Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής και από την πλειοψηφία των κομμάτων η συμφωνία για το πρόγραμμα «Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας για τα έτη 2022-2026». Ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια, τόνισε πως: «στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης της Πολιτιστικής Διπλωματίας, διευρύνουμε και εμβαθύνουμε τις πολιτιστικές μας σχέσεις με την Ινδία, μια χώρα άμεσου στρατηγικού ενδιαφέροντος.»
Οι Πολιτιστικές Ανταλλαγές αποτελούν μια πάγια επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει ένα ευρύτατο φάσμα κοινών δράσεων για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των 2 χωρών.
Ελλάδα και Ινδία σκοπεύουν να δημιουργήσουν διάφορα επιμέρους προγράμματα πολιτιστικής ανταλλαγής, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων, παραστάσεων και ακαδημαϊκών ανταλλαγών.
Ειδικότερα, οι τομείς που διευρύνουν ακόμα περισσότερο το πεδίο πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα είναι οι εξής:
- Μουσική και χορός
- Θέατρο
- Εκθέσεις, Σεμινάρια, Συνέδρια
- Αρχαιολογία
- Εθνικές Βιβλιοθήκες
- Εκπαίδευση και Πολιτισμός
- Μουσεία και Κέντρα Επιστημών
- Λογοτεχνία
- Έρευνα και έγγραφα
- Ανθρωπολογία
- Φεστιβάλ
- Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες
- Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε σχετικά με την κύρωση του προγράμματος «Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας για τα έτη 2022-2026.» τα εξής:
«Στρατηγική μας προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση της Πολιτιστικής Διπλωματίας, ως εργαλείο ανάδειξης και εξωστρέφειας του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού. Το επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας έχει αναβαθμιστεί σε Στρατηγική Σχέση και είμαστε έτοιμοι αυτό το φάσμα να το διευρύνουμε και στον τομέα του Πολιτισμού. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με την Ινδία.
Το Πρόγραμμα εστιάζει ιδιαίτερα σε θέματα συνεργασίας πάνω σε σύγχρονες μορφές τέχνης και Πολιτισμού. Προωθεί επίσης την αμοιβαία ανταλλαγή καλλιτεχνών και δημιουργών καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα του σύγχρονου πολιτισμού όπως μουσική, χορός, θέατρο, αλλά και της οπτικοακουστικής παραγωγής και της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στη σύγχρονη δημιουργία.»