτό;

Παρόλες τις προσπάθειες μας να εξηγήσουμε το λανθασμένο του πράγματος και κατόπιν δυο συναντήσεων με τους αρμόδιους του Δήμου σας και παρουσία των νομικών εκπροσώπων εκατέρωθεν το μόνο που εισπράξαμε ως απάντηση είναι ότι «έχουμε δίκιο όπου και εάν ρωτήσαμε. Εσείς πηγαίνετε όπου θέλετε να βρείτε το δίκιο σας». Αυτό ακριβώς πράξαμε, ακολουθώντας την δικαστική οδό.

Αγαπητέ δήμαρχε εάν η άποψη της προηγούμενης διοίκησης είναι σωστή τότε θα πρέπει να μας καταλογιστεί από το 2017, ΦΠΑ και τέλος ανθεκτικότητας εκτός από το τέλος παρεπιδημούντων. Όλα αυτά όμως νομοθετήθηκαν τελεσίδικα με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 

Αμφισβητείται αυτό;

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ακολουθήσουμε τους νόμους του κράτους και εξυπηρετήσουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις. Αυτό το αποδεικνύει η φορολογική συμμόρφωση της αγοράς μας η οποία είναι από τις πιο υψηλές στη χώρα. Το άδικο και το αυθαίρετο όμως δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Θα δώσουμε όλους τους αγώνες για το δίκιο μας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. 

Θα διαφυλάξουμε την τουριστική ανάπτυξη της πόλης ή όχι;

Θα συνεργαστούμε για τη βελτίωση της και  την αναβάθμιση της προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, όπως η πόλη μας, οι κάτοικοι της, οι επιχειρηματίες της και οι επισκέπτες μας ή θα αναλωθούμε σε πόλεμο χαρακωμάτων και κυνήγι μαγισσών;

Σας καλούμε να εργαστούμε από κοινού για το καλύτερο.

Με αφορμή της ανοιχτής επιστολής μας παρακαλούμε θερμά απαντήστε μας στην από της 1ης Απριλίου επιστολή μας την οποία έχετε λάβει και έχει κοινοποιηθεί και στο νομικό σας τμήμα με το οποίο ζητάμε συνάντηση για να βρεθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι λύσεις δεν βρίσκονται στους δικαστικούς αγώνες αλλά στον καθημερινό αγώνα συνεργασίας και βελτίωσης των σχέσεων. Όσο δύσκολος και να είναι.

Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε πράξη την αισιοδοξία που φέρνει η εκλογή σας για συνεργασία και διάλογο όλων των εμπλεκομένων μερών. Εμείς δηλώνουμε παρών!

Με εκτίμηση

Το ΔΣ του Stama Greece

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.