Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ανοικτή πρόσκληση για το 2ο residency πρόγραμμα του Ιδρύματος Γ & Α...

Ανοικτή πρόσκληση για το 2ο residency πρόγραμμα του Ιδρύματος Γ & Α Μαμιδάκη

Ανοικτή πρόσκληση για το 2ο residency πρόγραμμα του Ιδρύματος Γ & Α Μαμιδάκη
Celestyal Cruises

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοικτό κάλεσμα για το2ο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας 2023 (Research Residency Programme)

14 – 23 Οκτωβρίου 2023, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη
Άγιος Νικόλαος, Κρήτη

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοιχτό κάλεσμα (Open Call) συμμετοχής στο 2ο Residency πρόγραμμα (Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας) 2023. Το κάλεσμα απευθύνεται σε Έλληνες επαγγελματίες από το χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, των οποίων η δουλειά βασίζεται σε έρευνα, πειραματισμό και συνεργασίες: καλλιτέχνες κάθε είδους, επιμελητές, ακτιβιστές, αρχιτέκτονες, ερευνητές, ποιητές, συγγραφείς, μεταφραστές, ακαδημαϊκούς. Το Πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 8-10 fellows, είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, και θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης από τις 14 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2023.

Ανοικτή πρόσκληση για το 2ο residency πρόγραμμα του Ιδρύματος Γ & Α Μαμιδάκη

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή την ενίσχυση και προώθηση της σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού, τη μετάδοση γνώσης και τη στήριξη της αέναης παιδείας. Πέρα από το Βραβείο Τέχνης που θεσπίστηκε το 2019, τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, την υποστήριξη πολιτιστικών φορέων και νέων καλλιτεχνών, το Ίδρυμα ξεκίνησε το 2022 το θεσμό του Προγράμματος Φιλοξενίας – Residency. Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο, εντατικό, συλλογικό πρόγραμμα γεμάτο συζητήσεις, προβληματισμούς, workshops και επιτόπια έρευνα, με στόχο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για διάλογο, συλλογική μάθηση, έρευνα και πειραματισμό σε ζητήματα σύγχρονου προβληματισμού, να παρασχεθεί χώρος για συνύπαρξη και ώσμωση και να αναπτυχθούν δίκτυα συνέργειας και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Το περσινό πρόγραμμα φιλοξένησε εννέα fellows, οι οποίοι/ες, μαζί και με εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πειραματίστηκαν και μελέτησαν την έννοια της φροντίδας σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά και τις συνέπειες της έλλειψής της. Δουλεύοντας επάνω στις σχετικές έννοιες, που κυριαρχούν στη σύγχρονη διεθνή έρευνα, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί ιδιαιτέρως, δημιουργήθηκε μέσα από το περσινό residency μια πρώτη μαγιά για περαιτέρω εξέλιξη τόσο στην έρευνα και τη διάχυση της θεματικής στην Ελλάδα, όσο και στην προσωπική και επαγγελματική πορεία του κάθε συμμετέχοντα. Από το πρόγραμμα έχει προκύψει μια πρόσφατη έκδοση με τη χορηγία του Ιδρύματος και την επιμέλεια των μελών του residency και κυρίως έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανθρώπων που έχει μάθει την αξία της φροντίδας και της αλληλεγγύης σε μια κρίσιμη εποχή.

Το φετινό residency πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Care Ecologies, συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe και θα εστιάσει στις Οικολογίες της Φροντίδας. Όπως πάντα, στοχεύει στην έρευνα, στην παραγωγή νέας γνώσης και στον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά ερευνητικά και βιωματικά εργαστήρια (workshops) με συνεργάτες-επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό επάνω σε επιμέρους θεματικές, όπως η φροντίδα και η επιμέλεια, η πολιτική και η ηθική της φροντίδας και του καταναλωτισμού, η φροντίδα και η γλώσσα, η φροντίδα και η ηγεσία.

Οι προσεγγίσεις του θέματος και τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν την επόμενη χρονιά με τη μορφή έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσίευσης.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος ΕΔΩ. Η αίτηση μπορεί να συμπληρωθεί είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά. Αιτήσεις μέσω email, τηλεφωνικώς ή με άλλο τρόπο εκτός της επίσημης αίτησης στην ιστοσελίδα δεν γίνονται δεκτές.

Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων είναι η Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, 23:59.

Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Minos Beach art hotel, το οποίο φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης γλυπτικής στην Ελλάδα στο Sculpture Garden. Με περισσότερα από 50 έργα σε μόνιμη έκθεση, η συλλογή αποτελεί παράθυρο των καλλιτεχνικών πειραματισμών από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.