Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και ανθρώπινες δραστηριότητες» διοργάνωσε η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ –Αναπτυξιακός οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης (ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», με τη συμμετοχή συνολικά 22 συμβαλλόμενων παράκτιων και νησιωτικών ΟΤΔ Αλιείας της χώρας και συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.
Κύριος στόχος του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας είναι η ιεράρχηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και σχετίζονται με την αλιεία και τις παράκτιες περιοχές και η δημιουργία στοχευμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους μέσα από τη συνεργασία των εταίρων του σχεδίου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως εισηγητές διακεκριμένοι επιστήμονες καθώς και εκπρόσωποι από φορείς και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τομέα της ιχθυολογίας, αλιείας, βιολογίας, έρευνας και περιβάλλοντος συμβάλλοντας, έτσι, μέσω της παρουσίασης καλών πρακτικών, επιστημονικών δεδομένων και στοιχείων, στη διάδοση της σοβαρότητας των περιβαλλοντικών ζητημάτων και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων των παράκτιων περιοχών.
Εισηγητές ήταν οι:
–Αθανάσιος Τσίκληρας, Καθηγητής της Σχολής Βιολογίας του ΑΠΘ, Εργαστήριο Ιχθυολογίας, με θέμα «Οικο-κεντρική διαχείριση αλιευτικών αποθεμάτων, προβλέψεις για τα αποθέματα του Θερμαϊκού, αλιευτικές πρακτικές με αρνητικές επιπτώσεις και προτεινόμενες λύσεις».
–Βασίλειος Μιχαηλίδης, Καθηγητής της Σχολής Βιολογίας του ΑΠΘ, Τμήμα ζωολογίας, με θέμα «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν τις οστρακοκαλλιέργειες».
–Έλενα Τζάνου, Επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Τοπογράφων του Διεθνούς Πανεπιστημίου, με θέμα «Η περιβαλλοντική διάσταση της διάβρωσης της ακτογραμμής στην περιοχή της Θεσσαλονίκης».
-Λυδία Αλβανού, Βιολόγος στέλεχος του τμήματος Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κ.Μ. του ΟΦΥΠΕΚΑ, με θέμα «Δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ για τον ευρύτερο Θερμαϊκό».
-Ευαγγελία Καραμπουγιούκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης της Δ/νσης ΕΥΑΘ Α.Ε., με θέμα «Προγραμματισμένες δράσεις & έργα της ΕΥΑΘ Α.Ε. για την βελτιστοποίηση ποιότητας των εκροών από τις κύριες ΕΕΛ στη Θεσσαλονίκη».
-Κωνσταντίνος Κουκάρας, Βιολόγος-Μεταδιδακτορικός Ερευνητής (MSc–PhD), Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με θέμα «Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών, ως εργαλείο πρόβλεψης και έγκαιρης ενημέρωσης φαινομένων στις προστατευόμενες περιοχές σε σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες».
Η Δ/ντρια Προγραμμάτων & Προγραμματισμού της ΑΝΕΘ ΑΟΤΑ Ανατολή Σιαμίδου παρουσίασε πριν την έναρξη των εισηγήσεων το περιεχόμενο, τους στόχους και την πρόοδο υλοποίησης του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία».
Η εκδήλωση συγχρηματοδοτείται από πόρους του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADER Αλιείας της Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020.