Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Όλ. Κεφαλογιάννη- Θα κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο φιλοξενίας

Όλ. Κεφαλογιάννη- Θα κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο φιλοξενίας

Στο όραμα, τους στόχους και τις δράσεις για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία εγκαινίασε την έκθεση XENIA 2023 και μίλησε στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Έχουμε τη βούληση, το σχέδιο και την τεχνογνωσία, τόνισε η κυρία Κεφαλογιάννη, ώστε να κάνουμε την Ελλάδα πρότυπο φιλοξενίας και προορισμό αξέχαστων ταξιδιωτικών εμπειριών, με μία ανάπτυξη δίκαιη και ισόρροπη, τα οφέλη της οποίας θα αφορούν ολόκληρη τη χώρα και όλους τους έλληνες πολίτες.

Προσδιορίζοντας τους στόχους και τη νέα στρατηγική, η κυρία Κεφαλογιάννη παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει:

-Την προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, με παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής.

-Τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με ποικίλες δραστηριότητες όπως ο ορεινός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.

-Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ακολουθήσουν τη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και τη φήμη της Ελλάδας ως παγκόσμιου τουριστικού brand.

Αναφερόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε συνιστά ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση χάραξης μιας νέας πολιτικής για τον ελληνικό τουρισμό, και ότι θα συνεχιστούν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με διαβούλευση και τη συνεργασία του συνόλου των φορέων τουρισμού.

Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Κεφαλογιάννη στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2022- 2025», τονίζοντας ότι έχει ήδη διασφαλιστεί η σταθερή ροή της χρηματοδότησης, μέχρι τη λήξη του, ενώ ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος παρέχει τη δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Εστιάζοντας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η υπουργός χαρακτήρισε δεδομένη τη νομοθέτηση πλαισίου κανόνων ελέγχου και φορολόγησης, με την οριοθέτηση ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών, με πρώτο την αναλογική εφαρμογή και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των τελών που υφίστανται τα ξενοδοχεία.

Η υπουργός αφού εγκαινίασε την έκθεση Xenia, η οποία αποτελεί το κορυφαίο εμπορικό φόρουμ του ξενοδοχειακού κλάδου, περιηγήθηκε στα περίπτερα εκθετών από όλη τη χώρα.

Η ομιλία της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγα Κεφαλογιάννη στη Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ την 25η Νοεμβρίου 2023

Με ιδιαίτερη  χαρά και τιμή βρίσκομαι σήμερα στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος,

έναν πολύτιμο συνομιλητή και θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας εδώ και δεκαετίες, για την ανεκτίμητη συνεισφορά του στην πρόοδο του ελληνικού τουρισμού.

Για την αφοσίωση σας στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φιλοξενίας, που έχει συμβάλει καίρια ώστε η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων brands παγκοσμίως.

Και βεβαίως για τη συμβολή σας στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας συνολικά. Σε περιόδους μάλιστα εξαιρετικά δύσκολες, κατά τις οποίες ο τουρισμός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

Αναδείχθηκε σε κρίσιμο παράγοντα για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας. Με καταλυτική συνεισφορά στο εθνικό προϊόν, στην τόνωση της απασχόλησης, στην αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Με τη συνεργασία όλων, Πολιτείας, φορέων, επιχειρήσεων, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπερνά τις αντιξοότητες, να παράγει, να καινοτομεί και να διακρίνεται.

Και βεβαίως οι επιδόσεις αυτές στηρίχθηκαν στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, στην τεχνογνωσία και την μακρόχρονη επιχειρησιακή παράδοση.

Ήταν όμως και αποτέλεσμα συγκροτημένης δουλειάς και εφαρμογής ενός λεπτομερούς και μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού.

Καθώς πριν από μία δεκαετία έγιναν αποφασιστικά βήματα για την στήριξη του ελληνικού τουρισμού και την τόνωση της επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας:

    • με ρυθμίσεις που απλοποίησαν τη διαδικασία αδειοδότησης των τουριστικών καταλυμάτων,
    • με την εισαγωγή για πρώτη φορά ποιοτικών χαρακτηριστικών στην κατάταξη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, στην προσπάθεια για συνολική αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών
    • με την εισαγωγή νέων τύπων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων όπως τα

ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels)

    • αλλά και ρυθμίσεις για τα Σύνθετα Τουριστικά καταλύματα

Παράλληλα,

    • ενισχύθηκε σημαντικά η εξωστρέφεια της χώρας καθώς και οι διεθνείς συνεργασίες
    • Ενώ ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αναδείχθηκε σε έναν ευέλικτο φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο την διεθνή προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Από εκείνη την περίοδο και έπειτα, η τουριστική δραστηριότητα, και ειδικότερα η ξενοδοχειακή δραστηριότητα, πραγματοποίησε ένα πραγματικό άλμα.

Αξιοποίησε τις ευκαιρίες, τα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, και συνέβαλε στη ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές τουρισμού.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο πλανήτης βρέθηκε αντιμέτωπος με μία αλληλουχία σοβαρών κρίσεων,  και ακόμα αντιμετωπίζει μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις.

Προκλήσεις από τις οποίες και η Ελλάδα δεν έμεινε βεβαίως ανεπηρέαστη.

Ο ελληνικός τουρισμός ειδικότερα, αντιμετώπισε πρωτόγνωρες και αλλεπάλληλες κρίσεις.

Καθώς και ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Τα ακραία φυσικά φαινόμενα, έπληξαν σοβαρά και τον τουρισμό σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αλλά και την προώθηση πολιτικών και λύσεων, για την συνολική, κατά το δυνατό, αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ώστε να είμαστε στο μέλλον καλύτερα προετοιμασμένοι, καθώς είναι εμφανές ότι ανάλογα φαινόμενα θα προκύπτουν με αυξανόμενη συχνότητα.

Για την έμπρακτη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν, ο Πρωθυπουργός, τα συναρμόδια υπουργεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, βρίσκονται  σε συνεχή συνεργασία.

Και το Υπουργείο Τουρισμού, ως ένα μάχιμο υπουργείο, είναι από την πρώτη στιγμή κοντά τους, για να διαχειρίζεται κρίσεις και να δίνει λύσεις.

Ήδη ο ΕΟΤ υλοποιεί στοχευμένες ενέργειες για την προώθηση και προβολή των περιοχών αυτών και επεξεργάζεται εξειδικευμένο σχέδιο δράσης για την επόμενη περίοδο.

Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ταχύτερη εφαρμογή ειδικού πλαισίου κινήτρων για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού στις πληγείσες περιοχές. Ενός πλαισίου στο πρότυπο του προγράμματος North Εvia pass που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.

Με το νέο έτος, δρομολογείται σχετική ρύθμιση τόσο για τη Θεσσαλία, όπου έχει πλέον αποκατασταθεί μεγάλο μέρος των ζημιών και μπορεί να υποδεχθεί επισκέπτες, όσο και για τον Έβρο και για τη περιοχή της Δαδιάς, για την οποία θα προβλέπεται ειδικό πλαίσιο και αυξημένο ποσό για τους δικαιούχους.

Και φυσικά σε εξέλιξη είναι και η συζήτηση σε διυπουργικό επίπεδο, καθώς και οι συσκέψεις με τις ταξιδιωτικούς οργανισμούς τους εξωτερικού για το Ρόδος pass.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά το σύνολο των επισκεπτών των οποίων η διαμονή επηρεάστηκε από τις φωτιές του περασμένου Ιουλίου.

Κυρίες και κύριοι,

Παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τουρισμός στη χώρα μας, τα αποτελέσματα για τη χρονιά που διανύουμε επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά του.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία σημειώνεται σημαντική αύξηση ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα, πάνω ακόμα και από τα επίπεδα προ πανδημίας.

Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με εξαιρετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό.

Ενώ και οι εκτιμήσεις για το 2024 μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι.

Τα μηνύματα άλλωστε που λάβαμε μέσα από τις συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς αγοράς, κατά τη διάρκεια της World Travel Market στο Λονδίνο, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Καθώς υπήρξαν διαβεβαιώσεις για αξιοσημείωτη αύξηση του πτητικού έργου, αλλά και για ενίσχυση των προγραμμάτων για ελληνικούς προορισμούς.

Ασφαλώς, τα θετικά αυτά αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας και σκληρής δουλειάς, που όλοι μαζί, οφείλουμε να συνεχίσουμε, αλλά και να εντείνουμε.

Για να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τον κλάδο, και για  να συμβάλουμε στην στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και φυσικά το υπουργείο Τουρισμού, εργάζονται εντατικά για να θέσουν ισχυρά θεμέλια για το αύριο του ελληνικού τουρισμού.

Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, με όραμα και πυξίδα τη βιωσιμότητα. Με σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και βεβαίως στο φυσικό περιβάλλον.

Για να συνθέσουμε ένα τουριστικό προϊόν πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, και συνάμα ελκυστικό και ανταγωνιστικό στο διεθνές περιβάλλον.

Η νέα στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό περιλαμβάνει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης και συγκεκριμένους στόχους:

Πρώτον, την προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, με παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής.

Στην κατεύθυνση αυτή, προωθούμε την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο, για την αποδοτικότερη διαχείριση και προώθηση των προορισμών.

Όπως και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Κεντρική Διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Παράλληλα, στοχεύουμε στην πληρέστερη μέτρηση και παρακολούθηση της τουριστικής δραστηριότητας ανά περιοχή.

Δεύτερο κεντρικό στόχο αποτελεί η διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Προς το σκοπό αυτό, εργαζόμαστε για τη βελτίωση υφιστάμενων και προώθηση νέων έργων υποδομών που αφορούν ποικίλες τουριστικές δραστηριότητες.

Δραστηριότητες όπως ο ορεινός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.

Που μπορούν να αποτελέσουν όχημα για ένα πολυθεματικό προϊόν, το οποίο θα απευθύνεται σε μεγαλύτερο εύρος ταξιδιωτών και θα προσφέρει πλούσιες ταξιδιωτικές εμπειρίες όλο το χρόνο.

Τρίτος στόχος είναι ασφαλώς η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Προχωρούμε λοιπόν σε παρεμβάσεις, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ακολουθήσουν τη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Αλλά και τη φήμη της Ελλάδας ως παγκόσμιου τουριστικού brand.

Και τέλος στοχεύουμε στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με νέα προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων.

Παράλληλα, η προώθηση της προσβασιμότητας στον τουρισμό είναι ένας επιπρόσθετος βασικός στόχος που διατρέχει οριζόντια όλες τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες μας.

Για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχουμε θέσει, παρεμβαίνουμε, όπου χρειάζεται, με προσαρμογές της νομοθεσίας, και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Από τις οποίες θα ωφεληθεί συνολικά η τουριστική δραστηριότητα και βεβαίως και ο κλάδος της φιλοξενίας.

Με το Νόμο 5061/2023 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, έγινε ένα απαραίτητο βήμα στην κατεύθυνση χάραξης μίας νέας πολιτικής για τον ελληνικό τουρισμό.

Μιας πολιτικής για τη μετάβαση σε ένα ακόμα πιο ποιοτικό και πολυθεματικό τουρισμό με γνώμονα πάντοτε την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πρόσφατη παρέμβασή μας περιλαμβάνει, αρχικά, τη σύσταση νέων και ενίσχυση του ρόλου υφιστάμενων συμβουλευτικών οργάνων.

Με τις ρυθμίσεις αυτές στοχεύουμε στην πληρέστερη διάδοση της τεχνογνωσίας και πληροφόρησης μεταξύ των φορέων τουριστικής διαχείρισης του Δημοσίου και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Και στη δημιουργία, επίσης, προϋποθέσεων περαιτέρω ανάπτυξης για ειδικές μορφές τουρισμού.

Συγκεκριμένα, θεσμοθετήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού του οποίου η λειτουργία θα επιτρέψει την ενίσχυση των δικτύων επικοινωνίας της Κεντρικής Διοίκησης με τις περιφερειακές αρχές.

Και στις συνεδριάσεις του οποίου θα συμμετέχουν, κατόπιν πρόσκλησης και με βάση τη θεματολογία, φορείς του τουρισμού όπως το ΞΕΕ.

Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίσαμε τη λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμής Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ακόμα, συστάθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο καθώς και Συμβούλιο Οινοτουρισμού.

Αντιμετωπίσαμε, επιπλέον, λειτουργικά ζητήματα που χρειάζονταν άμεση επίλυση, όπως η παράταση των προθεσμιών κατάταξης κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, η οποία κρίθηκε απαραίτητη για την ομαλή προσαρμογή στην ισχύουσα νομοθεσία.

Αλλά και εν όψει της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας που στοχεύουμε να φέρουμε μέσα στο 2024, που θα αφορά στον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών προδιαγραφών των καταλυμάτων, και στην εναρμόνιση του συστήματος κατάταξης σε κατηγορίες κατά τα πρότυπα κατάταξης που προωθούνται από την HOTREC.

Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν υπόψη ασφαλώς οι προτάσεις του κλάδου.

Αλλά και πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις φυσικά θα έχουν συνέχεια.

Βασική αρχή μας είναι η διαβούλευση και συνεργασία με το σύνολο των φορέων τουρισμού.

Ώστε να καταγραφούν όλα τα προβλήματα και θέματα που εκκρεμούν, και να προχωρήσουμε  σε λύσεις. Έχει ακόμα προγραμματιστεί ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου που ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ ξενοδόχων και των πελατών τους.

Είναι ένα πλαίσιο που δεν έχει τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Κατά τις οποίες  μεσολάβησαν, προφανώς, σοβαρές μεταβολές  στους όρους που διέπουν την προβολή των καταλυμάτων, τις κρατήσεις και τις χρηματικές συναλλαγές.

Πρέπει λοιπόν να τροποποιηθεί ο Κανονισμός ώστε να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και συνθήκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς.

Έχει δρομολογηθεί επιπλέον, η επικαιροποίηση του πλαισίου των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, για τους οποίους επιδιώκουμε να έχουν ενεργό συμμετοχή, όχι μόνο στην προώθηση και την προβολή των προορισμών.

Αλλά, κυρίως, στην ορθολογική διαχείριση των προορισμών και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ακολουθώντας ένα πρακτικό και ρεαλιστικό μοντέλο.

Επιπλέον, το υπουργείο Τουρισμού ήδη επεξεργάζεται την εισαγωγή νέου πλαισίου για την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση των τουριστικών υποδομών της χώρας.

Υποδομών όπως οι τουριστικοί λιμένες και οι ιαματικές πηγές, για τις οποίες θα ακολουθηθεί η λογική, με βάση την οποία απλοποιήθηκαν το 2013-2014 οι διαδικασίες αδειοδότησης όλων των τουριστικών καταλυμάτων.

Ενώ και η δημιουργία υπηρεσίας one stop shop στο Υπουργείο Τουρισμού συνέβαλε τότε στο να προχωρήσουν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας.

Αντίστοιχα, λοιπόν, σήμερα, στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επενδυτική άνθιση και για άλλες τουριστικές εκμεταλλεύσεις.

Ήδη μάλιστα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δυνητικούς επενδυτές οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ενδιαφερθεί ποτέ για την Ελλάδα, για τοποθετήσεις πέρα από τον κλάδο της φιλοξενίας.

 Με άλλη διάταξη επίσης του νόμου 5061, διασφαλίσαμε  τη σταθερή ροή της χρηματοδότησής του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022-2025», μέχρι τη λήξη του.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, με στόχο και την χωρική και χρονική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας, ενώ, παράλληλα, παρέχουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

Ήδη χάρη στην ρύθμιση αυτή, και με την επικείμενη σύναψη Προγραμματικής Συμφωνίας με τον φορέα υλοποίησης -την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ-, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος.

Και για τον οποίο έχουμε εξασφαλίσει περισσότερους πόρους.

Ο νέος κύκλος, που θα υλοποιηθεί το 2024, θα αφορά περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ακόμα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για κοινωνικές ομάδες όπως είναι Άτομα με Αναπηρία, πολύτεκνοι, και συνταξιούχοι, για τις οποίες προβλέπεται αυξημένη επιδότηση.

Ο δεύτερος μάλιστα κύκλος του προγράμματος θα καλύπτει ουσιαστικά δυο χειμερινές περιόδους, ώστε η ζήτηση να επεκταθεί σε περιοχές της χώρας μας που ελκύουν τουρισμό σε περιόδους με χαμηλότερη έως σήμερα επισκεψιμότητα. 

Συνεισφέρουμε έτσι και με αυτό το μέσο, στην αύξηση της ζήτησης και για ορεινούς προορισμούς της χώρας μας.

Γιατί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σημαίνει δίκαιη τουριστική ανάπτυξη.

Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου, η πολιτική μας δίνει έμφαση στην τήρηση της νομιμότητας.

Κάτι που διαμορφώνει και τις προτάσεις μας σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, των οποίων η ρύθμιση εντάσσεται στο νομοσχέδιο Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που βρίσκεται σε διαβούλευση.

 Η θέση μας για νομοθέτηση πλαισίου κανόνων ελέγχου και φορολόγησης είναι δεδομένη. Στοχεύει στη θέσπιση κανόνων ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να μην λειτουργούν σε αθέμιτο  ανταγωνισμό με την ξενοδοχία.

Θέλουμε βεβαίως το τμήμα αυτό της αγοράς, να λειτουργεί συμπληρωματικά με την ξενοδοχία.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι θεσμοθετείται ένα πλαίσιο ελέγχου, το οποίο με προτάσεις μας θεωρούμε ότι θα επεκταθεί και σε επίπεδο οριοθέτησης ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών.

Ήδη προωθείται η αναλογική εφαρμογή και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις των τελών που υφίστανται τα ξενοδοχεία.

Όπως αυτά του ΦΠΑ, του Τέλους Παρεπιδημούντων και του Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, το οποίο εισάγεται με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Και μάλιστα αντιστοίχου των ξενοδοχείων 5 αστέρων στις βίλες και στα μεγάλα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια.

Ειδικά τώρα σε ότι αφορά το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, θα ήθελα να σημειώσω κάτι ακόμαα.

Ότι προσεγγίζουμε το ζήτημα υπό το πρίσμα της ανταποδοτικότητας, της επιστροφής πόρων στην κοινωνία, για τη δημιουργία υποδομών και για την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη.

Το υπουργείο τουρισμού μάλιστα έχει καταρτίσει έναν κατάλογο έργων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, όπου θα μπορεί να διοχετευτεί το συγκεκριμένο έσοδο.

Σε ό,τι αφορά επίσης το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση εισηγηθήκαμε αναστολή για τους 4 χειμερινούς μήνες και πλέον για 4 από τους οκτώ μήνες αυτό θα είναι μειωμένο στα επίπεδα που είναι σήμερα.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι το υπουργείο Τουρισμού έχει ψηλά στην ατζέντα του την τήρηση της νομιμότητας σε όσους ασκούν τουριστική δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα της αυστηροποίησης των ελέγχων και σε καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πάντα με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας.    

Να σημειώσω, με αυτή την ευκαιρία, ότι στο πλαίσιο ελέγχων από το Υπουργείο Τουρισμού, διαπιστώθηκε ότι σε διεθνείς πλατφόρμες κρατήσεων, δεν ήταν εμφανής η κατηγορία ορισμένων καταλυμάτων.

Έγινε λοιπόν σχετική όχληση προς τις πλατφόρμες αυτές, με σκοπό τη συμμόρφωση με το σύστημα κατάταξης που ισχύει στη χώρα μας.

Παράλληλα, τώρα, με τις θεσμικές παρεμβάσεις, προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς στην αξιοποίηση μίας μοναδικής ευκαιρίας για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Ευκαιρίας που παρουσιάζεται με τους πόρους που διατίθενται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα έργα λοιπόν, συνολικού ύψους περί τα 387​ εκατομμύρια ευρώ που έχουν προγραμματιστεί από το Υπουργείο Τουρισμού και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαρθρώνονται σε τέσσερις Δράσεις οι οποίες αφορούν:

Πρώτον στην τουριστική Ανάπτυξη με έμφαση στις υποδομές και τη διαχείριση προορισμών,

Δεύτερον στην αναβάθμιση της Τουριστική Εκπαίδευσης και κατάρτισης,

Ακόμα αφορούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων και γενικότερα των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού.

Και τέλος στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Με την υλοποίηση των έργων αυτών, και την βέλτιστη απορρόφηση των κονδυλίων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, θεωρούμε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα αναπτυχθεί με εντελώς διαφορετικούς όρους.

Και από την ανάπτυξη αυτή θα ωφεληθεί συνολικά ο κλάδος και βεβαίως ο τομέας της φιλοξενίας.

Ήδη έχουμε προχωρήσει λοιπόν στη δημοσίευση των τεσσάρων (4) πρώτων Προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δυνητικούς δικαιούχους.

Οι προσκλήσεις αυτές αφορούν στην υποβολή αιτήσεων για ενισχύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης Ορεινού Τουρισμού, και συγκεκριμένα για αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων και των ορειβατικών καταφυγίων.

Ακόμα αφορούν σε έργα προσβασιμότητας σε παραλίες καθώς και αναβάθμισης τουριστικών λιμένων. Επιπλέον, έχει δημοσιευτεί Διακήρυξη με σκοπό τη σύναψη Συμφωνίας – Πλαισίου που αφορά στη  σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών σε Περιφέρειες και Δήμους.

Ένα έργο που έχει σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης και προβολής των προορισμών. Και θα αποτελέσει κίνητρο επιτάχυνσης της εφαρμογής του νέου αυτού επιπέδου διακυβέρνησης στον ελληνικό τουρισμό.

Οι Προσκλήσεις αυτές καθώς και η Διακήρυξη, κινητοποιούν ήδη πόρους ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Ταυτόχρονα, είναι ήδη δρομολογημένα έργα του ΤΑΑ για τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων τουρισμού υγείας και ευεξίας.

Ένα έργο με ορίζοντα υλοποίησης το 2025, που περιλαμβάνει και την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων της χώρας μας.

Ακόμα προβλέπονται έργα για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού καθώς και του αγροτουρισμού.

Με πόρους επίσης του ΤΑΑ θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα

αναβάθμισης δεξιοτήτων και η επανειδίκευσης χιλιάδων απασχολούμενων στον τομέα του τουρισμού.

Ενώ ένα ακόμα έργο, αποσκοπεί στο και να βελτιώσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού προς τους πολίτες και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο το οποίο θα λύσει προβλήματα, ειδικά στη διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για αδειοδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων.

Τέλος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΤ περιλαμβάνει έργα τα οποία στοχεύουν στην ακόμα πιο ποιοτική και με σύγχρονους επικοινωνιακά όρους πληροφόρηση των επισκεπτών μας.

Που θα συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην συνολική εμπειρία των δυνητικών επισκεπτών μας, τόσο κατά τον προγραμματισμό όσο και κατά τη  διάρκεια του ταξιδιού τους.

Βεβαίως, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη βέλτιστη αξιοποίηση και των πόρων των άλλων Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, και βεβαίως του Αναπτυξιακού νόμου.

Είναι πάγια η θέση μας, να μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά περισσότερα καταλύματα και βέβαια καταλύματα κατηγορίας 3 και 2 αστέρων. Θα πρέπει και τα χαμηλότερων κατηγοριών καταλύματα να μην στερούνται της δυνατότητας ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού.

Ειδικά μάλιστα σε ότι αφορά στο ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των καταλυμάτων.

Όλες οι νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν δυνατότητα να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Να αναφέρω εδώ, ότι στα έργα αναβάθμισης των τουριστικών υποδομών συνολικά, έρχονται να συμβάλουν οι κατευθύνσεις που θα δώσει το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό.

Ένα σημαντικό κείμενο το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας για την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, εντός του Α’ τριμήνου του 2024.

Σχεδιάζουμε να έχουμε λοιπόν σύντομα μία ολοκληρωμένη επενδυτική βάση, που θα μας επιτρέψει να προσβλέπουμε σε μια εποχή άνθισης για τις τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Θα ήθελα να αναφερθώ τέλος και στο ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που οι τουριστικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, ειδικά τη χρονιά που διανύουμε.

Το ζήτημα αυτό – που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο –

αποτελεί σημαντική δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.

Η λύση του απαιτεί καινοτόμες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο  Πρωθυπουργός,

θα υπάρξουν ρυθμίσεις και κατά αναλογία του θεσμού της «τουριστικής βίζα» όπως ισχύει και σε άλλες χώρες.

Όσο για τους απασχολούμενους που  μεταβαίνουν στις τουριστικές περιοχές για να εργαστούν, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να λύσουμε το ζήτημα της στέγασης.

Και βέβαια θα πρέπει να εξετάσουμε την προοπτική να βγάλουμε από την αγορά παλαιά ξενοδοχεία και να τα μετατρέψουμε σε κατοικίες.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτό το σχέδιο θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας.

Προϋπόθεση βεβαίως για να πετύχουμε, είναι η συνεργασία όλων, και ασφαλώς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η συνεισφορά της ελληνικής ξενοδοχίας στη βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να και πρέπει να είναι καταλυτική.

Τόσο ως προς την αναβάθμιση των προορισμών και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Όσο και στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και των πρακτικών πράσινης ανάπτυξης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Και φυσικά, στην ενίσχυση της προσβασιμότητας των προορισμών αλλά και συνολικά της έννοιας της συμπερίληψης στον τουρισμό.

Ο στόχος είναι σαφής –  η Ελλάδα να γίνει πρότυπο φιλοξενίας και προορισμός αξέχαστων ταξιδιωτικών εμπειριών.

Έχουμε τη βούληση, το σχέδιο και την τεχνογνωσία. Εργαζόμαστε για την βελτίωση των υποδομών, και του θεσμικού πλαισίου.

Σας καλώ λοιπόν να δουλέψουμε με την ίδια ένταση, με την ίδια πίστη για το μέλλον. Πρόκειται άλλωστε για μία συλλογική προσπάθεια που απαιτεί τη συνδρομή όλων. Και η επιτυχία θα είναι βεβαίως συλλογική.

Με προσήλωση στον εθνικό στόχο, και συνεπείς το επιχειρησιακό μας σχέδιο μπορούμε σίγουρα να προσβλέπουμε σε ακόμα θετικότερα αποτελέσματα.

Και σε μία ανάπτυξη δίκαιη και ισόρροπη, τα οφέλη της οποίας θα αφορούν ολόκληρη τη χώρα, και όλους τους Έλληνες πολίτες.

Σας ευχαριστώ πολύ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.