Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΥΠΠΟΑ: Νέα εποχή για το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

ΥΠΠΟΑ: Νέα εποχή για το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Με προϋπολογισμό 10.609.000 ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάπτυξης, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το έργο του εκσυγχρονισμού και της ενεργειακής αναβάθμισης του Συνεδριακού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ. Σήμερα, υπεγράφη η σχετική Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, Παναγιώτη Ροϊλό.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ΥΠΠΟΑ συμπεριέλαβε το έργο του εκσυγχρονισμού του Συνεδριακού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την Προγραμματική Σύμβαση την οποία υπογράψαμε σήμερα, το έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με τη δημοπράτησή του, τον Σεπτέμβριο, ώστε έως το τέλος του 2025, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών να διαθέτει τις κατάλληλες, σύγχρονες υποδομές, προκειμένου να συνεχίσει, αναβαθμισμένο, να εκπληρώνει τον σημαντικό ρόλο του, ως κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί, σημαντικά έργα εντός του αρχαιολογικού χώρου, τόσο για την προστασία του σπουδαίου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όσο και για την ενίσχυση της λειτουργίας του χώρου, ως αναπτυξιακού πόρου για την ευρεία περιοχή».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Παναγιώτης Ροϊλός σημείωσε «Ευχαριστώ θερμά για τη στενή συνεργασία την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Το έργο του εκσυγχρονισμού και της ενεργειακής αναβάθμισης του Συνεδριακού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών ενισχύει τους σκοπούς  του, που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του διεθνούς πολιτιστικού συμφέροντος και την ανάπτυξη των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης. Για το διάστημα που θα πραγματοποιούνται οι εργασίες αναβάθμισης, θα αναζητήσουμε λύσεις, ώστε να συνεχίσουν οι πολιτιστικές λειτουργίες του Κέντρου, στον βαθμό που είναι δυνατό».

Το Συνεδριακό Συγκρότημα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών βρίσκεται σε έκταση 100 στρεμμάτων και περιλαμβάνει Συνεδριακό Κέντρο, Ξενώνα και υπαίθριο Θέατρο. Το συγκρότημα του Συνεδριακού Κέντρου και του Ξενώνα χτίστηκε, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, σε σχέδια των Κώστα Κιτσίκη και Αντώνη Λαμπάκη. Αποτελεί τυπικό αρχιτεκτονικό δείγμα του Μοντέρνου Κινήματος. Το Συνεδριακό Κέντρο διαθέτει δύο κύριες και τέσσερις βοηθητικές αίθουσες συσκέψεων, βιβλιοθήκη και χώρους γραμματείας, καθώς και ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κατάλληλη για εκθέσεις και σεμινάρια. Παράλληλα, στους κήπους και στους πευκώνες του Συνεδριακού Κέντρου, υπάρχει Πάρκο Γλυπτικής με σημαντικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Το Συνεδριακό Κέντρο αποτελείται από τις παρακάτω Κύριες αίθουσες συσκέψεων:

  1. Αμφιθέατρο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (250 ατόμων),

2. Αίθουσα ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ (πρώην ΔΙΟΝΥΣΟΣ), δυναμικότητας 80-100 ατόμων,

3. Αίθουσα ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ (πρώην ΓΑΪΤΗ), δυναμικότητας 15- 40 ατόμων,

4. Αίθουσα ΕΚΘΕΣΕΩΝ εμβαδού 100 τ.μ.,

5. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ γενικής παιδείας  με έμφαση στις ανθρωπιστικές  και κλασικές σπουδές, με περίπου 5.000 βιβλία και περιοδικά. Ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει και ως αίθουσα συσκέψεων για 25-30 άτομα.

6. Αίθουσα εργαστηρίων-Αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών και Γραμματείας- Χώρου υποδοχής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.