Ο Sir David King, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την Κλιματική Κρίση, πρώην μόνιμος Ειδικός Αντιπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Ηνωμένο Βασίλειο
«Έχουμε αργήσει απλώς και μόνο για να αρχίσουμε να μειώνουμε τα αέρια του θερμοκηπίου», τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την Κλιματική Κρίση και πρώην μόνιμος Ειδικός Αντιπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή από το Ηνωμένο Βασίλειο Sir David King, ξεκαθαρίζοντας ότι με αυτό το επίπεδο αερίων «δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει ο ανθρωπισμός πολιτισμός».
Ο σερ King αναφέρθηκε στο λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, εξηγώντας ότι ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας προκαλώντας αυξανόμενες επιπλοκές στον πλανήτη: «το Βιετνάμ θα βρίσκεται κατά 90% κάτω από το νερό τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη ζημιά που προκαλούν τα αέρια μεθανίου, μιλώντας ακόμη και για σενάρια αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη από 5-8 βαθμούς τα επόμενα 20 χρόνια.
Ο σερ Κing έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο πλανήτης και απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Τόνισε επίσης ότι η επιστημονική κοινότητα εξετάζει καινοτόμους μεθόδους για να ξαναπαγώσει η Αρκτική με ανθρώπινη παρέμβαση.
Γεώργιος Περιστέρης, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
«Χρειάζεται να προσφέρουμε σημαντική ανοδική οικονομική πορεία στην εθνική και παγκόσμια οικονομία, να δημιουργήσουμε ένα νέο “Πράσινο ΑΕΠ”, αντί να απαιτούμε από τους ανθρώπους να πληρώνουν απλώς υψηλότερες τιμές “επειδή αυτό είναι το σωστό που πρέπει να πράξει κανείς για το περιβάλλον”», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γεώργιος Περιστέρης, τονίζοντας: «Αυτή είναι η πραγματική ουσία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια: να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές, στρατηγικές, σχέδια και μέτρα, που όχι μόνο αποφέρουν μετρήσιμα περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη, αλλά και μειώνουν το κόστος της ενέργειας και ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη σε νέους τομείς, οι οποίοι υπεραντισταθμίζουν και αναδιανέμουν εισόδημα από παραδοσιακούς ρυπογόνους τομείς, όπως τα ορυκτά καύσιμα».
Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Στη σημασία της πρόσβασης της Ελλάδας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι «αποδείχθηκε “σωτήριο” από πλευράς ενεργειακής εξάρτησης, όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Έπειτα από δύο χρόνια, συμπλήρωσε, η χώρα προσθέτει μια δεύτερη πηγή LNG, η οποία υπερκαλύπτει τις εγχώριες ανάγκες και αρχίζει να καλύπτει και τις ανάγκες των γειτονικών χωρών. Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχουν έτι μεγαλύτερες δυνατότητες εισαγωγής LNG και πως υπάρχει προθυμία για εύρεση νέων σημείων εισόδου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι υπάρχει ιστορική εξάρτηση από αγωγούς που έφερναν κυρίως ρωσικό αέριο, συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία 20 χρόνια γίνεται προσπάθεια να υπάρξει πρόσθετη παρουσία αγωγών και από τις χώρες της κεντρικής Ασίας. Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει μόνο το φυσικό αέριο – για το οποίο γίνονται ήδη έρευνες. «Έχουμε», συμπλήρωσε, «εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις και προχωράμε ταχύτατα με τον Εuroasia Interconnector», ο οποίος αφορά την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εστίασε και στην προσπάθεια ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, με στόχο «να έχουμε τα πρώτα πριν από το 2030».
Γιώργος Τζ. Τσούνης, Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία
Τη θέση ότι η Ελλάδα αναδιαμορφώνει το ενεργειακό τοπίο στην ανατολική Ευρώπη με έναν τρόπο που καθιστά την ενέργεια πιο ασφαλή και πιο καθαρή, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία Γιώργος Τσούνης. Αναφερθείς στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, σημείωσε ότι η Ευρώπη εμπιστεύτηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έναν μόνο προμηθευτή, κάτι που «λειτούργησε εκβιαστικά». «Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να έχεις μόνο έναν προμηθευτή για το οτιδήποτε», είπε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό εξήρε τον «υπεύθυνο ρόλο» που έπαιξε η Ελλάδα για να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε στον περσινό χειμώνα, όταν πολλά κράτη ανησυχούσαν αν θα έχουν επαρκή ενέργεια για να διατηρήσουν τα φώτα ανοιχτά, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα χάρη στη φύση και τη γεωγραφία της διαδραμάτισε ρόλο και ανέπτυξε υποδομές, ώστε να λαμβάνει, αλλά και να προμηθεύει ενέργεια. Ακόμη,
ο κ. Τσούνης εστίασε στην απανθρακοποίηση της χώρας μας, τονίζοντας ότι κάνει την ενέργεια πιο πράσινη. Πρόσθεσε ότι είναι ανάμεσα στις 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο που χρησιμοποιούν ενέργεια, η οποία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, επισημαίνοντας τα εξής: «Με εξέπληξε η έμφαση που δίνει στις ΑΠΕ. Η Ελλάδα εξάγει ενέργεια και καταφέρνει να απομακρύνει τη Ρωσία από τον “σβέρκο” της Ευρώπης».