Η εκδοτική ελληνική συμμετοχή στις τέσσερεις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, 41η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Liber, στη Μαδρίτη, στην 75η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στη Φρανκφούρτη, στην 42η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Σάρζα, και στην 37η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα, με τις οποίες κλείνει το τελευταίο τρίμηνο 2023, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.
Με πολυδιάστατο πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο ενημερωτικό υλικό και επικοινωνιακή στρατηγική αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στον επανασχεδιασμό των Εθνικών Περιπτέρων,η προβολή της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, από το παρελθόν. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στις Εκθέσεις Βιβλίου της Σάρζα και της Γουαδαλαχάρα.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στις τέσσερεις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η παρουσία της Ελλάδας στις τέσσερις, σημαντικότερες, διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, τη Buchmesse της Φρανκφούρτης, την Liber της Μαδρίτης και για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και την ομόλογή της στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, τεκμηριώνει την άνοδο, τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Το Υπουργείο Πολιτισμού τέσσερα χρόνια τώρα υπηρετεί, με κάθε διαθέσιμο πόρο, την προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, με το πρόγραμμα επιδότησης της μετάφρασης ελληνικών βιβλίων, μέσω της πλατφόρμας GreekLit.gr. Σύντομα, ο νέος θεσμικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου, θα υλοποιεί την κεντρική πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού: Την εξάπλωση της βιβλιοφιλίας, την ενδυνάμωση της φιλαναγνωσίας, την στήριξη της εκδοτικής παραγωγής και την διεθνή προώθησή της, σύμφωνα με την προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης. Πέραν, όμως, της οιονεί αυταξίας της εξωστρέφειας της ελληνικής λογοτεχνικής και επιστημονικής παραγωγής, η κατάκτηση νέων κοινών στηρίζει καίρια την βιωσιμότητα του εκδοτικού κλάδου. Η διάδοση της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής δεν αποτελεί για το ΥΠΠΟ μονοσήμαντο στόχο. Το ελληνικό βιβλίο λειτουργεί ως αποτελεσματικός και προσιτός πρεσβευτής του σύγχρονου πολιτισμού. Ειδικότερα, για την Ελλάδα, με τη μακραίωνη και οικουμενικά μοναδική πολιτιστική της κληρονομιά, το ελληνικό βιβλίο καταδεικνύει την αδιάσπαστη συνέχειά της στη σύγχρονη εποχή. Το βιβλίο και οι άνθρωποί του παρουσιάζονται, με αυτοπεποίθηση, σε νέα, απαιτητικά ακροατήρια. Χρέος μας, που θα γίνει πράξη, είναι να κάνουμε το ταξίδι τους πιο επωφελές, πιο ασφαλές, πιο συναρπαστικό».
Ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «Η συμμετοχή της χώρας μας σε Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία ενίσχυσης της εξωστρέφειας του ελληνικού σύγχρονου πολιτισμού. Φέτος το ΥΠΠΟ συμμετέχει σε τέσσερις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου ανά τον κόσμο, ενώ προβλέπονται αντίστοιχες δράσεις εξωστρέφειας για τα επόμενα δύο χρόνια με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να αναδείξουμε παγκοσμίως νέους και ανερχόμενους Έλληνες συγγραφείς, αλλά και την δυναμική της ελληνικής λογοτεχνίας εν γένει».
Την εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στις τέσσερεις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, υλοποιεί (2023- 2025) το Υπουργείο Πολιτισμού, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια της Διεύθυνσης Γραμμάτων, της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού. Στα Εθνικά Περίπτερα, τον εκδοτικό κόσμο της χώρας εκπροσωπούν περισσότεροι από 20 συγγραφείς και μεταφραστές, κριτικοί λογοτεχνίας και πανεπιστημιακοί, ενώ συμμετέχουν περίπου 50 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς.
Το Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται δημιουργικά με τις εντόπιες πρεσβευτικές και προξενικές αρχές, με φορείς ελληνικών συμφερόντων, με τις ακαδημαϊκές δομές ελληνικών σπουδών, καθώς και με ξένα μορφωτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς και επαγγελματικές ενώσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση του προγράμματος Greeklit, για την επιδότηση μεταφράσεων, τίτλων κάθε κατηγορίας της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, ενώ στις τέσσερεις τις εκθέσεις, εμφανίζονται και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.
Αναλυτικότερα:
Στο Εθνικό Περίπτερο της Ελλάδας φιλοξενούνται συνολικά 23 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, προβάλλοντας περισσότερες από 350 εκδόσεις στα ελληνικά. Θα παρουσιαστούν, επίσης, τα μεταφρασμένα, σε άλλες γλώσσες, βιβλία που εκδόθηκαν με την υποστήριξη του προγράμματος Greeklit.
Στην 41η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Liber της Μαδρίτης (Τετάρτη 4 με Παρασκευή 6 Οκτωβρίου) λαμβάνουν μέρος οι συγγραφείς και κριτικοί Δημήτρης Αγγελής, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Πόπη Αρωνιάδα, Ηλίας Καφάογλου, Χρίστος Κυθρεώτης, ο πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος) και ο δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου καθώς και οι μεταφραστές Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο (José Antonio Moreno Juradο) και Φρανσίσκο Χαβιέρ Μοράλ Αρέβαλο (Francisco Javier Moral Arévalo). Στο Πρόγραμμα των ελληνικών εκδηλώσεων συμμετέχουν Ισπανοί και Ισπανόφωνοι λογοτέχνες, πανεπιστημιακοί, διευθυντές φορέων πολιτιστικών ιδρυμάτων, φεστιβάλ και ξένοι εκδότες.
Στην 75η ΔΕΒ Φρανκφούρτης (Τετάρτη 18 με Κυριακή 22 Οκτωβρίου) συμμετέχουν οι συγγραφείς Αριστείδης Αντονάς, Χρήστος Αστερίου, Νίκος Δαββέτας, Δημήτρης Δημητριάδης, Μάκης Τσίτας και Έλενα Χουζούρη, η κριτικός και δοκιμιογράφος Ελισάβετ Κοτζιά, ο υπεύθυνος των εκδόσεων Romiosini, ο μεταφραστής Κώστας Κοσμάς και η μεταφράστρια Μικαέλα Πρίντσινγκερ (Michaela Prinzinger).
Φέτος, στο Εθνικό Περίπτερο συμμετέχουν περίπου 50 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς. Θα προβληθούν περισσότερες από 360 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες.
Στην 42η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρζα (1 με 12 Νοεμβρίου), έχουν προσκληθεί οι συγγραφείς Μίνως Ευσταθιάδης, Χρήστος Χρυσόπουλος, η συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση και ο μεταφραστής Χάλεντ Ραούφ (Khaled Raouf). Στο Εθνικό Περίπτερο συμμετέχουν συνολικά 24 εκδότες, πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς.Θα προβληθούν περίπου 180 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες.
Στην 37η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα (Τετάρτη 25 Νοεμβρίου με Κυριακή 3 Δεκεμβρίου), η Ελλάδα συμμετέχει στο Περίπτερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «Guest of Honor», με τους συγγραφείς Κάλλια Παπαδάκη, Έρση Σωτηροπούλου, Νίκο Χρυσό, τoν καθηγητή και συγγραφέα Νίκο Μπακουνάκη και τον πρόεδρο της Ισπανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας, συγγραφέα και μεταφραστή Μόσχο Μορφακίδη-Φυλακτό. Στο βιβλιοπωλείο που θα λειτουργήσει, στο περίπτερο της Ε.Ε.,σε συνεργασία με το Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα, είναι διαθέσιμες 30 ελληνικές εκδόσεις ( 2018-2023) μεταφρασμένες στην ισπανική γλώσσα όπως και τα βιβλία των προσκεκλημένων συγγραφέων.
Το ΥΠΠΟ στην έκθεση της Γουαδαλαχάρα, σε συνεργασία με τον επιμελητή της διοργάνωσης του περιπτέρου της Ε.Ε, περιλαμβάνει, εκδηλώσεις για το έργο των συμμετεχόντων συγγραφέων, τις ισπανικές μεταφράσεις των δυο Ανθολογιών των Κρατικών Βραβείων (τόμος Ι. Διήγημα-Νουβέλα και τόμος ΙΙ. Ποίηση, ΥΠΠΟ 2020) καθώς και τη νέα έκδοση του ΥΠΠΟ, «Ελληνικός Κόσμος, 14ος-19ος αιώνας. Ιδέες-Γεγονότα-Γράμματα».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Μαρία Κάλλας, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής θα προβληθούν η «Μήδεια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, (ευρωπαϊκό σινεμά), η πολιτιστική ζωή και ειδικότερα, η ελληνική βιβλιοπαραγωγή και το μεταφραστικό πρόγραμμα Greeklit. Το ΥΠΠΟ θα στη συνάντηση των Ευρωπαίων Διευθυντών Γραμμάτων, όπως και των διεθνών προγραμμάτων υποστήριξης μεταφράσεων, κ.ά.
Στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου Μαδρίτης, Φρανκφούρτης, Σάρζα και Γουαδαλαχάρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των συμμετεχόντων Ελλήνων συγγραφέων και θεματικές συζητήσεις με ξένους ομοτέχνους τους, ποιητικές βραδιές με απαγγελίες έργων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, εκδηλώσεις για τα αφιερωματικά λευκώματα των Αντώνη Σαμαράκη (ΥΠΠΟΑ 2020), Ιάκωβου Καμπανέλλη (ΥΠΠΟΑ 2022) και Άλκης Ζέη (υπό έκδοση), που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των «λογοτεχνικών ετών» αλλά και συναντήσεις με εκπροσώπους και επαγγελματίες του διεθνούς εκδοτικού κόσμου, κ.ά.
Στις Εκθέσεις Μαδρίτης, Φρανκφούρτης και Γουαδαλαχάρα θα παρουσιαστεί μεγάλη ψηφιακή Έκθεση για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας με τίτλο “Ο πολιτισμός του λόγου, 3500 χρόνια ιστορίας της ελληνικής γλώσσας” σε συνεργασία του ΥΠΠΟ με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας.