Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ντουμπάι, μεταξύ εκπροσώπων 59 χωρών και διεθνών οργανισμών, υπουργικός διάλογος, υψηλού επιπέδου, ανάμεσα στη νεοϊδρυθείσα «Ομάδα Φίλων για την Κλιματική Δράση και τον Πολιτισμό», στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης των Μερών (COP28) της Σύμβασης των ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή UNFCCC.
Στη συνάντηση συμμετείχε διαδικτυακά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και με φυσική παρουσία ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, όπως και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης, ως πρόεδρος της διεπιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.
Στην παρέμβασή της, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε: «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι κάτι περισσότερο από επίκαιρη. Η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα και έμμεσα όλες τις μορφές της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικές ή άυλες, καθώς οι κλιματικοί κίνδυνοι παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα, ένταση και διάρκεια και αναμένεται να ενταθούν δραματικά στο μέλλον, σύμφωνα με τα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά μέσω της κοινής της πρωτοβουλίας με την UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη (United Nations Framework Convention on Climate Change – UNFCCC) «για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Επιπλέον, έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προληπτικών μέτρων, μαζί με μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις σε εθνική κλίμακα, με έμφαση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία που είναι πιο ευάλωτα στους κλιματικούς κινδύνους. Το σχέδιο αξιοποιεί επίσης το δυναμικό του Πολιτισμού, από τις τέχνες έως την πολιτιστική κληρονομιά, για να υποστηρίξει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και να εξοικειωθούν με τις προκλήσεις και τις προοπτικές ενός ανθεκτικού στο κλίμα μέλλοντος. Πρέπει να είμαστε προνοητικοί για την αποτροπή των κινδύνων, σε πρώιμα στάδια και να λαμβάνουμε υπόψη ότι η προσαρμογή και ο περιορισμός των επιπτώσεων θα πρέπει να ακολουθούν μια συμμετοχική και συμπεριληπτική προσέγγιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ευάλωτες ομάδες, τις κοινότητες και τα οικοσυστήματα.».
Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν μπορεί να αναβληθεί. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, το οφείλουμε όμως και στους προγόνους μας που δημιούργησαν αξιοθαύμαστα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ευθύνη όλων μας να αξιοποιήσουμε την αρχαία σοφία, να οικοδομήσουμε την ανάπτυξη και να ευδοκιμούμε σε αρμονία με τη φύση».
Η Ομάδα Φίλων για την Κλιματική Δράση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα για την κλιματική δράση, ώστε να αναδειχθεί με ενάργεια ο επείγων χαρακτήρας στη λήψη δράσεων και για την ανάδειξη της ευαλωτότητας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την UNESCO, το 1/3 των προστατευόμενων μνημείων απειλούνται από την άνοδο της στάθμη της θάλασσας.