Home Forum Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού ενώνεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής...

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού ενώνεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δήλωση ορόσημο, που υπόσχεται αποφασιστική δράση για πιο βιώσιμα ταξίδια και τουρισμό υπέγραψαν χθες στο νησί της Ρόδου, στο πλαίσιο του Φόρουμ : “EU Tourism: Resilience in the Climate Crisis Era”, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών επαγγελματικών οργανώσεων από τον τομέα των ταξιδιών, του τουρισμού και της αναψυχής. 

Η υπογραφή της διακήρυξης έγινε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. 

Η κοινή δήλωση αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ενίσχυση της συνεργασίας και βοήθειας στον τουρισμό με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι της βιωσιμότητας. 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο τομέας δεσμεύεται να δώσει προτεραιότητα στην απανθρακοποίηση, να ενισχύσει τη συνεργασία και να συμμετάσχει σε ένα ουσιαστικό διάλογο με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Καθώς οι εκλογές στην Ε.Ε είναι προ των πυλών, καλούμε τους ιθύνοντες να διατηρήσουν τα ταξίδια και τον τουρισμό ψηλά στην πολιτική ατζέντα και να προβλέψουν ειδικά κονδύλια στον προϋπολογισμό για πρωτοβουλίες βιώσιμου τουρισμού. Η διακήρυξη επιδιώκει να ωθήσει τη βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού προς ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον, ενώ αξιώνει την υποστήριξη της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι βασικές δεσμεύσεις της διακήρυξης περιλαμβάνουν:

  1. Απανθρακοποίηση: Εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης για το κλίμα σε οργανωτικό επίπεδο για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  
  2. Παγίωση των δεσμεύσεων: Επαναβεβαίωση και ενίσχυση των δεσμεύσεων για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα έως το 2050, όπως εγκρίθηκαν στις διακηρύξεις της Γλασκώβης και της Τουλούζης.
  3. Καταλύτης για τη βιομηχανία: Προώθηση κουλτούρας ευαισθητοποίησης και υπευθυνότητας με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την παροχή εμπειρογνωμοσύνης για την προώθηση των προσπαθειών απαλλαγής από τον άνθρακα.
  4. Στήριξη των ΜΜΕ: Υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την προσαρμογή στις κλιματικές προκλήσεις και την πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες απαλλαγής από τον άνθρακα.
  5. Εκπαίδευση και κατάρτιση: Υποστήριξη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε δεξιότητες βιωσιμότητας
  6. Συνεργασία: Δέσμευση για τακτικές συνεδριάσεις με σκοπό την αξιολόγηση της προόδου και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και διαμόρφωση ενός βατού ρυθμιστικού τοπίου με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς χάραξης πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά : 

«Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση και στην υπογραφή μιας σημαντικής διακήρυξης, που φέρνει κοντά τόσους πολλούς φορείς και εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας για να αναδείξουν το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τουρισμός. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται στο νησί της Ρόδου, διότι όλοι θυμόμαστε πολύ καλά ότι η Ρόδος επλήγη έντονα το περασμένο καλοκαίρι από μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, αλλά κατάφερε να ανακάμψει με απίστευτα μεγάλη ταχύτητα. Πιστεύω ότι αυτό δεν δείχνει μόνο την ανταπόκριση του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας, του Δήμου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η τουριστική βιομηχανία και η τοπική κοινωνία της Ρόδου ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν τους επισκέπτες».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι : 

«Θα ήθελα πρωτίστως να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της HOTREC, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ρόδο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η επιλογή της Ρόδου για τη διεξαγωγή του Rhodes Forum με θέμα την Ανθεκτικότητα στον ευρωπαϊκό Τουρισμό αποτελεί τιμή για το νησί και αναγνώρισή του ως έναν ώριμο και σοβαρό τουριστικό προορισμό. Εμπεριέχει επίσης και έναν συμβολισμό που απορρέει από την εμπειρία της Ρόδου: ότι οι κρίσεις στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι εδώ και ότι η επιτυχής διαχείρισή τους εξαρτάται από δύο παράγοντες: τον σχεδιασμό και την προετοιμασία από τη μία και την ενότητα και συνεργασία από την άλλη.

Η Διακήρυξη της Ρόδου που υπογράφηκε σήμερα από τα μέλη της HOTREC είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς τον βιώσιμο Τουρισμό του αύριο. Ως Περιφερειάρχης του Νοτίου Αιγαίου αλλά και ως εκπρόσωπος της Πολιτείας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας προχωράμε μαζί μπροστά χέρι χέρι, με συντονισμένη συνεργασία. Με την ενέργεια που η Διακήρυξη της Ρόδου θα παράξει, ας αδράξουμε όλοι αυτή την ευκαιρία με θάρρος και πίστη, συνειδητοποιώντας ότι οι πράξεις μας σήμερα θα διαμορφώσουν τον κόσμο του αύριο».

Ο πρόεδρος της  Hotrec και πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος  κ. Αλέξανδρος Βασιλικός αναφερόμενος στη διακήρυξη τόνισε : 

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δοκιμάζει όλους. Ο Τουρισμός δεν αποτελεί εξαίρεση. Με τη σημερινή Διακήρυξη της Ρόδου, η ευρωπαϊκή βιομηχανία του τουρισμού δεσμεύεται σε ένα βιώσιμο δρόμο για τον τομέα και καλεί τη νέα ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας».

Σημειώνεται τέλος ότι την Κοινή Δήλωση υποστηρίζουν οι παρακάτω ευρωπαϊκές οργανώσεις : A4E, ACI Europe, CLIA, ECTAA, EEIA, ERA, HOTREC, IAAPA, IRU, Ruraltour.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version