Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εφόλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου της Ε.Ξ.Σ. Αντώνη Παγώνη

Εφόλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου της Ε.Ξ.Σ. Αντώνη Παγώνη

 

Απαντώνας απο το Ελσίνκι συγκεκριμένα όπου παρακολουθεί συνέδριο για τον τουρισμό, στην πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη γενική εικόνα των κρατήσεων για τη Σαντορίνη αυτή την περίοδο, ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι φέτος η Φινλανδική αγορά προτιμά την Ελλάδα με την Κρήτη και τη Σαντορίνη να αποτελούν τις δημοφιλέστερες επιλογές. Σε ότι αφορά τη Σαντορίνη ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι φέτος από το σύνολο της Σκανδιναβικής αγοράς υπάρχει μεγάλη ζήτηση, με την αύξηση να φτάνει στο 20%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2019, με το κλείσιμο της χρονιάς σε μέσο όρο να υπολογίζεται απο τη συγκεκριμένη αγορά στο 7 με 10%.

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές το τελευταίο διάστημα στον Τύπο για μείωση της τουριστικής κίνησης σε συγκεκριμένα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των οποίων και η Σαντορίνη, ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι ως προς αυτό δηλώνουμε “συγκρατημένα αισιόδοξοι” όπως είμαστε και για το προσεχές μέλλον, συμπληρώνοντας αφενός πως ο Ιούλιος και Αύγουστος σώθηκαν λόγω των προσφορών, και υπενθυμίζοντας αφετέρου πως η Σαντορίνη αποτελεί προορισμό για όλα τα βαλάντια, τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση, με τιμές που στην πρώτη ξεκινούν σε καλά ξενοδοχεία από 80 ευρώ κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Συνεχίζοντας ως προς τις κρατήσεις, ανέφερε οτι οι κρατήσεις από την Ευρώπη είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, απο την Αγγλία το ίδιο, ενώ η Αμερική εμφανίζει αύξηση, σε αντίθεση με την Αυστραλία που εμφανίζει σημαντική μείωση, η οποία δεν εξισορροπείται από τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες, μαζί με την Κίνα.

Σε ερώτηση σχετικά με τον “υπερτουρισμό” ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ως τουριστικός όρος στην διεθνή τουριστική βιομηχανία, κι ότι αυτό που έχει ανάγκη η Σαντορίνη είναι η λογική και βιώσιμη ανάπτυξή της και η γρήγορη εφαρμογή του DMO για τη διαχείρισή της ως προορισμού. Μάλιστα ανέφερε οτι ευθύνη στην αντιμετώπιση και διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς έχει και το κράτος, το οποίο θα έπρεπε να ανταποδίδει σε ποιοτικές υποδομές τις εισπράξεις του απο τον τουρισμό, με τα νησιά να έχουν κάκιστες υποδομές.

Σε οτι δε αφορά το birth allocation, ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι από μόνο του αυτό το σύστημα δεν θα λύσει τα προβλήματα του νησιού, όσο ανάγκη η οργάνωση και υποδομών. Μάλιστα ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι ο Δήμος Θήρας είναι από τους πιο πλούσιους πανελλαδικά δήμους, και δεν θα έπρεπε η Σαντορίνη που αποτελεί παγκόσμιο διεθνή προορισμό να εκτίθεται ακόμη με το ΧΑΔΑ της και τα σκουπίδια να θάβονται σε περιοχή Natura, ούτε να υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα στο λιμάνι, αλλά οι υποδομές να είναι αντάξιες των προσδοκιών των επισκεπτών αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων, από σεβασμό στους κατοίκους και επισκέπτες.

Σχετικά με την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι τα τελευταία προ Covid χρόνια κυρίως λόγω των Ασιατών, η Σαντορίνη είχε επισκεψιμότητα όλο το χρόνο, όμως ακόμη η ασιατική αγορά δεν έχει επιστρέψει, με την τουριστική περίοδο να περιορίζεται και να διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό στη βάση των προγραμμάτων των charter που στους καλοκαιρινούς προορισμούς προγραμματίζονται για 6μηνο, γεγονός που σημαίνει οτι χωρίς αυτά, δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση σεζόν. Εμείς όμως στη Σαντορίνη δεν έχουμε παράπονο, μιας και η τουριστική περίοδος ξεκινά μέσα Μάρτη και ολοκληρώνεται τέλος Οκτώβρη ή και Νοέμβρη, ανάλογα με τα ξενοδοχεία.

Σε ερώτηση για το εάν το νησί “αντέχει” κι άλλα ξενοδοχεία, ο κ. Παγώνης απάντησε πως βιώσιμα και σωστά ναι, αλλά αφού πρώτα ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό, το οποίο θα πρέπει όμως να διέπεται απο λογική και δικαιοσύνη, ώστε να μην παγώνει ξενοδοχειακές άδειες την ώρα που θα επιτρέπει την δημιουργία συγκροτημάτων κατοικιών airbnb, μιας κι αυτό είναι οξύμωρο, όπως και το οτι ενώ στα ξενοδοχεία απαιτούνται ειδικοί περιβαλλοντικοί και διαχειριστικοί κανόνες, στα συγκροτήματα κατοικιών δεν απαιτούνται, που σημαίνει οτι τα ξενοδοχεία υποχρεούνται και καλώς να είναι φιλικά στο περιβάλλον, ενώ άλλα μεγάλα ακίνητα όχι.

Ως προς την έλλειψη στέγης κατοικίας στο νησί ο κ. Παγώνης είπε οτι το κράτος θα πρέπει να οριοθετήσει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναλαμβάνοντας τη ευθύνη του, όπως και οι εργοδότες που πλέον φροντίζουν να εξασφαλίζουν στέγη για το προσωπικό τους, αναφέροντας περίπτωση επιχειρηματία που αυτή τη στιγμή κατασκευάζει 110 σπίτια για διαμονή προσωπικού, επενδύοντας 15 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Παγώνης ανέφερε πως οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε τη βαριά βιομηχανία μας τον τουρισμό, μιας και ο ανταγωνισμός πλέον είναι σε κάθε επίπεδο, και οικονομικό, μεγάλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.