Η υλοποίηση σημαντικών δράσεων, με γνώμονα το παρόν και το μέλλον των ελληνικών λιμένων και τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών συνεργειών με σειρά φορέων από τον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας βρέθηκε στο επίκεντρο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) το διήμερο 8 & 9 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΙΜΕ συνεδρίασε στα κεντρικά γραφεία της ΟΛΘ Α.Ε., υπό την προεδρία του κ. Θάνου Λιάγκου, Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΛΙΜΕ και Εκτελεστικού Πρόεδρου Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Η συνεδρίαση εστίασε σε προτάσεις για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας, ενώ συμμετείχε ο κ. Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο στις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΕΛΙΜΕ και ο ΠΣΕΠΕ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε ζητήματα όπως η προώθηση των θαλάσσιων μεταφορών, η αντιμετώπιση προκλήσεων, η εφοδιαστική αλυσίδα των λιμένων, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διεύρυνση των εξαγωγών κ.ά.
Εκ μέρους της ΕΛΙΜΕ, οι συμφωνίες υπεγράφησαν από τον Πρόεδρό της, κ. Θάνο Λιάγκο, ενώ η ΕΜΑΕ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Σταύρο Κατσικάδη, Πρόεδρο και ο ΣΕΝΑΒΙ από τους κ.κ. Βασίλη Κανακάκη, Πρόεδρο, και Αντώνη Αθανασόπουλο, Γενικό Γραμματέα.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΛΙΜΕ-ΣΕΝΑΒΙ προβλέπει την ανάπτυξη συνεργειών και κοινών δράσεων μεταξύ των δύο φορέων, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής και σχετικών λιμενικών υποδομών, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά.