Αρχική Δήμοι ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Με κόκκινο σημειώνεται η περιοχή επέμβασης για την κατασκευή τελεφερίκ. Με κίτρινο η περιοχή διαδρομών

Επιταχύνονται τα αναπτυξιακά έργα πολιτισμού στη Μονεμβασία. Την άμεση δημοπράτηση του έργου του τελεφερίκ στο Βράχο της Μονεμβασίας, συνολικού προϋπολογισμού 6.800.000 ευρώ, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, δρομολογούν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μονεμβασίας. Το έργο θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της Ανω Πόλης Μονεμβασίας και θα την καταστήσει προσβάσιμη σε εμποδιζόμενα άτομα και ΑΜΕΑ. 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού υπό την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης, με τη συνολική επένδυση για έργα πολιτισμού στην περιοχή να ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ.

Για το έργο έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μονεμβασίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ «Πάρνωνας». Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή τελεφερίκ που θα συνδέει την Άνω με την Κάτω Πόλη της Μονεμβασίας και την επίσημη εκκίνηση των εργασιών για άλλα δύο εμβληματικά έργα πολιτισμού, τον φωτισμό των τειχών και του Βράχου της Μονεμβασίας και τη μετατροπή της οικίας του Γιάννη Ρίτσου σε Μουσείο αφιερωμένο στην μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελία Πάντου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων Θέμης Βλαχούλης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων Τζούλια Παπαγεωργίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τα έργα στη Μονεμβασία

Εγκατάσταση τελεφερίκ στον Βράχο της Μονεμβασίας: Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία τελεφερίκ για την εξασφάλιση της πρόσβασης εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας, αλλά για την ταχύτερη προσέγγιση σε αυτή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση δικτύου διαδρομών περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο της Άνω Πόλης και σύνδεσης του τελεφερίκ με επισκέψιμα μνημεία της Άνω Πόλης. Το έργο εκτελείται μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μονεμβασίας και τον αναπτυξιακό οργανισμό ΟΤΑ «Πάρνωνας». Τα συνοδά έργα επί των μνημείων υλοποιεί η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η Εφορεία Λακωνίας. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6.800.360 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω εξασφαλισμένων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Φωτιστική ανάδειξη Βράχου Μονεμβασίας: Κύριος σκοπός του παρέμβασης είναι να καθοριστεί ένα σημείο εστίασης, να ενισχυθεί μια ιεραρχική οργάνωση του χώρου, και να αναδειχθεί ο Βράχος ως οντότητα, μέσα στον νυχτερινό ορίζοντα. Το πεδίο ενδιαφέροντος της παρέμβασης είναι κυρίως ο Βράχος. Επιπρόσθετα, όμως, θα συμπεριληφθούν στο φωτισμό ανάδειξης και κάποια τοπόσημα και ιστορικά σημαντικά σημεία ειδικού ενδιαφέροντος. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 980.542 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μονεμβασίας και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ «Πάρνωνας». Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εποπτεύεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Μετατροπή οικίας Γιάννη Ρίτσου στο Κάστρο Μονεμβασίας σε Δημοτικό Μουσείο: Η οικία του ποιητή μετατρέπεται σε Δημοτικό Μουσείο με στόχο να αναδειχθεί η προσωπικότητα και το έργο του, καθώς και η σχέση του με το γενέθλιο τόπο του, τη Μονεμβασία. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου προσέλκυσης επισκεπτών που με σύγχρονο, ψηφιακό, διαδραστικό, πολυμεσικό και ψυχαγωγικό τρόπο θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου, προσφέροντας συγχρόνως μια διαφορετική ματιά της Μονεμβασίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο έργο του Γιάννη Ρίτσου. Η έκθεση θα ακολουθεί τέσσερις νοηματικούς άξονες: του τόπου, των γεγονότων, των προσώπων και των έργων, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο του ποιητή, μέσα από επιλεγμένα εμβληματικά για κάθε ενότητα ποιήματα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 286.539 ευρώ υλοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μονεμβασίας και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Ο.Τ.Α «Πάρνωνας». Το έργο υλοποιείται υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών του, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.