Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν δύο επείγουσες, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της Μαγνησίας, τηλεδιασκέψεις με την Ένωση Ξενοδόχων, που έθεσε τα αιτήματά της προκειμένου να βοηθηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν το συντομότερο δυνατό, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ».
Πραγματοποιήθηκε αρχικώς μια τηλεδιάσκεψη με τον σύμβουλο της Υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Ζήκο μαζί με τον πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε., Αλέξανδρο Βασιλικό, τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ξ., Γρηγόρη Τάσιο και τον Γιάννη Κουρούπα, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων.
Την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας εκπροσώπησε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, καθώς επίσης ο Γιώργος Ζαφείρης, ως εκπρόσωπος της Θεσσαλίας στο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, αναφέρθηκε σε πολλά θέματα των ξενοδόχων της Θεσσαλίας, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κοινά. Επιτακτικά θέσαμε όλα τα άμεσα προβλήματα, όπως η αναστολή εργασίας χωρίς προϋποθέσεις ή βεβαιωμένες ζημιές, καθότι και οι ζημιές από τις ακυρώσεις που ακολούθησαν την καταστροφή είναι στο 100% όχι μόνον για τις μέρες που ακολουθούν αλλά και για τους επόμενους μήνες. Επίσης, τέθηκε ως επείγον αίτημα το αυτονόητο πρόβλημα της παροχής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά το μοντέλο Covid. Εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους ότι η μη συναρμοδιότητα του υπουργείου τουρισμού δε σημαίνει ότι δεν πρέπει τα αιτήματά μας να τεθούν από την υπουργό στα συναρμόδια υπουργεία και να υπάρξει πίεση εκ μέρους της για να μπορέσουν να επιλυθούν τα προβλήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα. Οι πρόεδροι της ΠΟΞ και ΞΕΕ συμφώνησαν απόλυτα μαζί μας και έχουν ως θέσεις τους τις θέσεις των ενώσεων της Θεσσαλίας. Παρότι από την πρώτη μέρα έχουν τεθεί τα ζητήματα αυτά στα υπουργεία, ειδικά αυτά που χρήζουν άμεσης επίλυσης, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ανακοινωθεί μέχρι τώρα τα θεωρούμε μη εφαρμόσιμα στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα περισσότερα από αυτά προσκρούουν στο θέμα του ποια επιχείρηση θεωρείται πληγείσα.
Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ύστερα από πρόσκλησή μας με τους Βουλευτές Μαγνησίας. Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Ν.Δ. της Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, Μύρων Φλουρής. Συζητήσαμε όλα τα αιτήματά μας που έχουν ήδη προωθηθεί στα Υπουργεία ζητώντας την άμεση διευθέτησή τους και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλουμε να ακούμε μόνο ευχολόγια και υποσχέσεις, αλλά να υπάρξει βοήθεια και ενίσχυση «χθες». Εκτός από τα αιτήματά μας, που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων και στο πάγωμα ή αναστολή των υποχρεώσεων, επιμείναμε και στο μετέωρο θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία που επλήγησαν (έχουμε ήδη αναφερθεί στις αναστολές κατόπιν βούλησης του ξενοδόχου). Σημειώσαμε ότι πολλά καταλύματα είναι εποχικής λειτουργίας, τα οποία στην ουσία χάνουν τους δύο τελευταίους μήνες, αλλά και τα συνεχούς λειτουργίας για τα οποία δυστυχώς βλέπουμε ότι θα χαθεί η χειμερινή σεζόν. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενδυνάμωσης της εικόνας της περιοχής που είναι πλέον αποκαρδιωτική όπως παρουσιάζεται στα μέσα. Αποφασίστηκε σαν πρώτη κίνηση γι’ αυτό να αποσταλεί επιστολή και οι ίδιοι να πιέσουν την αναπληρώτρια υπουργό υγείας να υπάρξουν πλέον μετρήσεις των υδάτων για κάθε ξεχωριστό δημοτικό διαμέρισμα όλης της Θεσσαλίας. Δεν είναι δυνατόν για άλλη μια φορά το αθηνοκεντρικό κράτος με μια μονοκονδυλιά να εξισώνει τους πάντες. Να μην καταλαβαίνει την ιδιαιτερότητα των περιοχών.
Ο κος Μπουκώρος μας ενημέρωσε για τις κινήσεις που έχει ήδη κάνει ως πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τις επερωτήσεις που έκανε στη Βουλή και τις επιστολές που έστειλε στους υπουργούς. Ζητήσαμε άμεση επαφή του υπουργείου με τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν πτήσεις στο αεροδρόμιο της κεντρικής Ελλάδος και παρέμβαση ώστε αυτές οι πτήσεις να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, διότι φοβόμαστε ότι μετά την Easy Jet θα ακολουθήσουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες και αυτό θα είναι ολέθριο για την περιοχή.
Προσθέσαμε στα αιτήματα μας το θέμα της μείωσης φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αέριο και φυσικό αέριο. Ειδική μνεία έγινε για την αναστολή των δόσεων των δανείων στις τράπεζες, την αναστολής των κατασχέσεων, πλειστηριασμών, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, τα οποία προανήγγειλε ο υπουργός κος Χατζηδάκης και τονίσαμε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της αποδέσμευσης των λογαριασμών των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί συντηρητικές κατασχέσεις για υποθέσεις που εκκρεμούν.
Δηλώσαμε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής και ότι το ντόμινο των εξελίξεων «προλαβαίνει» την κυβέρνηση. Πρέπει συντονισμένα μαζί με τις Ενώσεις, μαζί με τους φορείς να ξεκινήσουμε να λύνουμε τα προβλήματα ένα- ένα, αλλά άμεσα! Πρέπει να κατανοήσουν ότι οι επιχειρήσεις της Μαγνησίας και Θεσσαλίας δεν θα αντέξουν άλλο. Δηλώσαμε ότι, όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο δελτίο τύπου, πρέπει να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που ανοίξανε ή πρόκειται να ανοίξουν να μην κλείσουν ξανά και αυτές που είναι κλειστές να ανοίξουν. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και έχει μετατραπεί σε απόγνωση, διότι 15 μέρες μετά το τραγικά γεγονότα επί της ουσίας δεν έχει γίνει κάτι το οποίο αφορά στις επιχειρήσεις.