Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΥΠΠΟΑ: Κέρκυρα, προτεραιότητες η Παλιά Πόλη και η πυροπροστασία του Μον Ρεπό

ΥΠΠΟΑ: Κέρκυρα, προτεραιότητες η Παλιά Πόλη και η πυροπροστασία του Μον Ρεπό

Η λειτουργία της Παλιάς Πόλης, οι ενέργειες προληπτικού καθαρισμού και πυροπροστασίας στο κτήμα του Μον Ρεπό, η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για αυτά τα θέματα αλλά και ο προγραμματισμός της διάθεσης των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ 2021-2027, για έργα Πολιτισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στην Κέρκυρα. 

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη «Με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουμε αναπτύξει, τα τελευταία χρόνια, στενή συνεργασία για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, και ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές, σημαντικών αρχαιολογικών χώρων οι οποίοι αποτελούν μείζονες τουριστικούς προορισμούς. Ανάμεσα στους χώρους, που έχουν επιλεγεί  από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων και τους ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών –ο οποίος είναι ο επιστημονικός μας σύμβουλος- είναι το κτήμα του Μον Ρεπό, ιδιοκτησίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Ενα μέρος του χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση και ένα άλλο ως αρχαιολογικός χώρος. Στην αυτοψία μας –είχε προηγηθεί αυτοψία και λίγες εβδομάδες νωρίτερα, από μικτά υπηρεσιακά κλιμάκια- διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, εξ αιτίας της πυκνής βλάστησης και της ανεπαρκούς υδροδότησης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει να συνδράμει, μέσα από το πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών Antinero και τον Ιούνιο εγκαθίσταται ο ανάδοχος προκειμένου να κάνει τους μεγάλους και εκτεταμένους καθαρισμούς που απαιτούνται, όπως εκτιμά ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος ήταν μαζί μας και τον ευχαριστώ, όπως και τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά. Ήδη, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί σχολαστικούς καθαρισμούς στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου και στα τμήματα εκείνα, στα οποία σώζονται ορατές αρχαιότητες. Συγχρόνως, από τον εκπρόσωπο του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Νίκο Μπόρα -τον οποίον και ευχαριστώ θερμά- έγιναν οι δέουσες υποδείξεις προς τον Δήμο και την ΔΕΥΑΚ για τη σύνδεση και ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης. Καθορίστηκαν αυστηρά χρονοδιαγράμματα προκειμένου να γίνουν οι εργασίες από κάθε εμπλεκόμενο αρμόδιο φορέα. Για την Παλιά Πόλη είχαμε με τη Δήμαρχο μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του, είχε θέσει τα σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν, ώστε η Παλιά Πόλη, αφενός να είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της, αφετέρου να μπορεί να ανταποκρίνεται, ως τουριστικός προορισμός, στην αυξημένη επισκεψιμότητα της,  και ταυτόχρονα να προστατεύεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Συζητήσαμε τις εκκρεμότητες του Φορέα Διαχείρισης και είναι πλέον θέμα χρόνου να συγκαλέσει η Δήμαρχος τους εκπροσώπους που έχουν την αρμοδιότητα να συζητήσουν και να αποφασίσουν επί της διαχείρισης των θεμάτων λειτουργίας της Παλιάς Πόλης».

Μον Ρεπό: Στην αυτοψία στο Μον Ρεπό, εξετάστηκαν οι παθογένειες που εντοπίζονται στο κτήμα, σε επίπεδο πυροπροστασίας. Σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων ετέθησαν οι άμεσες ενέργειες μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εκτός από τους εκτενείς καθαρισμούς, ως άμεσες προτεραιότητες προσδιορίστηκαν η υδροδότηση των υφιστάμενων φωλεών πυρόσβεσης και η εγκατάσταση νέων, σε όλο το μήκος των επισκέψιμων μονοπατιών, ο έλεγχος των εξόδων κινδύνου, όπως και η ολοκλήρωση των σχεδίων διαφυγής για τις αρχαιότητες  από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και για το κτήμα από τον Δήμο. Επίσης, συζητήθηκαν άμεσες επεμβάσεις στερέωσης και καθαρισμού στο Ηραίο και στον Δωρικό Ναό και εξετάστηκε η πορεία των εργασιών αποκατάστασης που εκτελεί ο Δήμος Κερκυραίων σε κτήρια του κτήματος, υπό την εποπτεία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

 

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην αυτοψία στο Μον Ρεπό συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Νικόλαος Μπόρας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Έλενα Κουντούρη, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Τζούλια Παπαγεωργίου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων Ιωάννα Καράνη, ο Προϊστάμενος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Μυλωνάς, η Έφορος Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Διαμάντω Ρηγάκου, και λοιπά υπηρεσιακά στελέχη.

Παλιά Πόλη: Στη συνάντηση για την Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας, με την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, εξετάστηκαν οι ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει στα κρίσιμα πεδία της καθαριότητας και του κυκλοφοριακού, στην Παλιά Πόλη. Διαπιστώθηκε ότι οι χωροταξικές μελέτες προχωρούν και έχουν διευθετηθεί ζητήματα καθαριότητας, σε ικανοποιητικό βαθμό, από τον Δήμο. Ως κρίσιμο ζήτημα ετέθη η σύγκληση το αμέσως προσεχές διάστημα του Φορέα Διαχείρισης για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας για την Παλαιά Πόλη. Το κυκλοφοριακό αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την ολοκλήρωση και έγκριση της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), η οποία θα επιτρέψει  την  ορθολογική διαχείριση της στάθμευσης και  της κίνησης των οχημάτων. Επίσης, όσον αφορά στο ζήτημα του υπερτουρισμού, εξετάστηκε η λήψη μέτρων βάσει συγκεκριμένων κατευθύνσεων και προδιαγραφών. Ως προς το διαχειριστικό σχέδιο του Παλαιού και Νέου Φρουρίου αναμένεται, μέχρι τα μέσα Μαΐου, η προτεραιοποίηση των έργων και των δράσεων που περιλαμβάνονται στο διαχειριστικό σχέδιο των Φρουρίων, ώστε, συγχρόνως με τα έργα αποκατάστασης, τα οποία ήδη ξεκινούν από το ΥΠΠΟΑ στο Παλαιό και στο Νέο Φρούριο, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, να μπορέσουν να ωριμάσουν οι διαδικασίες και για τα επόμενα έργα.

 

Στη σύσκεψη, στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή των αρμόδιων παραγόντων αξιολογήθηκε η πορεία συνολικά των ενταγμένων έργων πολιτισμού στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και καθορίστηκαν οι προτεραιότητες του ΥΠΠΟΑ για τις νέες εντάξεις έργων, στην προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι προτάσεις αφορούν: Στην Κέρκυρα, η αποκατάσταση της Γέφυρας στο Παλαιό Φρούριο και του τείχους στο Μποσκέτο. Στην Κεφαλλονιά, η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου–το έργο οικοδόμησης του Μουσείου δημοπρατείται άμεσα από το ΥΠΠΟΑ με προϋπολογισμό 7.133.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη Ζάκυνθο, η αποκατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στη Λευκάδα, η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου.

Στη σύσκεψη από πλευράς Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Αλέξανδρος Αλεξάκης, ο Διευθυντής Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κώστας Ασπιώτης.